Sağlık için cepten ödemeler artacak

Bakanlığın açıklamasına göre, sağlıkta katkı payı, reçete bedeli, ilaç başına ücret gibi çok sayıda kalemde yurttaşların cebinden çıkan tutar artacak.

Sağlık için cepten ödemeler artacak

TTB Genel Sekreteri Yılmaz: Uygulanan yanlış politikalardan kaynaklı açık, halkın sırtına yüklenerek kapatılmaya çalışılıyor.

Birgün'den Burcu Cansu'nun haberine göre Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şehir hastanelerinin açılmasıyla kamu hastanelerinin özel sektörün sağladığı otelcilik hizmeti ile rekabet eder duruma geldiğini savunarak, Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yer alan hizmetlerin fiyatlarında artış yapılacağını açıkladı. Buna göre, AKP hükümetinin uygulamaya koyduğu Sağlıkta Dönüşüm Programı ile başlayan “paran kadar sağlık” sisteminde, halkı daha pahalı sağlık hizmeti bekliyor.

Bakan Koca’nın açıklaması ile ilgili BirGün’e konuşan TTB Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz, “Katkı katılım payı, reçete bedeli, ilaç başına ücret gibi çok sayıda kalemde yurttaşların sağlık hakkı paralı hale getirildi. Şimdi halkın sağlık hizmetine ulaşmak için cebinden ödediği para daha da artacak” dedi.

NE KADAR PARAN VARSA O KADAR SAĞLIK HİZMETİ

Türkiye’de sağlık hizmetine ulaşmak için halkın cebinden ödediği paranın her geçen yıl katlanarak arttığını kaydeden Yılmaz, şunları söyledi:

“Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2017 yılı Sağlık Harcamaları İstatistikleri’ne göre, yurttaşların tedavi ve ilaç amaçlı yaptığı sağlık harcaması 2017 yılında yüzde 22,7 artarak 24 milyar 5 milyon TL oldu. 2016 yılında bin 511 TL olan kişi başı sağlık harcaması, 2017’de yüzde 15,9 artışla bin 751 TL’ye yükseldi.

Genel devlet sağlık harcamasının toplam sağlık harcaması içindeki payı 2016 yılında yüzde 78,5 iken 2017’de yüzde 78’e geriledi. 2018 verileri ise henüz açıklanmadı. Fakat iki yıl önce açıklanan tablodan da açıkça görülüyor ki halkın cebinden yaptığı harcama her geçen yıl artıyor. Halk, ancak parası kadar sağlık hizmeti alabiliyor.”

YANLIŞ POLİTİKALARDAN VAZGEÇİLMELİ

Yılmaz, Bakan Koca’nın, “Sağlıkta Uygulama Tebliği’ndeki fiyatların belli bir katsayıya bağlanarak güncel tutulması kanaatindeyim ” sözleri ile ilgili de şu değerlendirmeyi yaptı:

“Türkiye’deki sağlık hizmeti sunumunda kullanılan ilaçtan tıbbi malzemeye kadar her şey tamamen dışa bağımlı. Türkiye’de döviz kurunda yaşanan artış çok fazla. Yılın başında sabitlenen döviz kuru ile yıl içinde yaşanan döviz kuru arasında bir uçurum oluyor. Hal böyle olunca yurt dışından gelmesi beklenen tıbbi malzemelerin ve ilaçların Türkiye’ye girişinde çok ciddi sorunlar yaşanıyor.

SUT’taki fiyatları belli bir katsayıya bağlanarak güncel tutulmasının sonu yok. Uygulanan yanlış politikalardan vazgeçilip kamucu bir sağlık sistemi uygulanmadığı müddetçe zamların sonu gelmeyecek. Şehir hastanelerine aktarılan trilyonları SUT ile karşılamak mümkün değil. Uygulanan yanlış politikalardan kaynaklı açık halkın sırtına yüklenerek kapatılmaya çalışılıyor.”