Arada sıkıştılar: Hükümetin mülteci politikası beklenen sonucu vermedi
Avrupa’nın kendilerine sınır kapılarını açacağı umuduyla Edirne’yi dolduran mültecilerin bekleyişi hayal kırıklığına dönüşürken hükümetin, mültecileri Avrupa sınırlarına yönlendirme politikası beklenen sonucu vermedi.
Sınırı geçmekten umudunu kesen yüzlerce mülteci, başta İstanbul olmak üzere geldikleri kentlere dönmeye başladı.
Cumhuriyet'in haberine göre, kapıların açılacağı umuduyla sınır bölgelerine gelen mültecilerin sayısının 40 bin dolaylarında olduğu, sınırlara sanıldığı gibi göçmen yığılmadığı gözlemlendi. Ayrıca Türkiye’den çıkmak isteyen göçmenler arasında Suriyeliler kadar Afgan ya da Türk cumhuriyetlerinden gelenler de var.
Dağınık halde farklı bölgelerde bulunan göçmenler arasında sağlık sorunları da baş gösterdi. Çok sayıda çocuğun ateşli hastalıklara yakalandığı belirtilirken yetişkinlerin de hijyenden yoksun koşullarda yaşamaları nedeniyle hastalanabilecekleri bildirildi. Bu arada yetkililer, Edirne’deki yardım kuruluşlarının göçmenler için getirdikleri yiyeceklerin jandarma aracılığıyla dağıtılacağını duyurdu. Yardımların AFAD ve Kızılay tarafından yapılması gerektiği de hatırlatıldı.
SÖYLENTİ, BEKLEYİŞİ UZATTI
Edirne’nin Meriç Nehri kıyısındaki Doyran köyünde ise Yunanistan’a en yakın noktada geçiş için bekleyenlerin sayısı azalsa da sürüyor. Buradan botlarla Yunanistan’a girmeyi başaranların Yunan sınır devriyelerince geri gönderildikleri belirtildi. Buna rağmen hala bekleyen göçmenlerin kalma gerekçesi ise Yunanistan’a 40 bin göçmenin geçtiği yolundaki söylenti. Oysa Yunanistan, 18 bin kişinin sınırı geçtiğini bunun 4 binin sınır dışı edildiğini, diğerlerinin de toplu olarak kendilerine ayrılmış alanlarda tutuldukları bildirildi.
Bu arada bölgede bulunan medya mensuplarına ise dün sınıra yakın bölgelere giriş yasağı kondu. Göçmenlerin geldiği ilk günlerde medyaya özellikle alan açılıyordu. Söz konusu yasağın, Pazarkule sınırında toplanan göçmenlerin Türk hükümetine yönelik tepkileri yüzünden konulduğu iddia edildi.
Hükümetin de yönlendirmesiyle Avrupa’ya geçmek amacıyla Edirne’ye gelen göçmenler geçiş sırasında kendilerine Türk polisi ve jandarmasının yardım ettiğini ancak Yunanistan’a girmelerinin mümkün olmadığını belirterek “hükümet bunu bilerek bizi gönderdi” diyor. Adını vermeyen Suriyeli bir göçmen “Bize tüm yakınlarınızı alıp sınıra gidin, sizi almaları için Yunanistan’a baskı yapacağız dediler ama şimdi ortada kaldık” şeklinde konuştu. Sınırı geçmeyi başaranların, Yunanistan’a giremedikleri, Türkiye’ye de dönme olanakları kalmadığı için “ara bölgede” sıkıştıkları kaydedildi. Pazarkule ya da İpsala sınırına yakın bölgelerde bekleyen göçmenler arasında da hoşnutsuzluğun arttığı belirtildi.
Afganistanlı bir göçmen, üç yıl yaşadığını söylediği İstanbul’da kiralık evindeki tüm eşyayı sattığını, 3 bin lira taksi parası vererek ailesi ile birlikte Edirne’ye geldiğini, elinde sadece 200 TL kaldığını belirterek “Çocuklarımı alıp geri gidersem, şimdi nerede kalacağım, bilmiyorum?” dedi.
EKONOMİ DURDU
Edirne Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük, mültecilerin gelişi nedeniyle kent ekonomisinin durgunluk yaşadığını belirtti. “Edirne’nin daha önceki deneyimlerden ötürü mülteci dostu bir kent olduğunu” vurgulayan Gökerküçük, son mülteci akını söylentisi nedeniyle Bulgaristan ve Yunanistan’dan hafta sonu alışveriş için gelişlerin kesildiğini belirtti.