Hakkari’deki yasak yıllardır sürüyor: Köylerine gitmek için izin alıyorlar
Hakkâri Valiliği’nin 5 bölgeyi ‘özel güvenlik bölgesi’ ilan etmesi nedeniyle yurttaşlar köy ve yaylalarına izin alarak gitmek zorunda bırakılıyor. Ayrıca kentteki eylem ve etkinlik yasağı da sürüyor.
Hakkâri Valiliği, kentte uzun süredir gösteri yürüyüşü ve etkinlik yasağı uyguluyor, 5 bölge ise sürekli ‘özel güvenlik bölgesi ilan ediliyor. Valilik uygulamaları nedeniyle Hakkâri’de yaşayan yurttaşlar haklarını talep edemedikleri gibi çoğu zaman köylerine dâhi ulaşamıyor. ‘Özel güvenlik bölgesi’ ilan edilen bölgelere hiçbir sivil alınmazken halk kentteki bazı yerlere izin alarak girebiliyor.
Hakkâri’de, Valilik tarafından 15 ya da 30 günde bir getirilen iki yasak türü var. Bunlardan ilki gösteri yürüyüş yasakları ve bu karar neredeyse 1 buçuk yıldır devam ediyor. Bir diğeri ise valiliğin, 5 bölgeyi ‘özel güvenlik bölgesi’ ilan etmesi. Bu süreç de yaklaşık 3 yıldır sürüyor. Tüm bu Valilik kararları nedeniyle kentin yaklaşık yüzde 80’ine yurttaşların girmesi yasak.
BASKI İÇİN KULLANILIYOR
BirGün'den Dilan Esen'in haberine göre, yasakların yurttaşlar üzerinde baskı mekanizması olarak kullanıldığına değinen HDP Hakkâri Milletvekili Sait Dede, konuyu değerlendirdi.
“AKP Genel Başkanı, Hakkâri’de yaptığı mitingde yayla yasaklarının kaldırıldığını söyledi ama öyle bir durum yok” diyen Dede, hâlâ yaylalar ve köylere giriş yapılamadığını söyledi. Özel güvenlik bölgesi ilan edilmeyen çoğu yere de girilemediğinin altını çizen Dede, “Örneğin, ailenizle Barçelan Yaylası’na gitmek istiyorsunuz. Burası özel güvenlik bölgesi gözükmüyor, ilgili mülki amirliğe başvuruyorsunuz, onlar emniyete bildiriyor. Ancak bu şekilde gidebiliyorsunuz. İnsanlar köylerine girmek için izin alıyor. Köylere ciddi bir ambargo uygulanıyor. Köylere girecek kişilerin isimleri önceden veriliyor. Bazılarına belli sayıda insan girebiliyor. Götürecekleri erzak belli bir limitte oluyor” diye konuştu.
VALİ DEĞİL AKP İL BAŞKANI
AKP’nin halkın gözünde meşruiyetini yitirdiğinin altını çizen Dede, şunları söyledi:
“Toplumda herhangi bir karşılığı yok. Yargının geldiği boyuta şahit olduk. Hakların gasp edildiğini gördük. Halk iradesi yok sayıldı. Halk iradesini, yasaları hiçe sayıyor. Ortada giderek derinleşen siyasal ve ekonomik bir kriz mevcut. Bu krizin yaratacağı toplumsal muhalefetin sesini kesmek, insanların tepkilerini ortadan kaldırmak, halkların taleplerini ifade etmelerini çeşitli yasaklarla ortadan kaldırmaya çalışıyor. Bunu da mülki idari amirler ya da yargı eliyle yapıyor. Halkın tepkisini ortadan kaldırmak için önceden yasak getiriyor. Mülki idari amirler AKP’nin il ve ilçe başkanları gibi hareket ediyor. Aslında muhalefeti boğmaya çalışıyorlar.”