Karpuz kaç kaloridir?
Yaz aylarının vazgeçilmez bir meyvesi olan Karpuz, Türkiye sınırları içerisinde yetişmektedir.
Yaz aylarının vazgeçilmez bir meyvesi olan Karpuz, Türkiye sınırları içerisinde yetişmektedir. Ağırlık olarak Adana ve Diyarbakır bölgelerinde üretimi gerçekleştirilen karpuz içerisindeki su miktarı ve tadından ötürü çok fazla tüketilmektedir.
Karpuz meyvesi yaz aylarındaki diyet listesinde yer alıp kişinin kan şekerini büyük oranda düzenlemektedir. Düşük kalorili olması ve sıcak yaz günlerinde tüketilmesi meyvenin vazgeçilmez bir hale gelmesini sağlamaktadır. Karpuz kalori olarak düşük bir meyve olabilir fakat çok fazla tüketildiği zaman vücutta yağ olarak korunmaktadır. Meyvelerin en yağlısı olup tüketimi dikkatle kullanılmaktadır. Dikkatli bir şekilde tüketilmeyen karpuz zayıflamaktan çok kilo aldırmayı kolaylaştırır. Karpuz kaç kaloridir diyen kişiler için dikkat edilmesi gereken ilk durum bir dilimin ortalama 200 gram olduğudur. Bir dilimlik bir karpuzda ortalama 60 kalori bulunmaktadır. Ayrıca 1 dilim karpuzu çilek yerine kullanarak magnolia tarifi de yapabilirsiniz.
Karpuzun Besin Değeri
150 gram karpuzun besin değeri ortalama olarak; 46 kalori, 0,9 gram protein, 10 gram şeker, 141 gram su, 876 mg A vitamini, 12.5 mg C vitamini, 0.1 mg B1 vitamini, 0.3 mg B3 vitamini, 4.6 mg B9 vitamini, 0.3 mg B5 vitamini, 10.8 mg kalsiyum, 0.4 mg demir, 15.4 mg magnezyum, 16.9 mg fosfor, 173 mg potasyum, 0.2 mg çinko, 0.1 mg bakır ve 0.1 mg manganez bulunmaktadır.
Karpuzun Faydaları
Sıcak yaz günlerinin favori meyvesi olan karpuz, besleyici yapısı ve zengin su kaynağı ile bir çok insanın vazgeçilmez tüketim ürünüdür. İçerisinde bulunan likopenin karpuza kırmızı rengini verip kanser riskini en az seviyeye indirmektedir. Likopenin diğer faydaları ise kalp ve damarlar sağlığını koruyup, göze iyi gelmektedir. Karpuz bağışıklık sistemine iyi gelip vücudu zararlı bileşenlere karşı korur. Enfeksiyon direncini arttır ve vücudun alması gereken vitaminleri bünyeye kazandırır.
Karpuzun faydaları arasında bulunan kas ağrılarını geçirme özelliği sporcular için önemli bir durumdur. Spordan sonra tüketilmesi önerilen karpuz suyu ağrıları hafifletip, dinçlik kazandırmaktadır. Ağır egzersiz ve ya atletizim ile uğraşan sporcular bu meyve ile çok yakındır. Son yıllarda yapılan araştırmalarda bu durumu doğrulamaktadır. Karpuzun içerisindeki L-citrulline bileşeni vücudun temel amino asidini sağlayıp dönüşüm yapmaya yarar sağlamaktadır. Kan dolaşımını hızlandırıp ağrıların çabuk bir şekilde geçmesinde de rol oynamaktadır. Karpuzun diğer bir faydası da kalp sağlığına olan etkisidir. Karpuz kötü kolesterol seviyesini düşürüp kalp tarafından oluşabilecek sorunları en az seviyeye indirir. Damar tıkanıklığını ve genişlemeyi de engellemketedir. Düzenli bir şekilde karpuz tüketen insanlar kötü kolestele yakalanma oranlarını yarıya düşürürler.
Karpuzun faydaları arasında bulunan diğer bu konuda likopen etkisidir. Meyve ve ya sebzelerin kırmızı rengine sahip olmasını sağlayıp renk pigmentlerini düzenlemektedir. Likopende araştırmalara göre kişiyi kalp hastalıkları, makular dejenerasyon ve katarak hastalığına yakalanma oranı olarak azaltır. Karpuz tüketimi gerçekleştirmek yüksek tansiyon hastalarına da büyük yardım sağlar. Kilolu kişilerin düzenli bir şekilde karpuz tüketimi gerçekleştirmesi yüksek tansiyonunu düşürüp daha sağlıklı bir yaşama kavuşmasına yardım eder. Yapılan araştırmalara göre 13 adet yüksek kiloda ve orta yaşlı bireyi bir araya getirip 12 haftalık bir kamp sürecinde karpuz diyeti yapılarak yüksek tansiyonun düştüğü gözlenmiştir.
Fazla kilosu bulunan insanların da karpuz tüketmesi kilolarını kontrol altına almalarını sağlar. Gün içerisinde bir kase olarak tüketilen karpuz kişiye ortalama 45 kalori kazandıracaktır. Aynı şekilde diyet listesi içerisine eklenmesi de kişi için bir öğünü kapatacak tokluk hissi yaratacaktır. Lifli gıda olmasından ötürü iştahı kapatıp kişiyi tok tutacaktır. Kişi tatlı ihtiyacını karşılamak içinde karpuz tüketmelidir. Bu kısımda dikkat edilmesi gerekilen nokta ise şeker hastalarının bu diyeti ve ya karpuzu yerken bir hayli dikkat etmeleri gerçeğidir. Tatlılığından ötürü içerisinde bulunan şeker miktarı bir hayli fazladır. Karpuzun göz sağlığına etkisi de büyüktür. İçerisinde bulunan bol miktardaki A vitamini ile karpuz göz sağlığı koruyarak daha canlı bir görünüm kazandırır. İnsan bedeni içerisinde A vitamini eksikliği yaşanması dahilinde göz ve çevresinde kuruluk, enfeksiyon ve görüş zayıflıkları meydana gelmektedir. Aynı şekilde sarı nokta hastalığı ve katarakta yakalanma riski de artmaktadır. Gün içerisinde 150 kalorilik bir karpuz tüketmek vücudun A vitamini ihtiyacını %20'lere kadar karşılamaktadır.
Yaz aylarının çok büyük bir yerini tutan karpuz meyvesi vücudun su ihtiyacının büyük bir kısmını karşılamaktadır. Asıl yapısı su olan karpuzun %91'i sıvıdan oluşmaktadır. İçerisinde ciddi oranda elektrolit bulunması su kaybı dahilinde görülmesi mümkün olan hastalıkları önlemektedir. Aynı şekilde elektrolitler vücudun sinir hücrelerini onarıp kalp sağlığını da olumlu yönde etkilemektedir. Çok fazla terleyen bir insanın bir bardak karpuz suyu içmesi kişi için yararlı etkiler oluşturacaktır. Karpuzun içerisinde bulunan bileşenlerden ötürü antioksidan etkisi yaratması da diğer bir faydasıdır. Bu sayede bir çok hastalığın vücutta barınması engelleyip daha sağlıklı olmasını sağlar. Vitamin ve mineral olarata günlük ihtiyaçları karşılayacak besin değerlerine sahip karpuz bir çok meyveden daha besleyecidir. Sindirim sistemine iyi gelen lif yapısı ile de uzun süreli tokluklar yaratacaktır. Kapruz ve diğer meyve sebze yemek tariflerine https://www.faydaloji.com/category/yemek-tarifleri/ linkinden ulaşabilirsiniz.
Karpuz Diyeti
- Gün
Sabah: Karpuz Diyetinin ilk gününde sabah kalkıp ağzımızı çalkaladıktan sonra iki bardak su içiyoruz. Hemen arkasına bir dilim karpuz, bir dilim küçük beyaz peynir ve bir dilim kepekli ekmek tüketiyoruz.
Öğle: Bir dilim karpuz
Akşam: Izgara şekli pişmiş bir porsiyon tavuk göğsü, bol yeşillikli salata, bir dilim kepekli ekmek
Yatmadanönce: Bir dilim karpuz, bir dilim kepekli ekmek
- Gün
Sabah: Sabah kalkıp ağzımızı çalkaladıktan sonra iki bardak su içiyoruz. Hemen arkasına bir dilim karpuz, bir açık çay, bir tane yumurta ve bir dilim kepekli ekmek tüketiyoruz.
Öğle: Bir dilim karpuz, bir porsiyon patlıcan salatası, bri su bardağı kadar yağsız yoğurt, bir dilim kepek ekmeği
İkindi: Bir dilim karpuz
Akşam: Bir porsiyon ızgara şeklinde pişirilmiş biftek ve ya kuşbaşı, bir dilim kepek ekmek
Yatmadan Önce: Bir dilim karpuz ve bir dilim küçük beyaz peynir
- Gün
Sabah: Sabah kalkıp ağzımızı çalkaladıktan sonra iki bardak su içiyoruz. Hemen arkasına bir dilim karpuz, bir bardak açık çay ve bir dilim kepekli ekmek tüketiyoruz.
Öğle: Bir porsiyon ızgara şeklinde pişirilmiş balık, bol yeşillikli salata, bir dilim kepek ekmeği
İkindi: Bir dilim karpuz
Akşam: Bir su bardağı kadar yağsız yoğurt, bol yeşillikli salata, haşlanmış kabak
Yatmadan Önce: Bir dilim karpuz, bir dilim beyaz peynir
- Gün
Sabah: Sabah kalkıp ağzımızı çalkaladıktan sonra iki bardak su içiyoruz. Hemen arkasına bir dilim karpuz ve bir dilim kepekli ekmek tüketiyoruz.
Öğle: Yağsız bir halde pişmiş mantar, bol yeşillikli salata, bir dilim kepek ekmeği
İkindi: Bir dilim karpuz, bir su bardağı kadar yağsız yoğurt
Akşam: Bir porsiyon yağsız kıyma ile hazırlanmış köfte, bol yeşillikli salata
Yatmadan Önce: Bir dilim karpuz, bir dilim beyaz peynir
- Gün
Sabah: Sabah kalkıp ağzımızı çalkaladıktan sonra iki bardak su içiyoruz. Hemen arkasına bir dilim karpuz ve bir dilim beyaz peynir tüketiyoruz.
Öğle: Yağsız bir şekilde fırınlanmış kabak mücveri, bir dilim kepek ekmek, bol yeşillikli salata
İkindi: Bir dilim karpuz
Akşam: Bir porsiyon kadar kuşbaşı eti ve sebzeler ile fırında güveç
Yatmadan Önce: Bir dilim karpu, bir dilim kepek ekmeği
- Gün
Sabah: Sabah kalkıp ağzımızı çalkaladıktan sonra iki bardak su içiyoruz. Hemen arkasına bir dilim karpuz, bir adet haşlanmış yumurta, bir dilim peynirler yapılmış omlet, bir dilim kepek ekmeği, salatalık ve domates
Öğle: Bir su bardağı kadar yağsız yoğurt, suda haşlanmış bir şekilde sebzeler
İkinci: Bir dilim karpuz, bir dilim kepek ekmeği, bir dilim beyaz peynir
Akşam: Bir su bardağı kadar yağsız yoğurt, haşlanmış sebzeler, bol yeşillikli salata
Yatmadan Önce: Bir dilim karpuz, bir dilim beyaz peynir, bir dilim kepek ekmek
- Gün
Sabah: Sabah kalkıp ağzımızı çalkaladıktan sonra iki bardak su içiyoruz. Hemen arkasına bir dilim karpuz ve bir dilim kepek ekmeği tüketiyoruz.
Öğle: Bir su bardağı kadar yoğurt, bir dilim karpuz, haşlanmış meyveler
İkindi: Bir dilim karpuz, bir dilim kepek ekmek
Akşam: Bir porsiyon kadar haşlanmış balık, bol yeşillikli salata, bir dilim kepek ekmek
Yatmadan Önce: Bir dilim karpuz.
SPONSORLU İÇERİK