Tıp mezunları, aile hekimi olmak istemiyor
Yeni ödeme sözleşme yönetmeliğinin hak kayıplarına neden olacak şekilde çıkması bekleniyor. Gün geçtikçe hakların erozyona uğraması nedeniyle, hekim adayları aile hekimliğini tercih etmiyor
Artan aile sağlığı merkezleri giderlerinin yanında bu giderleri karşılayamaz durumda kalan cari gider ödenekleri, mali açıdan aile sağlığı merkezlerini ve çalışanları sıkıntıya sokuyor. Aile hekimleri, koruyucu hekimliği uygulamaya çalışırken maliyeti yüksek tedavi edici modele dönüştürülmeyi istemiyor.
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), yeni ödeme sözleşme yönetmeliğinin hak kayıplarına neden olacağını beklediklerini ifade ederek bir açıklama yaptı. Açıklamada, hak kayıpları için acil önlem paketi talep edildi.
"Yeni ödeme sözleşme yönetmeliği Aile Hekimleri tarafından merakla beklenirken ne yazık ki ümitli olamıyorlar. Çünkü bu yönetmelik ile hekimlerin ciddi oranda hak kaybına uğrayacağı tahmin ediliyor. Bu durum mevcut aile hekimlerinde mutsuzluk yaratırken, yeni mezun hekim adaylarının da Aile Hekimliği tercihine mesafeli olmasına yol açıyor" denilen açıklamada yönetmeliğin hazırlanmasına ilişkin ihmaller sıralandı:
26.000 Aile Hekiminin çalışma koşullarını ve geleceğini ilgilendiren yönetmeliğin hazırlık aşamasında sahadan temsilciler bulunmuyor.
Yönetmeliğin taslak hali sahada çalışan Aile Hekimlerine tam olarak açıklanmıyor.
Artan iş yükü görmezden geliniyor ve üzerine yeni görevler eklenmek isteniyor.
Federasyon, yeni Aile Sağlığı Merkezleri açılacağı duyurulsa dahi hak kayıplarını gören hekim adaylarının aile hekimi olmak için başvuruda bulunmadığını, günden güne artan hak kayıplarını fark eden aile hekimi adaylarının acil servis doktoru olarak kalmayı tercih ettiklerini ifade etti.
"Sürecin bu şekilde devam etmesi halinde Aile Hekimliği sisteminin kalıcılığı sağlanamayacak" denilen açıklamada, Aile Hekimlerine katsayı artışı yapılmadan, yeni işler yüklenmesi ile mevcut kayıpların telafi edilebileceğini ön gören bir ödeme sözleşme yönetmeliğini kabul etmeyecekleri vurgulandı.
Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı:
"Koruyucu hekimlik hem sağlıklı geleceğin temeli hem de ekonominin önem kazandığı bu dönemde sağlık harcamalarını azaltmanın en etkin yolu ve bunun mutlaka dikkate alınması gerekiyor. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Bakanlık yetkililerinden bu konuda destek bekliyor. Bununla birlikte; eksik Aile Sağlığı çalışanı sayısının arttırılmasını ve toplumun sağlık okuryazarlığı konusunda bilgilendirilmesine ağırlık verilmesini talep ediyor.
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu, hak kayıplarını anlatmak ve kazanımlar için her platformda bilgilendirme yapmaya ve çözüm önerileri üretmeye devam edeceğini belirtiyor. Aile Hekimliği ve ülkemizin sağlıklı geleceği için her platformda haklarını koruyacaklarını belirten AHEF Yönetim Kurulu, sorunlarını ve çözüm önerilerini paylaşmak üzere görüşmelere ve diyaloğa hazır. Yıllardır yönetmeliğe dair hiç bir gelişme olmadığının altını çizen AHEF Yönetim Kurulu, aksine durumun bir tehdit unsuru gibi kullanıldığını vurguluyor. Her geçen an Aile Hekimleri adına iş huzursuzluğu, mali ve özlük hak kaybı olarak yansıyor. Bu noktada AHEF, özveri ile hizmet veren Aile Hekimlerinin daha fazla sabrı kalmadığını da vurguluyor ve; sistem kayıpları karşılayamaz hale geldikçe hekimlerin uzaklaşacağına, çalışma motivasyonunun kaybolacağına ve Aile Hekimliğinin işleyemez hale geleceğine dikkat çekiyor."