MHP'nin af teklifi yeni yargı paketinde

Cezaevlerindeki doluluk oranın kapasitenin çok üzerine çıkınca, AKP'nin ikinci yargı paketinde MHP'nin 5 yıllık ceza indirimi teklifini de pakete aldığı öğrenildi.

MHP'nin af teklifi yeni yargı paketinde

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, hükümetin bir süredir üzerinde çalıştığı ikinci yargı paketinde MHP'nin çeşitli suçlardan mahkum olanlara ceza indirimi öngören teklifinin de değerlendrildiğini yazdı.

Sarıkay'nın "MHP'nin 5 yıllık indirimi de pakette" başlıklı yazısı şöyle:

Cezaevlerinin dolması üzerine, ceza indirimi konusunu ilk gündeme taşıyan MHP oldu.

Bu konuda hazırladığı teklifini de MHP Grubu, başta lideri Devlet Bahçeli’nin imzası olmak üzere TBMM’ye sundu.

Getirilen teklif 19 Mayıs 2018 tarihinden önce işlenen suçlarda düzenleme yapıyordu.

Buna göre bazı suçlar istisnalar olmak üzere, hükümlü olanların tabi oldukları infaz hükümlerine göre, çekmeleri gereken toplam ceza süresinden 5 yıl indirilmesi hedefleniyordu.

Ancak düzenlemeye hükümetin olumlu yaklaşmaması üzerine MHP lideri Bahçeli bir süre önce yaptığı açıklamada, “tekliflerini geri çektiklerini ve beklemeye aldıklarını” duyurdu.

Bunu yaparken, “AK Parti’nin ikinci yargı paketini TBMM’den geçirecek siyasal çoğunluğa sahip olduğunu” da kayda geçirdi.

Ancak aradan geçen sürede hükümet birinci yargı paketini TBMM’ye getirip geçmesini sağlarken, içinde infaz düzenlemesi olan ikinci paketi üzerinde uzun süredir çalışıyordu.

Bunun için de alternatifli infaz indirimi modelleri üzerinde duruyordu; MHP’nin teklifinin ise Anayasa Mahkemesi’nden dönme ihtimalinin yüksek olduğuna inanıyordu.

MHP’den gelen yaklaşım hükümet çevrelerini etkilemiş olacak ki, ikinci paket üzerindeki çalışmalar sırasında alternatif bir model olarak ittifak ortağının 5 yıllık indirimi de gündeme alınmış.

Bunun pakete nasıl eklemlenebileceği üzerinde durulmuş.

Cumhurbaşkanı’nın da görüşüne sunulmak üzere son rötuşlarının yapıldığı belirtilen pakette, MHP’nin önerisi de taslak metinde yer buluyor.

Ancak bu kez, bir defaya mahsus yapılacak 5 yıllık indirim düzenlemesine tabi tarihin 19 Mayıs 2018 yerine, daha yakın bir zaman dilimine çekilmesi hedefleniyor.

Ayrıca MHP’nin teklifinde, kadına şiddet, çocuk istismarı, uyuşturucu kaçakçılığı gibi ceza indiriminden istisna olan suçların tanımı vardı, burada da bir düzeltmeye gidilmesi hedefleniyor.

Çünkü geçmişte de istisna maddelerden birinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptali sıkıntı yaratmış ve o madde de indirimden yararlanır hale gelmişti.

Bu durumu ortadan kaldırmak için istisna maddeler yerine, hangi suçların kapsam içinde olacağının sıralanması yönüne gidilmiş.

Şunu belirteyim ki düzenlemenin bu halinden MHP de memnun.

TOPLUMSAL BARIŞ GEREKİR

Teklifin hazırlayıcılarından MHP Hukuk İşleri Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız ile dün sohbet ederken, cezaevlerinin kapasitesinin 100 bin kişi aştığını belirtti.

Yıldız, getirilen düzenlemeden memnuniyetini dile getirdi ve şunları söyledi:

“Bu cezaların ağırlıklı bölümü bugün hakimlik ve savcılık mesleğinden atılanlar tarafından düzenlendi. Toplumun barışması, yaralarının sarılıp tedavi edilmesi gerekir. Uyuşturucu baronu ile torbacı Şanlıurfalı çocuğa da aynı ceza verilmemeli…”

BİR ÖRNEK ÜZERİNDEN UYGULAMA

Bu durumda belirli bir tarihin öncesinde olanlara 5 yıllık ceza indirimi uygulanacak.

Geri kalan hükümlüler için ise iki formül söz konusu…

Bunlardan ilki mevcut uygulamada cezasının 2/3’sini infaz kurumunda çekmiş olma şartı vardı.

Örneğin 18 ay ceza almış bir kişi, bir yıl da infaz indirimi olduğu için hiç hapishane yüzü görmeden mahkeme kapısından ayrılıyordu.

Bir başka örnek, eğer geçmişte 12 yıl hüküm almış ise 2/3’si indiğinde mahkumiyetine tabi süre 8 yıla düşüyordu.

Bir yıl da denetimli serbestlik eklendiğinde mahkumiyet 7 yıla iniyordu.

Beş yıl da blok indirimden yararlandığı takdirde bu kişinin mahkumiyet süresi 2 yıl olarak kalıyordu ki bu da infaz yasası gereği yarı açık cezaevi demekti.

CEZAEVİ YÜZÜNÜ GÖRECEK

Yeni düzenleme ise iki farklı öneriyi barındırıyor; hangisinin uygulanacağına Cumhurbaşkanı karar verecek.

İlki cezaya tabi sürenin yarısını indiriyor; yani 4 yıl cezası olan bir kişi 2 yıl hapiste kalacak.

Bir diğer taslak ise kişinin cezaevinde geçireceği sürenin 1/5’ini indiriyor, buna 2 yıl da ilave denetimli serbestlik getiriyor.

Bu durumda 4 yıla hükmü olan kişi cezaevinde geçireceği süre 2 yıl yani, 24 ay iken, 4/5’ini cezaevinde geçirmek zorunda olduğu için hapiste kalacağı süre 19 aya düşüyor.

Bir başka anlatımla diyelim ki 18 ay cezaevinde geçirmesi gereken süre var, bunun 4/5’ini yatmakla yükümlü olduğu için 9 ay hapis yatacak.

Benzer şekilde 24 yıl hüküm almışsa, cezası mevcut 2/3 uygulamasındaki gibi 19,5 yıla inmeyecek, 21 yıl hapiste kalacak.

Dolayısıyla 4 yıl hapis cezası alanlar kapalı cezaevinde 3 gün “iyi hali” kaldıktan sonra açık cezaevine geçiyor, buradan da koşullu denetimli serbestlikle dışarı çıkıyordu.

Örneğin 10 yıl hapis cezası almış bir kişi de mevcut durumda bir ay kapalı cezaevi yüzü gördükten sonra, açık cezaevine geçiyordu.

Yeni uygulama ise bu durumları ortadan kaldırıyor, hiç cezaevi yüzü görmeden kimseyi bırakmıyor, muhakkak hapishane ile tanıştırıyor.