Yeşil pasaporta soruşturma şerhi
TBMM’de görüşülen Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde avukatlara büyük müjde olarak duyurulan yeşil pasaport için ‘soruşturması bulunmaması’ hükmü yer aldı. CHP’li Aydoğan, “Uyduruk soruşturmalarla avukatların pasaport hakkını yok edebilirler” dedi.
TBMM Adalet Komisyonu’nda, Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında belirlenen amaç ve hedefler doğrultusunda düzenlemeler içeren Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi’nin maddeleri görüşülmeye başlandı. Bu düzenlemenin içerisinden de ‘muhaliflere yönelik engelleme’ yer aldı.
Birgün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre TBMM Adalet Komisyonu’nda Kanun Teklifi’nin görüşmeleri başladı. Bu kapsamda milletvekilleri düzenlemeye yönelik eleştirilerini sıraladı. Dün yapılan görüşmelerde, ‘avukatlara yönelik yeşil pasaport uygulaması’ndaki bir düzenleme, muhalefet milletvekillerinin tepkisini çekti. Kanun Teklifi’nde, ‘büyük müjde’ olarak duyurulan avukatlara yeşil pasaport uygulamasında, “Hakkında açılmış bir soruşturma bulunan avukatların bu haktan mahrum bırakılacağı” ifade edildi.
SORUŞTURMALARLA ENGELLENECEK
Komisyon toplantısında söz alan CHP Milletvekili Turan Aydoğan, “Uyduruk soruşturmalarla istenilen avukatın yeşil pasaport hakkı yok edilecek” dedi. Yasalarda ‘masumiyet karinesi’ ifadesinin var olduğunu, kişinin ceza almadığı sürece masum sayılacağını hatırlatan Aydoğan, “Pakette masumiyet karinesi yok sayılmış. Düzenleme hayata geçerse, uyduruk soruşturmalarla avukatların yeşil pasaport alması engellenebilecek” diye konuştu.
BAROLARIN ETKİNLİĞİ ARTMALI
Yargı reformu paketinde avukatlara yönelik düzenlemelerin yetersiz olduğunu ifade eden Aydoğan, “Yargı reformu, avukatlara bir yeşil pasaport vermekle olmaz. Örneğin, bir avukat hakkında dava açılacaksa önce fezleke hazırlanıyor ve Adalet Bakanlığı’na gönderiliyor. Bakanlık onay verirse soruşturma ilerliyor. Ancak yapılması gereken şey avukatın bağlı bulunduğu baronun da görüşünün alınmasıdır” dedi.
FİKİR SUÇLULARI GÖRMEZDEN GELİNDİ
Anayasa Profesörü ve CHP Milletvekili İbrahim Kaboğlu da düzenlemeyi eleştirdi. Yapılan çalışmayı yetersiz bulduğunu ifade eden Kaboğlu, “Belgede, ‘16 yıllık süreçte ifade ve medya özgürlüğünün geliştirilmesine yönelik önemli adımlar atılmış ve başta Anayasa olmak üzere mevzuatta köklü değişiklikler yapılmıştır’ deniliyor. Ama bu saptamaya rağmen, son yıllardaki fikir suçları yargılamaları, mahkemelerde görülmekte olan davalar ve hapishanelerdeki fikir suçluları bu saptamada görmezlikten gelinmiştir” şeklinde konuştu.