Uzmanlar uyarıyor: Salda Gölü 5 yılda yok olur
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Kurulu Üyesi Yard. Doç. Dr. Erol Kesici, "Böyle giderse Salda Gölü beş yıl sonra yok olacak" dedi.
Burdur'daki Salda Gölü'nün bulunduğu alanın Millet Bahçesi yapılması için 31 Temmuz'da ihaleye çıkılacak. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Kurulu Üyesi Yard. Doç. Dr. Erol Kesici, "Böyle giderse Salda Gölü beş yıl sonra yok olacak" dedi. 150 bin metrekarelik alanı kapsayan Millet Bahçesi için TOKİ 31 Temmuz tarihinde ihale yapacak.
Doğa harikası göllerden, Burdur’daki Salda Gölü’nde TOKİ tarafından Millet Bahçesi yapılması için 31 Temmuz’da ihaleye çıkılacak. Doğal sit alanı statüsündeki Salda Gölü, mart ayında daha esnek bir koruma statüsü olan Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmişti.
Göl kıyısındaki hidromanyezit oluşumların da yer aldığı Beyaz Adalar bölgesi ile Tabiat Parkı ve Belediye Plajı’nın bulunduğu yaklaşık 150 bin metrekarelik alanı kapsayan Millet Bahçesi için TOKİ 31 Temmuz tarihinde ihale yapacak. Evrensel’de yer alan habere göre, Salda Gölünde bilimsel çalışmalar yapan Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Kurulu Üyesi Yard. Doç. Dr. Erol Kesici ihale öncesinde önemli uyarılarda bulundu.
Salda Gölü’nün bir dünya mirası olduğunun altını çizen Erol Kesici, “Salda Gölü’nün güzelliğini sağlayan biyo-mineraller, canlı bir oluşum bu. Dünyada iki noktada böylesi bir oluşum var. Böylesi bir alana millet bahçesi yapmanın amacı nedir? Millet bahçesi yapmakla buraya daha fazla turist çekemezsiniz. Bu şekilde insanları bilinçsizce alana doldurursanız beş yıl para kazanırsınız ama 5 yılın ardından burası yok olur ve ortaya bütün doğal değerleri yok edilmiş çirkin bir alan kalır” diye konuştu.
‘NE TÜR BİR GETİRİSİ OLACAK BİZE BUNU SÖYLESİNLER’
Geçtiğimiz yıllarda Salda Gölü’nde dalgıçlarla yaptıkları inceleme sırasında, göldeki tatlı su süngerlerinin ve planktonların giderek azaldığını gözlemlediklerini kaydeden Kesici şunları söyledi: “Bu yapılar kendiliğinden oluşmuyor. Gölün çevresinde bunu etkileyen bazı unsurlar var. Eğer biz biyoloji bilimine inanıyorsak bu beyaz yapıları kaybedeceğiz. Dokunurken bile özenle davranılması gereken bir alana millet bahçesi yapmanın ne tür bir getirisi olacak, bize bunu söylesinler. Zaten Salda Gölü çevresinde alabildiğine bir işgal söz konusu. Bu işgale son verilip alanın düzenlenmesi gerekirken üzerine bir de millet bahçesi yapmak kabul edilebilir değil.”