'Meclisin 15 Temmuz’da bombalanan bölümü tehlike oluşturuyor'

TBMM’nin 15 Temmuz’da bombalanan bölümü güvenlik tehdidi oluşturuyor. TBMM’nin hazırlattığı rapora göre, bombalanan ve yeterince onarılmayarak ziyaret açılan blok binadakiler için tehlike yaratıyor

'Meclisin 15 Temmuz’da bombalanan bölümü tehlike oluşturuyor'

15 Temmuz’da bombalanan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Ana Bina içindeki bölümde yeterince sağlamlaştırma ve koruma işlemleri yapılmadığı ortaya çıktı. Bombalama sonucu zarar gören yapılara ilişkin TBMM’nin geçen yıl hazırlattığı raporda “tehlike” uyarısı yer aldı.

Birgün'den İsmail Arı'nın hhaberine göre Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Kültür Varlıklarını Koruma Ve Onarım Bölümü akademisyenleri tarafından hazırlanan raporda, 2016 yılından bombalanan alanın dört yıldır tehlike saçtığı ortaya çıktı. Raporda, TBMM’ye gelen heyetin ve yurttaşların ziyaret ettiği, her iki kulisin arasında ve Genel Kurul Şeref Kapısı’nın önünde bulunan bölümde, beton ve mermerlerin düşme riski olduğu belirtildi.

GEÇİCİ ÖNLEM ALINDI

Hazırlanan raporda sadece metal file ile geçici önlem alındığına dikkat çekilerek “Bombalanma sonucunda oluşan A8 Blok’taki yapısal hasarlar, sergilemeye dönük olarak, 2017 yılında gerçekleştirilen proje kapsamında çelik kolon-kiriş sistemiyle desteklenip güçlendirilmiştir. Buna karşın yapı elemanlarını oluşturan hasarlı beton, metal ve mermer plakalar üzerinde sağlamlaştırma ve koruma işlemleri yapılmamış; sadece betonarme kolonlarda düşme riskine karşı metal file uygulaması ile geçici önlem alınmıştır” ifadelerine yer verildi.

BOZULMA SÜRECİ HIZLANDI

Metal filenin zamanla paslandığı ve hasarlı alanın yağmur gibi dış etkenlerden kaynaklı olarak bozulma sürecini hızlandığı vurgulanarak “Bombardıman nedeniyle zaten hasara uğramış yapı elemanları geçen süre içerisinde dış etkenlere (yağmur, kar, rüzgâr, sıcak, soğuk hava vb.) maruz bırakılmış; bu durum bozulma sürecini hızlandırmıştır” denildi.

YOĞUN HASAR VAR

Raporda bombalanan alanda hasarın zamanla arttığı, parçaların düşme riski olduğu ve tehdit oluşturduğuna dikkat çekilerek şunlar kaydedildi: “Söz konusu yapı elemanları üzerinde bomba hasarlarına ek olarak iklimsel etkenlere bağlı yüzeysel kirlenme, parça kaybı (eksilme), çatlak ve yarık oluşumu, aşınma, dökülme, paslanma gibi fiziksel, kimyasal hasarlar meydana gelmiştir. Halihazırda betonarme ve mermer elemanlardaki kırık, yarık, çatlak oluşumları düşme riski ortaya koymakta bu durum bina kullanıcılarının güvenliği için tehdit oluşturmaktadır.”

DÖRT YIL SONRA İHALE YAPILIYOR

Hasarlı A8 Blok'un onarımı için dört yıl sonra ihale yapılıyor. TBMM İşletme ve Yapım Başkanlığı’nın “İç Bahçede Hasarlı Yapı Elemanlarının Korunması İşi” için açık ihale yapıldığı, ancak değerlendirme sürecinin tamamlanmadığı öğrenildi.

Etiketler
15 Temmuz TBMM Temmuz