Avrupa'daki depremler Türkiye'yi etkileyecek mi? Uzmanlar açıkladı
Avrupa'da meydana gelen depremlerin Türkiye'yi etkileyip etkilemeyeceği sorusunu Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Şerif Barış ve Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy yanıtladı.
Arnavutluk ve Bosna’dan yaşanan depremlerden sonra Yunanistan da 6,1 ile sallandı. Avrupa’da yaşanan sallantılar peş peşe olunca akıllara “Depremler Türkiye’yi de etkiler mi?” sorusu geldi.
HaberTürk canlı yayınına telefonla bağlanan Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Şerif Barış ve Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy değerlendirdi.
TÜRKİYE ETKİLENİR Mİ?
Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Şerif Barış yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı.
“Alp himalaya kuşağı üzerinde olan ülkelerde gerilme biriktiği zaman bu tip orta büyük şiddetli depremlerle bu gerilmeler açığa çıkmak zorunda. Arnavutluk ve Yunanistan’daki depremler ayrı ayrı depremler. Bunlar arka arkaya olduğu zaman deprem fırtınası denmiyor.
Deprem Fırtınası, bir noktada 1000’den, 2000’den,3000’den fazla küçük depremin bir gün, bir hafta içerisinde meydana gelmesi demek. Ama şunu da unutmamak gerek, Al Himalaya deprem kuşağı bizim de üzerinde olduğumuz bir kuşak. En tehlikeli deprem kuşaklarından da biri. Dolayısıyla bize uzak değil. Bu Coğrafyada, bu kuşakta yaşayan tüm ülkelerin depreme dayanıklı yapı yapmayı öğrenmesi gerekiyor.”
“DEPREM TÜRKİYE’NİN KADERİ”
“Bu depremlerin Türkiye’ye bir etkisi olmaz. Ama Türkiye Fay kuşağı üzerinde bulunuyor, büyük depremler bulunuyor. Deprem Türkiye’nin Kaderi. Büyük deprem olacak.
Türkiye’nin istatistiği, her 1,5 yılda bir 6’dan büyük, her 6 yılda da 7’den büyük ortalama deprem olmak durumunda. Bu rakamlar korkunç. Son 120 yılda baktığımızda 77 tane çok hasar yapıcı deprem olmuş Türkiye’de. Bu dünyada dördüncü sıraya yükseltiyor bizi.
Biz artık ne zaman deprem olacağını konuşmayalım, zararımızı nasıl azaltırız bunu konuşalım.”
“BİZ ZATEN KENDİ POTANSİYELİMİZ ÇERÇEVESİNDE BU DEPREMLERİ BEKLİYORUZ“
Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy ise şöyle konuştu:
“Arnavutluk ve Bosna’daki depremlere bakıldığında bu bölgedeki depremler bir sürpriz değil. Büyük can kayıplarının olduğu depremler değil. Türkiye’nin sadece Toroslar kısmı buralara benzer.
Bugünkü deprem, Girit’in Batısındaki deprem endişe vericiydi. Bölgeleri bir biri ile karşılaştığımızda, bu depremler büyük tsunamiler oluşturabilir. bu bakımdan bugünkü depremin olduğu bölge, Arnavutluk depreminin olduğu bölgeden daha tehlikeli.
Ne Arnavutluk’taki ne de Yunanistan’daki depremlerin Türkiye’deki depremleri tetiklemesi bile mümkün değil. Hele Marmara ile ilgi kurmak bile çok yanlış bir yaklaşım olur.”
1939 Erzincan depremimiz yer kabuğunu 300 km kırmış, 8’e yakın büyüklükte bir depremle büyük hasralarla vermişti. Buda Kuzey Anadolu fayının ne kadar büyük potansiyeli olduğunun kanıtı. Kendine ait potansiyeli var ama bunun ne Yunanistan’la ne de Arnavutluk’la bir ilgisi yok. Biz zaten kendi potansiyelimiz çerçevesinde bu depremleri bekliyoruz.