'Yeni Türkiye'nin Cumhuriyet kadınlarından çarpıcı açıklamalar: Laik eğitime darbe
Cumhuriyet kadınları, karşıdevrim hareketleri ve laiklik düşmanlığının güçlü bir şekilde su yüzüne çıktığına dikkat çekerek Türkiye’nin bilimsel gelişmelerin gerisine düştüğüne vurgu yaptı.
Laik Türkiye’nin temeli olan 3 devrim yasasının ilânının bugün 96’ncı yıldönümü. Cumhuriyet kadınları günümüzde devrim yasalarıyla güçlü bir Cumhuriyet’in hedeflendiğini ancak günümüzde bundan hızla uzaklaşıldığına dikkat çekti.
Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri 96 yıl önce bugün 3 devrim yasasının ilanıyla atıldı. 3 Mart 1924’te Halifelik, Şeriye ve Evkaf Vekâleti kaldırıldı, Tevhidi Tedrisat (Eğitimde Birlik) Yasası kabul edildi.
Devrim yasalarının yıldönümünde Cumhuriyet kadınları Cumhuriyet gazetesine konuştu.
Eğitimci yazar Neşe Doster devrim yasalarıyla egemenliğin millete verildiğini belirterek, “Bütün bu devrimlerin arkasında gerçekten öncü ve önder kimliğini aşamadığımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün izleri var” dedi.
Kars’ta doğup büyüyen eğitimci, yazar olarak geldiği noktayı Atatürk’e borçlu olduğunu dile getiren Doster, “Devrim yasalarının amacı güçlü bir Cumhuriyettir. Bağımsız, özgür bir yaşam sağlamaktır. Bu, o yıllarda başarılmıştır. O nedenle yoksul köy çocukları komutan, yönetici, öğretmen, mühendis, doktor, bakan, cumhurbaşkanı olabilmiştir. Devrim yasalarının üzerinden 96 yıl geçti, geldiğimiz noktayı hazin buluyorum. Yüreğim acıyarak ve umutsuzluğumu altını çizerek vurgulamak istiyorum” diye konuştu.
BİLİMSELLİKTEN UZAK
İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB) Koordinatörü ve İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı avukat Nazan Moroğlu ise devrim yasasıyla Cumhuriyetin kurucu değerlerine bağlı kuşakların yetiştirilmesinin hedeflendiğini belirterek günümüzde laik, bilimsel eğitimden uzaklaşıldığını dile getirdi.
Moroğlu, “Bilim ve teknolojide öne geçen ülkelerin diğerleri ile arayı açtığı bir çağda, müfredatımızın bilimsel temellere dayanması ülkemiz için hayati öneme sahiptir. Sorgulayan, özgür düşünen, gençler yetiştirmeye odaklanılması gerekirken, MEB Belirli Gün ve Haftalar Çizelgesi’ne ‘Mevlid-i Nebî Haftası (Diyanet İşleri Başkanlığınca belirlenecek haftada)’ şeklinde yeni eklemeler yapılmaktadır. Oysa Türkiye, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne ulaşmayı taahhüt etmiştir.
2030’a kadar tüm çocukların okul öncesi eğitimine erişimlerinin sağlanması hedeflenmiştir. Ancak, ülkemizde 5 yaş grubunun yüzde 55’i okul öncesi eğitimde yer alabilmektedir. Ayrıca eğitim alanında toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin ortadan kaldırılması, karma eğitimden geriye gidişin önlenmesi hedeflenmiştir. Atatürk, çocuklarımız ve ülkemiz için en önemli ilkeyi ‘fikri hür, vicdanı hür irfanı hür nesiller!’ diyerek en yalın bir şekilde ifade etmiştir. Yeter ki bu ilkelere özenle bağlı kalınsın” dedi.
LAİK EĞİTİME DARBE
Kadın Araştırmaları Derneği Başkanı Necla Arat ise karşıdevrimci eğilimlerin güçlü bir şekilde su yüzüne çıktığına dikkat çekti.
Arat, “Hiç kuşku yok ki en ağır darbe laik eğitime vurulmaya çalışılıyor. Buna ek olarak hilafetin yeniden kurulmasını isteyen uluslararası İslamcı örgütler ve ülkemizdeki işbirlikçileri başkentimizde ve İstanbul’un göbeğinde ‘laik rejimin şer’an haram’ olduğunu haykırıyorlar” diye konuştu.
‘DEVRİM YASALARI’NI ANLATACAKLAR
Kadın Araştırmaları Derneği (KAD) tarafından ise Levent Kültür Merkezi’nde bugün saat 14.00’da ‘Devrim Yasalarımız ve Tarikat Kıskacında Laik Eğitim’ başlıklı panel gerçekleştirilecek.
KAD Başkanı Prof. Necla Arat ve İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü Nazan Moroğlu’nun açılış konuşmalarının ardından moderatörlüğünü Prof. Dr. Aysel Çelikel’in yapacağı panele gazetemiz yazarı Mustafa Balbay, Eğitim Sen Başkanı Feray Aydoğan, ÇYDD Genel Başkan Yardımcısı Gülsün Kaya ve ilahiyatçı yazar Cemil Kılıç konuşmacı olarak katılacak.
Öte yandan Cumhuriyet Kadınları Derneği’nin Kadıköy Şubesi tarafından organize edilen “Laik ve Çağdaş Cumhuriyetimiz Açısından Devrim Yasaları” konulu panel Barış Manço Kültür Merkezi’nde bugün saat 14.00’te düzenlenecek. Panelde eğitimci-yazar Neşe Doster devrim yasalarının önemini anlatacak.