GDD: Türkiye'deki kayıtsız göçmenler ücretsiz sağlık hizmetine erişemiyor
Göçmen Dayanışma Derneği Sosyal Hizmet Koordinatörü Özgür Aktükün, Türkiye'deki kayıtsız göçmenlerin ücretsiz sağlık hizmetine erişemediklerini belirterek mültecilerin hastanelerden faydalandırılması için ayrı genelge oluşturulması gerektiğini belirtti.
Dünya genelindeki koronavirüs salgınından en fazla etkilenen kesimlerin başında göçmenler geliyor. Türkiye'deki göçmen nüfusu sayısı da birçok ülkenin arasında üst sıralarda yer alıyor.
Tükenmez Haber'den Denizcan Akar'a konuşan Göçmen Dayanışma Derneği Sosyal Hizmet Koordinatörü Özgür Aktükün, Türkiye'deki göçmenlerin ekonomik kaynaklardan çok ciddi biçimde dışlanmış durumunda olduğunu belirterek "Sağlık hizmetlerine erişim konusunda ciddi sıkıntılarla karşılaşıyorlar. Özel bir genelge ya da yönetmelik düzenlenmedi. Özellikle kayıtsız mülteciler hastanelere kabul edilmiyorlar. Bu çok ciddi bir sıkıntı oluşturuyor" dedi.
TTB GENEL SEKRETERİ: KAYITSIZSA ALAMAZ
Tükenmez Haber'e konuşan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz ise geçici belgesi olanların bir sorun yaşadığına şahit olmadığını ama sağlık hizmeti almakla ilgili belgeleri olmayanların sıkıntıları olabileceğini söyledi. Suriyeli ve geçici konaklama belgesi olanların sağlık hizmeti alabildiklerini belirten Yılmaz, 'Kayıtsızsa olmaz tabii ki, kayıtsızsa alamaz' ifadelerinde bulundu.
TTB Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz
'KAYITLI VEYA KAYISIZ ALTI MİLYON GİBİ BİR RAKAMDAN BAHSEDİYORUZ'
Geçtiğimiz günlerde maske satışının yasaklanıp TC kimlik numaralarıyla dağıtılmasına da değinen Aktükün, 'Mesele bir pandemiyse buna farklı şekilde yaklaşmak lazım' diyerek, "Vatandaşlık hukuku üzerinden destek mekanizması kurduğumuz zaman vatandaş olmayanlar vatandaş olanlar üzerinde ayrı bir risk faktörü olarak belirirler. Şu anda nüfus olarak baktığınız zaman kayıtlı veya kayıtsız altı milyon gibi bir rakamdan bahsediyoruz. Kesin rakamlara sahip değiliz ama tahminimiz bu yönde. Hâlâ göç kendi içinde devam ediyor. O yüzden bu mekanizmaları sadece vatandaşlık bazında kurgularsanız yol kat edemezsiniz" şeklinde konuştu.
Göçmen Dayanışma Derneği Sosyal Hizmet Koordinatörü Özgür Aktükün
'HERHANGİ BİR SORUNDA BUNDAN SAĞLIK ÇALIŞANLARI MUZDARİP OLACAKTIR'
Mültecilerin kayıtlı veya kayıtsız olmasına bakılmaksızın hastanelerden faydalandırılması gerektiğine dair ayrı genelge oluşturulması gerektiğini belirten Aktükün, "Bu hastane personelini de iki arada bırakan bir süreç oluyor. Zaten kısıtlı imkanlarla hizmeti vermeye çalıştıkları için orada yaşanacak herhangi bir sorunda sağlık çalışanları bundan muzdarip olacaktır" diye konuştu.
Aktükün, devamında şu ifadeleri kaydetti:
"Hastanelere kabul edilmeyecekler diye bir durum söz konusu değil ama hastaneler kendilerine bir şey bildirilmediği için tedavi hizmetleri konusunda kısıtlı davranıyorlar"
İstanbul Tabip Odası'ndan "Pandemi Sürecinde Göçmenler ve Mültecilerle İlgili Durum" raporu