Sanatçı Ekrem Ataer ve Ece Ataer bedenlerini kadavra olarak bağışladılar
Yazar, Türkolog Ece Ataer ve eşi sanatçı, müzikolog Ekrem Ataer bedenlerini tıp eğitimi için kadavra olarak bağışladılar.
Yazar, Türkolog Ece Ataer ve eşi sanatçı, müzikolog Ekrem Ataer hayattayken örnek bir davranışta bulunarak, bedenlerini tıp eğitimi için kadavra olarak Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı’na bağışladılar.
Hayatta iken de kendini bilim, sanat ve eğitime adayan çift, son yolculuklarında da bu misyonunu devam ettirecek. Bu onurlu bağış ile ilgili resmi işlemler 12 Mart 2020 tarihinde “Biruni Üniversitesi”nde gerçekleştirilecek.
“Ülkemizde Kadavra Bağışı Sayısı Oldukça Az”
Kadavra bağışının organ bağışı gibi önemli olduğuna dikkat çeken Ataer çifti; “Bedenimizi ileride hayat kurtaracak öğrencilere emanet ediyoruz. Bu kararı bundan birkaç yıl önce gerçekleştirdiğimiz bir seyahat sırasında aldık. Gezimizde anatomi müzesini ziyaret etmiştik bu müzeden çok etkilendik. Sonrasında Türkiye’ de beden bağışının yok denecek kadar az olduğunu tıp eğitimi için daha fazla kadavra bağışının olması gerektiğini gözlemledik. Konuyu araştırmaya başladık. Üniversitelerin büyük bölümünde öğrencilere düşen kadavra sayısının oldukça az olduğunu ve ihtiyacın oldukça fazla olduğunu öğrendik.
Kadavrasız cansız maketler üzerinde yapılan eğitimlerin yetersiz olacağını düşünerek, çift olarak kendi bedenlerimizi Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı’na bağışlamaya karar verdik.
Biz, kadavra bağışının önemine dikkat çekmek için bir adım attık. Bundan sonra yeni beden bağışları için bu hareketimizi bir sosyal sorumluk projesi olarak devam ettireceğiz.” diye ifade ettiler.
“Kadavra Bağışı Eğitim İçin Büyük Önem Taşıyor”
Anatomi dersinin özellikle tıp fakültelerinin ve sağlık bilimleri fakültelerinin bazı bölümlerinin temel taşlarından olduğunu söyleyen Biruni Üniversitesi Prof. Dr. Adnan Yüksel; “Öğrencilerimiz Tıp Fakültesi birinci sınıfın ikinci yarısından itibaren anatomi dersi görmeye başlıyor. Ayrıca hem Sağlık Bilimleri Fakültelerinin bazı bölümlerinde hem de sağlıkla ilgili branşlarda eğitim veren meslek yüksekokullarının bazı bölümlerinde anatomi dersi görülüyor. Bu ders, insan vücudu hakkında kitaplarda öğrenilen her bilginin ete kemiğe bürünmesiyle eş anlamlı. Dolayısıyla anatomi dersi öğrenciler için hayati önem taşıyor.
Ancak, ülkemizde anatomi derslerinde üzerinde eğitim verilen kadavraların sayısı oldukça az. Bu sebeple anatomi derslerinin işlenme yöntemi artık değişmiş durumda. Dersler, çoğunlukla maket ve simülasyon üzerinden gerçekleştiriliyor.
Uluslararası standartlar, kaliteli bir anatomi eğitimi için kadavra üzerinde en fazla 6 öğrencinin eğitim almasını öngörüyor. Ancak ülkemizde kadavra sayısının az olması sebebiyle bu sayı gittikçe yukarılara çıkıyor. Üniversitemizin anatomi laboratuvarında 2 adet kadavra bulunuyor. Bu sebeple yapılan her bir kadavra bağışı öğrencilerimizin eğitimi için büyük önem taşıyor” diye belirtti.
Kadavra Bağışı Nasıl Yapılıyor?
Ülkemizde kadavra bağışı; Tıp fakültelerine, gönüllülerin vasiyeti ve yakınlarının onayı ile ve ayrıca devlet hastanelerinde yasal kriterleri uygun bedenlerden kadavra olabiliyor.
Beden bağışı, 2238 sayılı organ ve doku nakli kanunu kapsamında yapılabiliyor. Bağış yapmak isteyenlerin, nüfus kâğıdı ile beraber bağış yapmayı istediği bir tıp fakültesi hastanesine gitmesi yeterli oluyor. Resmi işlemler anatomi anabilim dallarında yapılıyor. Kişinin beyanı bir tutanak ile imza altına alınıyor. Tutanakta bağışçı, sorumlu hekim ve 2 tanık imzası bulunması gerekiyor.
Tarih: 12.03.2020
Saat: 12:00-13:00
Yer: Biruni Üniversitesi-Reyhan Binası Konferans Salonu (10. Yıl Caddesi Protokol yolu No:45 Topkapı/Zeytinburnu)
Ayrıntılı Bilgi İçin:
Ayla Küçük 0532 579 85 38