AYM’den slogan kararı: Slogan atmak örgüt propagandası olamaz
Katıldıkları eylemlerde attıkları slogan nedeniyle 'terör örgütü propagandası' yapmaktan ceza alan 4 yurttaşın başvurusunu görüşen AYM, iki başvurucunun ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti.
Katıldıkları eylemlerde attıkları slogan nedeniyle 'terör örgütü propagandası' yapmaktan ceza alan 4 yurttaşın başvurusunu görüşen AYM, iki başvurucunun ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti.
Birgün'ün haberine göre, Anayasa Mahkemesi (AYM) katıldıkları eylemlerde slogan attıkları için terör örgütü propagandası yapmaktan hapis cezası alan dört yurttaşın başvurusunu görüştü. AYM, iki başvurucunun slogan attığı için ceza almasını "hak ihlali" olarak nitelendirdi.
AYM'ye başvuran isimler arasında yer alan Zerga Öztürk, Abdullah Öcalan’ın tutukluluk koşullarını protesto etmek için 2012 yılında İzmir’de düzenlenen bir eyleme katıldı. Burada atılan sloganların ardından Öztürk hakkında terör propagandası yaptığı gerekçesiyle soruşturma açıldı.
Yapılan yargılamanın ardından 10 ay hapis cezası alan Öztürk’ün itirazları reddedildi. Bunun üzerine AYM’ye başvuran Öztürk, ifade özgürlüğünün ihlal edildiğini iddia etti. AYM raportörü tarafından yapılan değerlendirmede, örgüt liderini övmenin tek başına cebir ve şiddete yol açmayacağı, bu nedenle propaganda olarak nitelendirilemeyeceği ifade edildi. Yapılan değerlendirme sonucunda iki oya karşı beş oyla Öztürk’ün ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verildi. Kararın yeniden yargılama yapılması için yerel mahkemeye gönderilmesine hükmedildi.
Hak ihlali kararı verilen bir diğer başvurucu Esma Seydaoğlu ise 2015 yılında Cumhurbaşkanı adayı olan Selahattin Demirtaş için yapılan bir toplantıya katıldı. IŞİD’in Kobani saldırısına karşı sloganlar attığı bildirilen Seydaoğlu da 10 ay hapis cezasına çarptırıldı ve itirazları reddedildi. Seydaoğlu’nun slogan nedeniyle terör örgütü propagandası suçundan hapis cezası almasının demokratik toplum düzeninin gereklerine uymadığını bildiren AYM, oybirliği ile aldığı kararla hak ihlaline hükmetti ve yeniden yargılama yapılmasına karar verdi.
İKİ BAŞVURUYU REDDETTİ
Yüksek Mahkeme, örgüt propagandası yapmaktan cezalandırılan Baver Mızrak ile Mihdi Bala isimli başvurucuların itirazlarını ise reddetti.
2015 yılında Dicle Üniversitesi’nde Peygamber Sevdalıları Platformu ile yaşanan kavga sırasında slogan atan Baver Mızrak, örgüt propagandası yapmaktan hapis cezası aldı. İtirazlarından sonuç alamayan ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiğini iddia eden Mızrak'ın dosyasını karar bağlayan AYM, sloganlar sonucunda şiddet olaylarının yaşanmasını gerekçe göstererek oy birliği ile başvuruyu reddetti.
Mihdi Bala ise 2012 yılında Gaziantep Üniversitesi’nde Kürt öğrencilerin ülkücü öğrencilerle yaşadığı kavga sonucunda cezalandırıldı. AYM, Mızrak’ın başvurusunda olduğu gibi Bala'nın başvurusunu da şiddet içeren sonuçlar doğurduğu için reddetti.