Araştırma: Salgına verilen tepkilere göre 8 farklı insan grubu var
Araştırma şirket MBI, salgının resmi ağızlardan açıklandığı 11 Mart’tan bu yana halkın duygu durumu, ruh hali, davranış ve tercihlerindeki değişikliklere odaklanarak yaptığı araştırmayı tamamladı.
Araştırma şirket MBI, salgının resmi ağızlardan açıklandığı 11 Mart’tan bu yana halkın duygu durumu, ruh hali, davranış ve tercihlerindeki değişikliklere odaklanarak yaptığı araştırmayı tamamladı.
Araştırma 1223 kişi ile 26 ilde yürütüldü. İzolasyon döneminde görüşmeleri yürüten operatörler evlerinden çalıştı.
Araştırma 60 milyon yetişkini temsil edecek biçimde tasarlandı. Açık uçlu sorularla vatandaşların duyguları ve ihtiyaçları dinlendi ve bu anlatımlara içerik ve metin analizi yapıldı.
Kısa Dalga’dan Melis Tufur’un podcastine göre, araştırmada ortaya çıkan sonuçlarda yeni tip Koronavirüs salgınına verilen tepkilere göre 8 farklı grup oluştu.
Bu gruplar;
1- Kontrollü gergin (yüzde 21): Baskın duyguları korku ve tedirginlik.
2- Endişeli (yüzde 20): Üzüntülü olmaları ön planda.
3- Tedbirli, sakin (yüzde 16): Kısmen olanaklarının uygunluğu, kısmen alınan önlemlere duyduğu güven ile tedbirini alıp gündelik hayatının ritimini neredeyse bozmadan yaşayanlar.
4- Çaresiz (yüzde 15): Salgın öncesinde de geçim sıkıntısı ve işsizlikle boğuşanlar.
5- Kırılgan, ruhsal dengeli (yüzde 12): Kadınların biraz daha ağırlıkta olduğu bu gruptakiler, krize az ya da çok kaygı bozukluğu şeklinde tepki verenlerden oluşuyor. Tıbbi destek alanlar ve almaya ihtiyacı olanlarla, endişesini ortalamanın üstünde yaşayanlardan oluşuyor.
6- Sonradan fark eden, tedirgin (yüzde 9): Geç farketmiş olmanın, dolayısıyla yeterince tedbir almamanın tedirginliğini yaşayan grup. Karadeniz bölgesinde ve İzmir’de ortalamanın üstünde bulunan bu grupta 25-44 genç yetişkin ağırlığı var. Yüzde 2’si daha fazla alkol veya sigara tükettiğini söylüyor.
7- Dindar, kaderci (yüzde 4): Mevzuyu neredeyse tamamen Allah’a havale etmiş durumdalar. Yaklaşık 2.5 milyon kişi olduğu tahmin edilen bu grubun yüzde 36’sında iyimserlik duygusu hakim.
8- İlgisiz, uzak (yüzde 2): Genç, erkek ağırlıklı. Bu grubun yüzde 21’i virüs sonrası hayatında değişen bir şey olmadığını söylüyor. Bu oran araştırmanın toplamında yüzde 9.
Salgın öncesi evden çalışanlar toplam nüfusun yüzde 1’ini oluştururken şu anda yüzde 7’ye çıkmış durumda. İzolasyon döneminde 4.3 milyonun üstünde kişi evden çalışıyor. 7.5 milyon kişi ücretli veya ücretsiz izne çıkarıldı. En az 11 milyon kişi ise tam veya yarı zamanlı çalışmak üzere dışarı çıkmak zorunda kalıyor.
Salgın hayatımızda neleri değiştirdi?
Katılımcıların yüzde 7’si daha fazla TV izlediğini, yüzde 6’si daha fazla kitap/gazete/dergi okuduğunu, yüzde 2’si daha fazla sosyal medya tükettiğini söyledi. Yüzde 3 ise daha fazla maneviyata yöneldi. Sigara-alkol tüketiminde toplamda anlamlı bir fark gözlenmedi.
Virüsle ilgili hangi platformlardan gelen bilgilere güveniyoruz?
Sağlık Bakanının açıklamaları: Yüzde 75
Sağlık çalışanlarının bireysel açıklamaları: Yüzde 47
Hükümet açıklamaları: Yüzde 46
Televizyon haberleri: Yüzde 44
Türk Tabipleri Birliği: Yüzde 42
İnternet haberleri: Yüzde 14
Sosyal medya: Yüzde 14
İlaç firmalarının açıklamaları: Yüzde 14
Tavsiyelere uyma oranı:
Maske kullanımı: Yüzde 45
Dezenfektan kullanmak: Yüzde 61
Düzenli ve yeterli uyku: Yüzde 81
İyi beslenmek: Yüzde 81
1.5 metre uzak kalmak: Yüzde 82
Kolonya kullanmak: Yüzde 85
Sık sık ellerini yıkamak: Yüzde 98
Aslında uygulamak isteyip de koşullar uygun olmadığı için uygulanamayan tedbirler:
Maske: Yüzde 6
Dezenfektan kullanmak: Yüzde 8
İyi beslenmek: Yüzde 17
Düzenli ve yeterli uyku: Yüzde 12
1.5 metre uzak kalmak: Yüzde 10
Kolonya kullanmak: Yüzde 4
Hükümetin belediyelere yapılan bağışı durdurmasını doğru bulanların oranı sadece yüzde 27. Katılımcıların yüzde 81’i sokağa çıkma yasağı ilan edilmesini istediklerini söylediler.
Belediyeler, LÖSEV ve Ahbap
“Devlet destekli kampanyalar dışında hangisine bağış yaparsınız?” diye sorulduğunda yüzde 35 belediyeler, yüzde 31 LÖSEV, Yüzde 28 Haluk Levent’in AHBAP derneği, yüsde 22 dini vakıflar, yüzde 22 Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Yüzde 17’si ise Türk Tabipleri Birliği’ne bağış yapabileceklerini söyledi.