Çiğdem Toker 'maske' gerçeğini yazdı: Sorulmayan soruyu biz soralım

"YDA firmasının (KÖİ) modeliyle yapıp işlettiği ve Sağlık Bakanlığı'ndan uzun yıllar gelir tahsil edecek olan Manisa şehir hastanesinde neden yeterli maske olmaz?"

Çiğdem Toker 'maske' gerçeğini yazdı: Sorulmayan soruyu biz soralım

Türkiye'de koronavirüsle mücadele için tıbbi malzeme sıkıntısı olmadığı açıklanmasına rağmen, hemen hergün sağlıkçılardan maske ve eldiven başta olmak üzere tıbbi malzeme sıkıntısı açıklamaları geliyor. Öte yandan çeşitli kentlerde meslek liseleri maske üretimine başlarken İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bazı maske üreticilerinin maskeleri depolarında tutup bakanlığa satmadıklarını söyle ve "Yarına kadar süreleri var yoksa fabrikalarına el koymaktan çekinmeyiz" dedi.

Sözcü yazarı Çiğdem Toker ise devasa Şehir Hastanelerinde yaşanan 'maske' sorununun nereden kaynaklandığını yazdı.

'Daha geç olmadan' diye uyaran Toker'in yazısı şöyle:

Sağlık insan hakkıdır. Kamusal bir alan olması gerekir. 80'li yıllardaki özelleştirme, 90'lı yıllardaki Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) rüzgarları (ki o da özelleştirmenin devamıdır) sağlığı piyasalaştırdı. AKP bütçenin kapılarını bu modele sonuna kadar açtı.

Şimdi Sağlık Bakanlığı'nın kiracılık yaptığı şehir hastanelerinden biri olan Manisa'da evlerinden dikiş makinası getiren hastane çalışanları maske dikiyormuş.

AA muhabiri -aslında ülkeyi yönetenler açısından mahcup olunması gereken- bu durum için sosyal medya hesabından alkışlayalım diye mesaj yazıyor; bakanlığı ve kurumunu da etiketliyor. Allah akıl fikir versin.

Orada sorulmayan soruyu biz soralım:

YDA firmasının (KÖİ) modeliyle yapıp işlettiği ve Sağlık Bakanlığı'ndan uzun yıllar gelir tahsil edecek olan Manisa şehir hastanesinde neden yeterli maske olmaz?

Bu sorunun bazı kamu ve üniversite hastaneleri açısından cevabını az çok biliyoruz. Zaman zaman bu köşede işledik. Tedarikçi firmalara paraları uzun vadede ödendiği ve hastanelere bu alımlar için yeterli bütçe verilmediğinden,firmaların alacakları birikmiş durumda. Bu da malzeme teminini güçlendiriyor.

BALKON ALKIŞI YETER
Sağlık çalışanlarını alkışladık. Seçtikleri, icra ettikleri bu meslek, gerektiğinde kendi hayatlarından vazgeçmelerini gerektirdiği için onlara gönül borcumuz bitmez. Ama bu kadar balkon alkışı yeter.

Onların hastalarını iyileştirmek için malzemeye ihtiyaçları var. Koronavirüse karşı, tedbir diye konutta asgari peşinatı düşüren “akıl”, hayatlarını ortayakoyarak yoğun bakımlarda hastalarla uğraşan hekimlere bol malzeme sağlamıyor.

Sosyal medyada sıklıkla bir hastanede, bir sağlık kuruluşunda görev yapıp kimliğini saklamak zorunda kalan çalışanların bu konuda mesaj yazmak zorunda kalması çok acı. Maske, gözlük, eldiveni ceplerinden satın almak durumunda kalan sağlık çalışanları olduğunu okuyoruz. Okumamalıyız.

Bu arada bütün bunlar olurken Türkiye'nin Afrika Kalkınma Bankası'ndaki payı yasayla 800 milyon dolara çıkarıldı, Cumhurbaşkanı'na da 26 milyar TL'ye kadar aktarım yetkisi verildi.

Etiketler
Koronavirüs Türkiye Manisa Hastane Sağlık Bakanlığı