Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Vakaların zatürre olma oranı her geçen gün azaldı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama gerçekleştirdi.
Koronavirüs Bilim Kurulu, saat 17.00'de toplandı.
Toplantının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklama gerçekleştirdi.
Koca'nın açıklamalarının satır başları:
Hastalığın bazı aşamaları ve ilgili tedavi konusunda bilgiler vereceğim. Koronavirüsle mücadelemizde her yeni gün daha iyiyiz daha ilerideyiz. Elimizdeki veriler bize salgının kontrolümüz altında olduğunu gösteriyor. Ancak bu kontrol siz tedbirleri esnetirseniz bir anda boş bir umuda dönebilir. Apaçık şekilde paylaştığımız veriler size bu iş bitti dedirtmesin.
Yoğun bakımdaki hasta sayımız bugün 1814, bunların 985'inin solunumu yapay yolla sağlanıyor. Hastalığı yenen 1559 vatandaşımızla birlikte iyileşen hasta sayımız bugün 16477'ye ulaştı. Dünyanın pek çok ülkesinde hastaların maalesef stadyumlarda avmlerde fuar alanlarında tedavi edilmeye çalışıldığını gördük.
Türkiye'de koronavirüsten hayatını kaybeden sayısı 2 bin 376'ya yükseldi
Vakaların zatürre olma oranı her geçen gün azaldı. yüzde 60'tan yüzde 12'ye kadar vakaların zatürreye dönüşüm oranı düştü. Burada kritik durum zatürrenin gelişmesidir. Zatürre oranı ne kadar düşürülürse ölüm oranı o kadar azalmaktadır.
Bizim Çin'e benzer bir seyir izlediğimiz görülmektedir. Amerika bütün ülkelerden farklı seyretti. Dünya ortalamasının aniden üstüne çıktı, aniden altına düştü. Altına düşme sonrası tekrar yükseliş içinde olduğunu görüyoruz.
Eğer bu derece hazırlıklı olmasaydık, tedbirleri zamanında almış olmasaydık çok fazla vefat oranları olurdu. Şu anda sayısı belki 10 binleri bulan vefat sayısından bahsediyor olurduk.
Bu salgında kimse bana bir şey olmaz deme gücüne sahip değildir. Hayatını kaybedenlerin yüzde 8'i 60 yaşından küçük ve başka herhangi bir hastalığı olmayan kişilerdir.
Sokağa çıkma yasağını harfiyen uygulamalıyız. Bu yasak değil, fırsattır. Salgının bu noktadan sonra özellikle nasıl seyredeceği tedbirlerimize sıkı sıkıya bağlı olmamızla mümkün olacaktır.
Fahrettin Koca'dan New York Times'ın İstanbul iddialarına yanıt
Cuma günü Ramazan başlıyor. Ramazan, sosyal canlılığı beraberinde getirir. Ama sanıyorum ki getirdiği en özel ve asıl şey, insana günlük alışkanlıklarının dışına çıkaran gücü vermesidir. Bir karara uyma sınavı olmasıdır. Bizlerin şu günlerde tam olarak ihtiyaç duyduğu şeydir.
Ramazan'ı tedbirleri gevşetmenin bahanesi olarak görmemeliyiz. Kalabalık iftarları sosyal ortamları, ramazan sohbetlerini lütfen gelecek yıla erteleyelim. Rahmet ayı hastalıklarla sonuçlanmasın.
KORONAVİRÜSÜN MUTASYONA UĞRAMASI
Mutasyonla ilgili birçok çalışma var. Türkiye'de de virüs izole edildi. Farklı mutasyonların farklı bölgelerde olduğunu biliyoruz. Ama şu an bizim bildiğimiz bilgi bu mutasyonun virülansını ve bulaşıcılığını çok etkilemediği şeklinde.
Önümüzdeki günler bu konuda daha detaylı çalışmalar önümüze gelmiş olur.
KORONAVİRÜS AŞISI
Türkiye'deki aşı çalışmaları, şu an 6 merkezde devam ediyor. 3 merkezimizde virüsün izolasyonu sağlandı. Bu noktadaki gelişmeler oldukça bilgilendirmiş olacağız. Dünyadaki gelişmeler, bu anlamda insanlara uygulanma noktasında yol aldığını söyleyen İngiltere oldu. Bugün İngiltere Sağlık Bakanıyla görüştüm. Uzun bir görüşme oldu. İngiltere'deki genel durumu, bizim geldiğimiz noktayı, tedavideki yaklaşımımız dahil olmak üzere detaylı konuştuk.
Koruyucu ekipmanla ilgili talepleri olmuştu. Türkiye, İngiltere'ye ikinci kez yardım etme noktasında adım atmış oldu. Aşının yarın uygulanacağını, genel anlamda her şey iyi giderse Eylül'den önce kullanımının şu an söz konusu olmadığını ifade ettiler.