İşçi derneğinden pes dedirten farkındalık çalışması!

İşçilerin haklarını savunmak amacıyla kurulan İşçi Savunma Derneği’nin, özellikle çocuk işçiliğine karşı mücadele etmesi beklenirken, atık toplayıcısı çocuklarla birlikte çöpten atık toplayarak farkındalık yaratmak istemesi “yok artık” dedirtti.

İşçi derneğinden pes dedirten farkındalık çalışması!

İşçilerin haklarını savunmak amacıyla kurulan İşçi Savunma Derneği’nin, özellikle çocuk işçiliğine karşı mücadele etmesi beklenirken, atık toplayıcısı çocuklarla birlikte çöpten atık toplayarak farkındalık yaratmak istemesi “yok artık” dedirtti.

İşçilerin haklarını savunmak amacıyla kurulan İşçi Savunma Derneği’nin, özellikle çocuk işçiliğine karşı mücadele etmesi beklenirken, atık toplayıcısı çocuklarla birlikte çöpten atık toplayarak farkındalık yaratmak istemesi “pes” dedirtti. Aynı saatlerde Manisa Valisi ise, bir genelgeyle çocuk işçiliğinin yasaklandığını duyurdu.

Odatv'den Hülya Kılınç'ın haberine göre, işçilerin haklarını savunmak amacıyla kurulan İşçi Savunma Derneği, sokaklarda çöp toplayan çocuklarla birlikte ilginç bir çalışmaya imza attı.

Çocuk işçiliğine karşı mücadele etmesi beklenen dernek yöneticilerinin; 15 yaşındaki Y.S., 17 yaşındaki B.K. ve 18 yaşındaki S.F.C. ile birlikte plastik ve kağıt toplayarak yaptıkları işi övmeleri, şaşkınlık yarattı.

“EKONOMİYE CİDDİ KATKIDA BULUNUYORLAR!”

Dernek Başkanı Nazif Gündüz, küçük yaşta okullarını bırakıp aile geçimine katkı sağlamak için bunu bir meslek olarak yapan çocuklar adına farkındalık yaratmak için böyle bir etkinlik yaptıklarını belirterek şunları söyledi:

“Derneğimizle ilgili Manisa’da bir ilki gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Çöplerden değerli atık toplayan işçilerle bir kahvaltı yaptık ve sohbet ettik. Bu etkinliği yapmamızın amacı toplumda farkındalık yaratmak. Trafikte, sokaklarda bu insanlar atık toplarken belki de bunların farkında değiliz. Acı kornayla arkadaşlarımızı rahatsız edebiliyoruz ama arkadaşlarımızın ekonomiye verdiği katkıyı bilmek lazım. Doğaya kazandırdığı pozitif şeyleri de bilmek lazım. Bu arkadaşlarımız çöplerdeki değerli atıkları toplamakla Türk ekonomisine ciddi bir katkıda bulunmaktadır. Biz toplumun bu alanda farkında olmasını sağlamak için böyle bir etkinlik yapmaya karar verdik.”

İşçi derneğinden pes dedirten farkındalık çalışması! - Resim : 1

KAMU KURUMLARI VE BELEDİYELERİ GÖREVE DAVET ETTİ!

Toplumda atık toplayanların aşağılanmaması gerektiğini vurgulayan Gündüz, “Sınıf altı bir iş yapıyor olabilirler” diye başladığı cümlesini şöyle sürdürdü “Atık toplamayı kesinlikle iyi bir eylem olarak görüyorum. Lisanslı firmaların aracılığıyla bu işi yapabilirler. En azından SSK’lı çalıştırılarak bu işi yapabilirler. Belediyelerin öncülüğünde bu işi yapabilirler. Türkiye’de atık toplama konusunda pilot bölge Antalya. Antalya Belediyesi’nin yaptığı çok güzel işler var. Bu çalışma bütün belediyelere yayılabilir. Bu konuda bütün belediyelerden, kamu kuruluşlarından anlayış bekliyor, onlar göreve davet ediyorum” ifadesini kullandı.

İşçi derneğinden pes dedirten farkındalık çalışması! - Resim : 2

VALİ DENİZ’İN GENELGESİ MANİDAR OLDU

Etkinliğin yapıldığı saatlerde Manisa Valisi Ahmet Deniz’in sokağın tehlikelerine maruz kalan çocukların korunması hakkında yayımladığı genelge ise manidar oldu. Çocukların her ne şekilde olursa olsun; hurda toplama, çöp toplama, mendil satma, su satma, sakız satma, araba camı silme gibi işlerle sokakta çalışmaları veya çalıştırılmalarının valilik tarafından yasaklandığının altı çizildiği genelgede, belirtilen hususlara aykırı davranan kişilere çocukların veli vasi ya da kanuni temsilcisine ve bu çocuklardan hizmet ve mal satın alanlara, idari emir ve işlemlere aykırılıktan dolayı 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. ve 33. Maddesi ve diğer hükümleri gereği yasal işlem uygulanacağına dikkat çekildi.

SOKAKTA ÇALIŞAN ÇOCUKLAR İÇİN YENİ TEDBİRLER

Kentleşme ve nüfusun hızlı artışı ile ülke içi ve dışı göç etkisiyle sokaklarda çalışan, çalıştırılan, yaşamak zorunda kalan çocukların sayısının giderek arttığına vurgu yapılan genelgede şu ifadeler yer aldı:

“Sağlıklı ve sıcak aile ortamının huzurunu yaşamak yerine, örgün eğitime dahil olabilecek yaştaki çocukların, okul yerine sokağın bilinmeyen ve risklerle dolu ortamında bulunmaları, kişiliklerinin oluşma aşamasında sokağın etkisinde kalmaları çocukların, ailelerinin ve nihayetinde toplumun çözülmesine ve pek çok tehlikenin ortaya çıkmasına neden olacaktır. İlimizde de özellikle sayıları giderek artan sokakta çalışan, çalıştırılan çocukların durumu Valiliğimizce müşahede edilmektedir. Bu durumun ilimiz açısından da genel bir sorun haline gelmemesi, bugüne dek ortaya çıkan ve çıkması muhtemel olan münferit sorunların çözümü için kurumlarımızca başlatılan çalışmalar devam etmekte olup, yeni tedbirlerin alınması ve çalışmalara yeni bir ivme kazandırılması amacıyla belirlenen tedbirlerin alınması uygun görülmüştür.”

Etiketler
İşçi