'Yeni normal'de hızlı tren mi daha güvenli uçak mı? Bilim Kurulu üyesi açıkladı

"Hızlı tren daha riskli" diyen Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Pınar Okyay, nedenlerini de açıkladı.

'Yeni normal'de hızlı tren mi daha güvenli uçak mı? Bilim Kurulu üyesi açıkladı

Koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında durdurulan uçak ve tren seferleri 1 Haziran itibariyle yeniden başladı. Ancak kimi vatandaşlar, sosyal mesafe kuralının uygulanmasının pek mümkün olmadığı seyahatlerin güvenliği konusunda kaygılı.

Söz konusu kaygıları Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Pınar Okyay’a soran Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, aldığı yanıtları da köşesine taşıdı.

İşte Prof. Okyay'ın önemli uyarıları:

Yeni normalin ilk açılım adımının dün atılmasıyla birlikte geniş kapsamlı bir serbestiye de geçildi.

Kentler arası seyahat yasağının kalkması, restoran ve kafelerin açılması, AVM’lerin satışa başlaması dahil birçok alında aynı gün açılım yapıldı.

Bunun yeni bir soruna yol açıp açmayacağını, yasakların kaldırılması sonrası uyulması gereken kurallara ilişkin karar alıcılar arasında bulunan Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Pınar Okyay’a sordum…

“Maske, mesafe ve hijyen en önemli kurallarımız” diye söze girdi.

Bunlara dikkat edilmesi halinde ikinci bir zıplamayla karşılaşma endişesinin olmayacağını belirtti.

Hava ulaşımı hariç, tüm taşıt araçlarına ilişkin kuralların geçen hafta sonu Bilim Kurulu’nun alt grubu olan Salgın Yönetim Grubu tarafından belirlendiğini de belirtti.

HIZLI TRENDEKİ HAVALANDIRMA

Okyay’a bu aşamada, “Ulaşım araçlarından hangisinde bulaş daha az olur?” diye sordum, kendisinden örnek vererek yanıtladı:

“Kızım ABD’de Türkiye’ye gelecek; maskesini takmasını, mesafesini korumasını, tuvalete gidip gelme dahil uçak koridorunda fazla dolaşmamasını tavsiye ettim. Hosteslerin de fazla dolaşmaması gerekir. Ama uçak, hızlı trene göre daha az riskli gibi. Çünkü havalandırması iyi ama orada da sosyal mesafeye ve maskeye çok dikkat edilmeli…”

Hızlı trenlerdeki durumu sorunca yanıtı önemliydi:

“Uçaklar da dışarıdaki havayı alıp ısıttıktan sonra içeri veriyor; daha iyi filtre sistemine sahip. Hızlı trendeki dışarıdan alınan hava ise çok daha az. O nedenle yolcu sayısının kompartımanlarda daha az olmasını, daha fazla durakta kalıp içeri hava girmesinin sağlanmasını önerdik.

Etiketler
Koronavirüs Türkiye Bilim Kurulu Hızlı tren