Tokat'ta köylüleri ayağa kaldıran taş ocağı projesi

Tokat'ın Merkez İlçesi'ne bağlı Yağmurlu Köyü'nde oturanlara tebligatla köylerine Patlamalı Kalker Taş Ocağı yapılacağı bildirildi.

Tokat'ta köylüleri ayağa kaldıran taş ocağı projesi

GERÇEK GÜNDEM - AZİZ İPEKÇİ / Tokat’ta son zamanlarda artışa geçen ve yerleşim alanlarını tehdit eden taş ocaklarının son durağı Yağmurlu Köyü oldu. Tokat Milletvekili Kadim Durmaz’ın, CHP Tokat İl Örgütü’nün ve köy halkının desteğini alan Yağmurlu Köyü muhtarı ve dernek başkanı harekete geçti.

Tokat İli Merkez İlçesi Yağmurlu Köyü halkı, muhtarlığa valilikten gelen bir tebligatla köylerine Patlamalı Kalker Taş Ocağı yapılacağını öğrendi.

Tokat'ta köylüleri ayağa kaldıran taş ocağı projesi - Resim : 1

Tebligatta belirtilen alan Yağmurlu Köyü yerleşim alanına 650 metre uzaklıkta, komşu köy Mercimek Düzü yerleşim alanına ise 400 metre uzaklıkta ve 23 hektarlık bir alanı kapsıyordu.

Tokat'ta köylüleri ayağa kaldıran taş ocağı projesi - Resim : 2

Valilikten gelen tebligatta ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi ) raporuna gerek olmadığı belirtilmesi üzerine köylüler karara itiraz için harekete geçti.

Yağmurlu köyü yerleşim alanına taş ocağı kurulmasına karşı CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz ve CHP Tokat İl Başkanı Çağdaş Kurtgöz’de tepki gösterdi. Gerçek Gündem’e konuşan Yağmurlu Köyü Muhtarı Ali İpekçi, konuyu muhtarlığa gelen tebligatla öğrendiğini ve köye taş ocağı kuracak olan Akhel İnşaat Şirketi’nin de hiçbir bilgilendirmesi olmadığını söyledi.

Muhtar İpekçi, “Yapılacak olan taş ocağı köy yerleşim alanına 650 metre uzaklıkta. Bu alan ormanlık ve mera alanımız olmakla birlikte köyün içme suyunun geçtiği su havzası da bu bölgede. Yaşam alanlarımıza yapılan bu müdahaleye karşı köy halkımızla birlikte topyekun mücadele vereceğiz” dedi.

Kendi köyünün dışında çevre köylerinin ve CHP’nin bölge Milletvekili Kadim Durmaz’ında büyük desteklerinin olduğunu söyleyen Muhtar Ali İpekçi İstanbul’da yaşayan köylülerinin de harekete geçtiklerini söyledi.

İstanbul’da yaşadığını ve haberi alır almaz köye hareket ettiğini söyleyen Yağmurlu Köyü Dernek Başkanı Ali Meral ise “Muhtarla birlikte konuyu araştırdık. Belgelerin hiçbir bilimsel karşılığı yok. Baştan sağma yapılmıştır. Milletvekili Kadim Durmaz’dan ve emsal davalara bakan avukatlardan bilgi alıp olaya ilişkin avukat tuttuk. Köyde ve İstanbul’da yaşayanlarla komisyonlar kurduk ve hukuki süreci başlattık.Köyde yaşayan ve İstanbul’da yaşayan köylülerimiz başta olmak üzere İstanbulda yaşayan Tokat’ın çevre köylerinden de ciddi destek alıyoruz” dedi.

Köylüler taş ocağı projesini iptal ettirmek için HES davaları gibi emsal davalarda uzman olan Avukat Özgür Türkel’i avukat olarak tuttu. ÇED raporu gerekli değildir belgesi almak için taş ocağı şirketlerinin uygulama alanı olarak 25 hektarın altında bir alan gösterdiklerini söyleyen Avukat Türkel, daha sonradan bu alanın atık deposu, taşıma alanı vb derken çok daha genişlediğine dikkat çekti.

Avukat Türkel, Danıştay kararına göre yakın bölgelerde iki tane taş ocağının kurulmaması kararı olduğunun ve Yağmurlu’ya 2 km uzaklıkta olan Ormanbeyli köyünde de taş ocağı çalışması olduğunun altını çizdi.

KÖYLÜLER EMSAL KARARLARI ARAŞTIRDI

Köylülerin taş ocağı kurulmasını iptal ettirmek üzere araştırma yapması üzerine Tokat civarında emsal davalara bakan Avukat Ali Bozkurt, www.gercekgundem.com'a şunları söyledi:

“Tokat Zile Kuruçay Köyü’nde mermer ocağı projesi ve Çekerek Gönül Yurdu Köyünde Kum ocağı projeleri benim baktığım davalardı. Bölge halkının mücadelesiyle her iki projede iptal edildi. Mermer ocağı davası geçen hafta iptal edildi. Projelerde ÇED raporu gerekli değildir fizibilitesi hazırlanmıştı ancak bu raporların hazırlanması için raporlarda uygulama alanı daha az gösteriliyor. Proje başlayınca yapım alanı daha da genişliyor. Proje alanının dışında çok geniş bir alanda bitki örtüsü yok oluyor, canlılar zarar görüyor. Yağmurlu Köyünde yapılacak projeden anladığım kadarıyla proje Yağmurlunun dışında çevredeki bir çok köye zarar verecek."

Konuya ilişkin Ziraat Mühendisleri İstanbul Şube Başkanı Murat Kapıkıran da, normalde 300 hanenin, yazları ise 1000 haneye kadar nüfusun yaşadığı bir köyde, köylünün su ihtiyacının karşılandığı mera ve tarım alanına taş ocağı kurulmasının bilime ve hukuka uygun olmadığını belirtti.

TMMOB (Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ) Tokat Şubesi’ nden arkadaşların süreçle ilgileneceğini söyleyen Başkan Kapıkıran, köylülerin kararın hukuki ve bilimsel olmadığına dair bir dilekçe yazıp sosyal mesafeyi koruyarak valilik önünde basın açıklaması yapılmasının etkili olacağını söyledi.

Tokat'ta köylüleri ayağa kaldıran taş ocağı projesi - Resim : 3
CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz

DOĞAYA YARARI OLMAYAN HİÇBİR ŞEYİN İNSANOĞLUNA DA YARARI OLMAZ

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz konuya ilişkin Gerçek Gündem’e şu açıklamayı yaptı:

“Dünyayı tehdit eden virüs dolaysıyla milletçe geçtiğimiz bu sıkıntılı süreçte doğamızı ve köylülerimizin yaşam alanlarını tehlikeye sokmak üzüntü verici. Doğaya yararı olmayan hiçbir şeyin insanoğluna da yararı olmaz. Tokat’ta taş ocakları bir çok yerde var. Ancak Ormanbeyli ve Yağmurlu’ya yapılacak alan yerleşim yerine yakın olmakla birlikte su havzası, mera ve orman bölgesi. Kentler zaten insanla dolmuş taşmışken Anadolu’nun güzelim köylerini doğasını talan ederek yaşam kaynaklarını kurutuyoruz. Doğal olarak geçim ve yaşam alanı daralan köylümüz soluğu İstanbul’da alıyor. Yağmurlu köy halkının yanındayım. Konunun takipçisiyim.”

Tokat'ta köylüleri ayağa kaldıran taş ocağı projesi - Resim : 4
CHP Tokat İl Başkanı Çağdaş Kurtgöz

Doğanın talan edilmesi ve köylerimizin zordurumda bırakılmasına karşı parti örgütü olarak her zaman köylülerin yanında olacaklarını belirten CHP Tokat İl Başkanı Çağdaş Kurtgöz’de konunun takipçisi olduklarını söyledi.

Koronvirüs nedeniyle sokak eylemi yapamayan köylüler sosyal medya üzerinden köylerine taş ocağı yaptırmayacaklarını tüm Türkiye’ye duyurdular. Süreç geliştikçe ayrıntılar haberin devamlında gelecektir.

Etiketler
Tokat Patlama