Fahrettin Koca: Hastanelerimiz olağan hizmetlerine geçmeye başlıyor
Koronavirüs Bilim Kurulu toplandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, toplantının ardından açıklama yapıyor.
Koronavirüs Bilim Kurulu, saat 17.00'de toplandı. Toplantıda dünyadaki ve Türkiye'deki gelişmeler değerlendirildi.
Koronavirüs Bilim Kurulu toplandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, toplantının ardından açıklama yapıyor.
Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle:
1 Haziran itibariyle yeni bir sürece girdik. Bu sürece normalleşme süreci diyoruz.
Nihai sonuçlara yaklaşacağımız bir amaç için planlı adımlarla ilerliyoruz.
Tedbirsiz davranmaz tehdidin ortadan kalktığını var saymaktaıdr. Tedbir şarttır, tehdit devam etmektedir.
Dünya çapındaki bu salgın ölüm kalım endişesiyle insanların eve kapanmasına yol açmakla kalmadı bütün hayata ağır darbeler vurdu.
Dünyanın refah düzeyi 6 ay öncesinden geriye düşmüştür. Ülkemiz de şartlardan elbette etkilenmiştir.
Tedbirlere uymak artık sadece sağlığımızı güvenceye almak salgının önünü kesmek anlamıyor, ülkemizin refah düzeyini artırmak anlamına geliyor. Eğitim şartlarının normalleşmesini sağlamak anlamına geliyor.
Halen sınırlı saatlerde sokağa çıkabilen gençlerimiz, büyüklerimiz, çocuklarımıza karşı sorumluluğumuz var. Nüfusumuzun 30 milyonunu oluşturuyor. Sokağa çıkabilecekleri şartları tedbirlerle bizler sağlıyoruz.
Hafta sonları sokağa çıkma yasağı sürecek mi? Fahrettin Koca'dan açıklama
Salgının en çetin günlerinde gösterdiğimiz başarıyı günlük vaka sayısının bin civarına düştüğü, hastalığın yayılmasının azaldığı günlerde göstermek zor değildir. Mücadelede 3 zorluk vardır. Salgının sona erdiği inancıdır. Hastalığın unutulmasıdır. Risk grubunda olanların tedbirleri gevşetmesidir. Tedbirlere uyulmazsa hastalığın daha fazla yayılma imkanı bulacağı açıktır.
Evden çıktığımızda maskemizi mutlaka takacağız, karşılaştığımız ve bir arada olduğumuz insanlarla aramıza bir buçuk metre mesafe koyacağız. El temizliğinee normalden fazla özen göstereceğiz. Bu güne kadar 4 bin 585 hastamızı kaybettik. Hiçbirimiz tedbirlerde daha başarılı olsaydık vefat sayımız değişmezdi diyemeyiz.
Maske ve bir buçuk metre mesafe her ikisine birlikte uyulması gereken tedbirlerdir. Maske sosyal mesafenin ihlali için gerekçe olmamalıdır. Normalleşme sürecinin hayat tarzına kontrollü sosyal hayat adı verildi.
Süreçte özlediğimiz olağan hayata yaklaşmamız bu tedbirlerin tavizsiz bir şekilde uygulanmasına bağlıdır.
Masalarda iki üç kişi bir arada oturmamalıyız, spor yapıyorsak kurallaarı şartlara göre değiştirmeliyiz. Normalleşme süreci eski alışkanlıklarımıza dönüş süreci değildir. Maske ve sosyal mesafe kurallarını ihlal edenlere mesafeli davranın. İkinci dalga beklemiyoruz. Tedbirlere daha ısrarla uymalıyız. Tedbirlere uymadığımız takdirde hayatın normalleşmeye başlayan her alanı risk alanı hale gelecektir. Belirti göstermeyen birinden bir başkasına geçecek hastalık bulaştığı birinde ağır sonuçlar gösterebilecektir.
Rehberimiz şu uygulamayı talep ediyor: AVM girişlerinde kalabalık oluşması önlenmeli, mesafe kuralının ihlaline yol açmayacak önlemler alınmalı. Girişlerde ateş ölçülmeli. Ateşi yüksek, hasta görünümlü kişiler içeri alınmamalı. AVM benzeri kapalı alanlarda maske ile birlikte sosyal mesafe kurallarına uyulmalı. AVM gibi kalabalık ortamlara gittiğinizde 3 saatten fazla kalmayın. Giyim mağazalarında ürünler fazla temasa maruz kalır. Ellerinizi yıkamalı, elinizi yüzünüze değdirmemeliniz.
Size önemli bir müjdem var. Hastanelerimiz olağan hizmetlerine geçmeye başlıyor. Polikliniklerimiz ertelenmiş tedaveriler için hizmet verecekler. Rehberi yayımladık.
Evimizin dışındaki hayatın adı kontrollü sosyal hayattır. Uyulması gereken tedbirler zor değildir. Maske, bir buçuk metre mesafe. Son vakanın tespit ve tedavisine kadar risk devam edecektir. Son vakayı görmek tedbirlere uymakla büyüktür. Kara görülmüştür ancak deniz durulmamıştır. Temennim bu konuşmaların giderek daha kısa olabilmesidir.
Özellikle bu dönemde acil olmayan elektif dediğimiz vakaların ertelendiğini biliyorsunuz. Acil olan vakalarımız hiçbir zaman bırakılmadı. Bu süreçte benzer şekilde zorunlu olmadıkça hastanelere, sağlık kuruluşlarımıza müracaat edilmemesini özellikle ifade etmek istiyorum.
Hastane ortamlarının bu anlamda riskli olduğunu hepimiz biliyoruz. Randevu sistemiyle polikliniklerin devreye girmesini esas kaldık. MHRS sistemi üzerinden randevu alınarak gidilmesini esas aldık. Özellikle daha önce bildiğiniz gibi acil oranımız yüzde 30'lardaydı.
Bu oran bu süreçte bu kadar olmadığını bize gösterdi. Gerekli olduğu zaman mutlak sağlık kuruluşlarına müracaat edelim, gerekli olmayan durum sözkonusu ise de zorunlu olmadıkça sağlık kuruluşlarına bu anlamda gitmeyelim. İhtiyacı olan, müdahale yapılması gereken hastamıza daha iyi zaman ayırıp, kurallara, tedbirlere uygulayarak bulaşmayı en aza indiren bir sistemle götürelim istiyoruz.
Fahrettin Koca duyurdu! 65 yaş üstü ve 18 yaş altı vatandaşlar için düzenleme yapılacak
(Rusya ile görüşme) Aşı çalışmalarında hayvan çalışmalarının sonlarına doğru geldiklerini söyledirler. Aşı çalışmalarını bir başka ülkede de yapmanız gerekiyor. Rusya ile anlaşmaya vardık klinik çalışmaların karşılıklı yapılması için. İlaç konusundaki çalışmalarda Rusya'da sentez çalışmasına geldiklerini ifade ettiler. Paviflavir'i bir hafta önce hastalarda kullanmaya başladıklarını ifade ettiler. Biz daha hastalığın başında kullanmaya başlamıştık. Bugün Bilim Kurulu'nda paviflavir'i daha erken dönemde başlanması için rehbere işlenmek üzere karara bağlamış olduk.
H
AYRINTILAR GELİYOR...