Sigaranın zararları ve en etkili sigarayı bırakma yolları

Sigaranın zararlarına ve neden olduğu rahatsızlıklar hakkında birçoğumuz belirli bilgi sahibiyiz.

Sigaranın zararları ve en etkili sigarayı bırakma yolları

Sigaranın zararlarına ve neden olduğu rahatsızlıklar hakkında birçoğumuz belirli bilgi sahibiyiz. İçerdiği zararlı maddeler, kimyasallar ve kanserojen maddeler birçok bireyin geri dönüşü olmayan hastalıklara yakalanmasına neden olmaktadır. Sigara ve tütün içerisinde binlerce kimyasal olduğu birçok deney ve testler ile kanıtlanmıştır. Başlıca sıralayacak olursak aseton, karbon monoksit, naftalin, amonyak ve siyanür gibi daha bir sürü zararlı madde vardır.

Yapılan araştırmalar sonucunda; sigara içilen ortamda, sadece tütün dumanına 30 dakika kadar maruz olmak bile sigara içen kişilerle aynı hastalıklara yakalanma riskimizi arttırmaktadır. Her sene ortalama 6 milyon kişi sigaradan dolayı yaşamını yitirmektedir. Belirli bir süre sigara içen kişi fiziksel olarak da vücudunda sigaranın ultra zararlı etkilerini hissetmektedir ve en etkili sigarayı bırakma yolları üzerine araştırma yapmaktadır.

En Verimli ve Etkili Sigarayı Bırakma Yöntemleri

1. Elektronik Sigara Kullanarak Sigara Bağımlılığınızdan Kurtulun

Elektronik sigara son yıllarda gittikçe trend olan yeni nesil teknolojik cihazlardır. Peki, neden birçok birey elektronik sigarayı tercih ediyor? Bunun ilk sebebi: e sigara kullanımının normal sigaraya oranla %95 daha az zararlı olduğunun kanıtlanmasıdır.

Sigarayı içme isteğimiz aslında nikotin ihtiyacımızdan kaynaklanmaktadır. Ne var ki, içme sırasında binlerce zararlı kimyasalı da solumaktayız ve birçok hastalığa davetiye çıkarmaktayız. Elektronik sigara kullanırken durum daha farklıdır. E sigara modelleri likit veya e likit olarak adlandırdığımız sıvılar ile çalışır. Bu e likit çeşitleri içerisinde ise sigarada bulunan hiçbir kimyasal yer almaz. Likit içerisinde bulunan içerikler ise genellikle baz, aroma ve nikotindir. Aseton, karbon monoksit veya siyanür tarzında hiçbir madde bulunmaz.

Sadece nikotin ihtiyacımızı karşılamaya yönelik icat edilmiş olan yeni nesil ve teknolojik cihazlara ise güvenilir ve orijinal modellere ise linke tıklayarak ulaşabilirsiniz. Böylece, daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşama adım atmış olursunuz.

2. Sigarayı Bırakma Planı Yapın

Evet, doğru duydunuz. Bu süreci daha efektif ve kolay bir şekilde geçirmek adına planlı ilerlemeniz oldukça önemlidir. Sigarayı bırakarak yaşam kalitenizi arttıracaksınız. Bu nedenle kendinizi meşgul edecek ve sigara aklınıza geldiğinde size farklı yönlere yönlendirecek ve dikkatinizi dağıtacak aktiviteler bulmanız yararlı olacaktır. Örneğin, sağız çiğnemek, egzersiz yapmak veya film izlemek gibi aktiviteler sigaranın düşüncesini aklınızdan çıkarmanıza yardımcı olacaktır.

3. Sigarayı Tetikleyen Etkenlerden Uzak Durun

Sizlere sigarayı hatırlatan veya sigara içmeye teşvik eden etkenlerden uzak durmanız bu süreci çok daha rahat geçirmenizi sağlayacaktır. Örneğin, çakmak ve küllük gibi sigarayı hatırlatıcı eşyaları göz önünde bulundurmayın. Günlük kafein tüketiminizi azaltmaya çalışın. Kafein hem gerginliğe neden olabilir hem de yanında sigara içme isteğini de getirir. Onun yerine taze meyve suları ve bol su içmeyi tercih edin.

4. Sosyal Çevrenizi ve Aktivitelerinizi Düzenleyin

Eğer ailenizde veya çevreniz sigarayı içen kişiler varsa sigara içerken bu ortamlarda durmamaya çalışın. Örneğin, iş yerinizde sigara molasına çıkan arkadaşlarınızın yanında belirli bir süre durmamaya çalışın. Başkalarının sigara içtiğini görmek sizleri de tetikleyecektir ve bu süreci daha da zor hale getirecektir.

Ayrıca, kahve veya alkol içerken sigara içme isteğiniz daha da artıyorsa bir süre bu tarz aktivitelerinizi minimumda tutmaya özen gösteriniz. Unutmayın ki, bu süreç sadece geçici bir süreçtir. Sigaraya olan bağımlılığımız yapılan araştırmalara göre ortalama üç hafta içerisinde tamamen sona ermektedir. Bu süreçte sizi sigaraya teşvik eden tüm tetikleyicilerden veya aktivitelerden uzak durmanızda fayda olacaktır.

5. Düzenli Egzersiz Yapın

Günlük ortalama yarım saat kadar yapılan yürüyüşler ve sporlar size düşündüğünüzden daha da çok yardımcı olacaktır. Hem sizin dikkatinizi dağıtacak hem de size daha kaliteli bir yaşam sunacaktır. Bu anlamda, sizleri sigarayı bırakma yolunda motive edecektir ve bu süreci daha kolay atlatmanızı sağlayacaktır.

6. Kriz Anında Yapılması Gerekenler

Bazı anlarda nikotin ihtiyacımız ya da isteğimiz en üst seviyelere çıkabilmektedir. Bu tarz kriz anlarının çok kısa bir süreliğine var olduğunu unutmayalım. Sadece birkaç dakika içinde bu isteğin geçeceğini bilmekte fayda var. Eğer bu tarz anlardan başarıyla çıkarsanız, sigarayı kesin ve net bir şekilde bırakmış olursunuz.

Bu tarz kriz anlarını daha kolay bir şekilde geçirebilmek adına e sigara kullanmak süreci daha kolay atlatmanızı sağlar. Elektronik sigaranızdan çekeceğiniz birkaç nefes ile nikotin ihtiyacınızı uzun süre karşılamış olursunuz ve sigara içme isteğiniz ortadan kalkar.

7. Sigaranın Zararlarının Farkına Varın

Sigaranın zararlı olduğu biliyoruz ancak tam olarak vücudumuz üzerine bıraktığı etkileri bilmemiz bizleri daha bilinçli kılacaktır. Sigaranın zararlarını sadece akciğerlerimiz ve nefes alışverişimiz üzerine etkili olmadığını, beraberin kalp ve damar hastalıkları, kanser oluşum riski, diş eti hastalıkları, soluk bir cilt ve daha yüzlerce hatta binlerce rahatsızlığa neden olmaktadır. Bu rahatsızlıklar hakkında daha çok bilgi sahibi olmamız bizi sigaraya karşı daha da soğutacaktır.

8. Nikotin İhtiyacımızı Gidermek İçin

Bu hisler ve istekler anlık krizler şeklinde bizleri rahatsız edebilir. Ancak yapılan araştırmalar doğrultusunda bir bağımlılığınızdan kurtulmak için anlık nikotin ihtiyacınızı karşılayacak cihazlardan veya sakızlardan yararlanabilirsiniz. Elektronik sigara kullanımında nikotin seviyenize göre likit belirleyebilirsiniz. Bir diğer seçenek ise nikotin sakızları çiğnemek olabilir. Ayrıca, burun spreyi, pastil ve bant gibi nikotin içeren yardımcılar da size bu süreçte yardımcı olabilir.

Sonuç olarak, sigara vücudumuz üzerinde yüzlerce zararı vardır. İlk içimizde bile nefesimizin kesildiğini ve öksürmeye başladığımızı görürüz. Daha sonrasında ise vücutlarımız sigaraya tepki vermeye başlar ve birçok hastalık beraberinde bizleri takip eder. Aynı şekilde, çevremizdeki sigara içmeyen ama dumanına maruz kalan bireylerde birçok rahatsızlık görülmektedir.

Son yıllarda ise kullanımı gittikçe artan elektronik sigara ise sigarayı bırakma sürecimizi hızlandırmakta ve sadece nikotin ihtiyacımızı karşılamaya göre dizayn edilmiştir. Aynı şekilde nikotin sakızları, bantları ve spreyler bu süreçte diğer yardımcı araçlardır.

Sigarayı bıraktığımız da ilk olarak daha sağlıklı nefes alış verişi başlıyor ve tıkanmalarımız azalıyor. Daha sonra kandaki kimyasallar zamanla vücuttan dışarı atılıyor. 12 ay sonra ise kalp ve damar hastalıklarının oluşumu %50 oranında azalıyor. Kanser riski düşüyor ve iç organlarımız temizleniyor. Aynı şekilde, çevremizdeki bireylere de sigarayı bırakarak ve bıraktırarak daha kaliteli bir yaşam standardı sunmuş oluyoruz. Unutmayalım ki, sigarayı bırakmak tamamen bizim elimizde. Kendimizi bu sürece psikolojik olarak hazırlamamız oldukça önemli. Elektronik sigara, nikotin bantları ve sakızları gibi gereçler ise bu süreci çok daha rahat geçirmemizi sağlıyor.

Etiketler
Sigara Rahatsızlık Zarar