Halkın talebini EMO seslendirdi: Salgın döneminde sayaç okuma ve kapama yapılmasın
"Temel kamu hizmetlerinden biri olan elektrik enerjisinin kesintisiz ve kaliteli olarak sunulması her zamankinden daha fazla yaşamsal önem arz etmektedir."
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından alınan karara göre, 3 ay süreyle elektrik ve doğalgaz faturaları için sayaç okuma yapılmayacak; abonelere geçmiş tüketim ortalamalarına göre fatura gönderilecek.
Elektrik ve doğal gaz faturalarıyla ilgili yeni karar: 3 ay ertelendi
Konuya dair bir açıklama yapan Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu, söz konusu fatura ertelem kararının yeterli olmadığını ve salgın boyunca sayaç okuma ve kapatma işlemlerine ara verilmesi istendi.
"Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel salgın (pandemi) olarak ilan edilen yeni koronavirüsü (Covid-19) hızla yaygınlaşmaktadır. Başta İstanbul, İzmir ve Ankara olmak üzere büyükşehirlerde vaka ve ölüm sayılarının üstel bir oranda artış gösterdiği bugünlerde, temel kamu hizmetlerinden biri olan elektrik enerjisinin kesintisiz ve kaliteli olarak sunulması her zamankinden daha fazla yaşamsal önem arz etmektedir." diyerek elektrik ihtiyacının hayati önemine dikkat çeken açıklama şöyle:
Elektrik enerjisinin sürekliliği her zaman önemlidir ancak böyle dönemlerde kritik hale gelmektedir. Hastaneler, eczaneler, çiftlikler ve temel gıda üreten işletmeler ile konutlara kesintisiz elektrik enerjisi sağlamak, salgınla mücadele de dahil olmak üzere yaşamının sürmesi için zorunludur. Sağlık hizmetlerinin verilebilmesinin yanında gıda ve hijyen ürünleri başta olmak üzere temel ihtiyaçları üreten işletmelerde kesinti yaşanmaması için elektrik üretim, iletim ve dağıtım zinciri içinde bulunan tüm kurumlar, şirketler özel önlemler almalıdır.
Konut alanları da dahil olmak üzere şebekeyi iyileştirme kapsamındaki uzun planlı kesintilere neden olacak tüm bakım ve yeni yatırım devreye alma işlemleri hemen durdurulmalıdır. Elektrik dağıtım şirketleri salgın öncesinde kararlaştırılan yatırım ve iş planlarını gözden geçirerek, uzun kesintilere neden olacak, acil olmayan tüm faaliyetleri durdurmalıdır. Enerji üretimi yapan kurumlarda da dahil olmak üzere tüm enerji şirketleri, yetişmiş insan gücünü işbaşında tutabilmek için, ofisler ve çalışma alanlarında özel önlemler almalı, kronik hastalığı olan risk grubundaki personelin evden çalışmasına yönelik planlama yapılarak iş sürekliliği sağlanmalıdır. Her gün yüze yakın binaya giren ve ardından çalışma arkadaşlarıyla bir araya gelen sayaç okuma görevlilerinin temas ve bulaşma riskine karşı sayaç okuma faaliyetleri belirli bir plan dahilinde sınırlandırılmalıdır. Sayaç kapama işlemleri de benzer şekilde kısıtlanmalı, borç nedeniyle elektrik kesintisi yapılmamalı ve gecikme ücreti alınmamalıdır. Sayaç kapama ekipleri bu dönem süresince yalnızca sayaç açma işlemi yapacak şekilde görevlendirilmelidir.
Elektrik dağıtım şirketleri, bölgelerindeki başta sağlık kurumları, hastanelerin yer aldığı alanlar olmak üzere kritik alanları belirleyerek, bu bölgelerde kesintileri en aza indirmek üzere öncelikli çalışma yürütmelidir. Kritik kamu hizmetlerinin verildiği binalar ve hastanelerin yer aldığı bölgelere enerji sağlayan trafo merkezleri ve hatlara yönelik ek önlemler alınmalıdır.
Elektrik üretim, iletim ve dağıtım zinciri içinde bulunan tüm kurum ve şirketlere "Kriz Yönetim Merkezi ve Ekipleri" kurarak, öncelikli olarak gördüğümüz aşağıdaki önlemleri alma çağırısı yapıyoruz:
-Şirket ve kurumlar iş sürekliliği planı yaparak, çalışanlarını olası risklere karşı hazırlamalıdır. Çalışma alanları düzenli olarak dezenfekte edilerek, tüm personele kişisel koruyucu ekipman sağlanmalıdır. Çalışanların sağlık durumları da düzenli kontrol edilmelidir. Kaygı ve stres yönetimine yardımcı olmak üzere ihtiyaç duyan personele psikolojik danışmanlık hizmeti sağlanmalıdır.
-Trafo merkezleri ve kontrol merkezleri gibi kritik tesislere erişim sınırlandırılmadır. Bu alanlarda bulunması zorunlu personel dışındaki herkesin girişi engellenmelidir.
-Uzaktan çalışabilecek personeller belirlenerek, gerekli yazılım ve donanım ihtiyaçları karşılanarak, evden çalışmaları sağlanmalıdır.
-Hat işçileri de dahil olmak üzere hizmeti sürdürmek için kritik öneme sahip tüm çalışanlar daha küçük ekipler halinde çalıştırılmalıdır. Güvenli mesafe her zaman korunmalıdır.
-İş seyahatleri durdurulmalı, toplantılar, görüşmeler çevrimiçi olarak gerçekleştirilmelidir.
-Kurum bina ve tesislerine ziyaretçilerin girişi engellenmeli, zorunlu durumlarda yüz yüze görüşmelerde güvenli mesafeye uyulması sağlanmalıdır.
-Öncelik sıralamasının hastanelerin yer aldığı kritik sahalara göre yapılarak, hastanelerin yer aldığı bölgelerde fiderler ve diğer kritik hizmet tesislerine yönelik ek önlemler alınmalıdır. Kritik bölgelerden gelen arıza ihbarları öncelikli olarak değerlendirilmelidir.
-Acil temel hizmetlerin yürütülmesi için ertelenecek olan projelerin hangileri olduğu açıklanmalıdır. Sistem bakımı için zorunlu olmayanlar dışında planlı bir kesinti yapılmayacağı kamuoyuna duyurulmalıdır.
Elektrik enerjisine erişim en temel insan haklarından biridir. Her ne kadar özel şirketleri eliyle yürütülse bile temel kamu hizmeti niteliğinde olan bu hizmetin kesintisiz olarak sürdürülmesi esastır. Bugün özel şirketlerinin yönettiği dağıtım şebekesi, kamu malıdır ve görev süresi sonunda yeniden kamuya devredilecektir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, bu süreç içinde hizmetin kesintiye uğramaması ve istikrarlı bir şekilde sürdürülmesine yönelik olarak her türlü hazırlığı yapmalıdır. Mali veya teknik açmazlar yüzünden görevi sürdüremeyeceği anlaşılan dağıtım bölgelerinin kamulaştırılması için tereddüt edilmemelidir. Kamu kuruluşu niteliğindeki bir meslek örgütü olarak, ihtiyaç duyan tüm kurumlara her türlü teknik desteği vermeye hazır olduğumuzu vurgulayarak, hayatını kaybeden yurttaşların ailelerine baş sağlığı, hastalarımıza acil şifa diliyor, tüm sağlık çalışanlarımıza şükranlarımızı sunuyoruz.
CHP'li Gürer: Fatura erteleme yetmez, 3 ay elektrik ve doğal gaz ücreti alınmasın