Bir barodan daha TBB'nin müzakere heyetine katılmama kararı

Baroların ve meslek örgütlerinin yapısıyla seçim sistemlerinde değişiklik öngören yasa teklifinin bu hafta TBMM’ye sunulması bekleniyor. İstanbul Barosu’nun ardından Antalya Barosu da müzakere heyetine katılmayacağını duyurdu.

Bir barodan daha TBB'nin müzakere heyetine katılmama kararı

Baroların yapısı ve seçim sistemlerinde değişiklik öngören yasa teklifinin bu hafta TBMM’ye sunulması bekleniyor. Barolar AKP’nin, kentlerde birden fazla baro kurulmasının önünü açacak teklifine, baroları işlevsizleştireceği gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Yasa teklifinin bu hafta Meclis’e getirilmesine yönelik hazırlık üzerine Türkiye Barolar Birliği de tüm barolara, “Müzakere heyeti” kurulması için mesaj gönderdi.

İstanbul Barosu, “Tekliften vazgeçmeden müzakere olmaz” diyerek, heyette yer almayacağını açıkladı.

BirGün’den Mustafa Mert Bildircin'e konuşan Antalya Baro Başkanı Polat Balkan da öngörülen yasanın, “İktidarın avukat ve baroları kendisine bağlama çabası” olduğunu belirterek müzakereye açık olmadığını söyledi. Adana Baro Başkanı Veli Küçük ise baroların seçim sisteminin ülkenin en demokratik yapılarından biri olduğunu savunarak, “Bu yasa tasarısından vazgeçilmeli” dedi.

KARANLIK BİR TÜNEL

Baroların ve meslek örgütlerinin, “Tekliften vazgeçin” çağrısına karşın düzenlemede ısrar eden AKP, ilk olarak MYK’de ele alınan ve barolar ile meslek örgütlerinin seçim sisteminde köklü değişiklik getirecek yasa değişikliği teklifini Meclis’e getirmeye hazırlanıyor.

Öngörülen başlıkların müzakereye açık olmadığını kaydeden Antalya Baro Başkanı Polat Balkan, benzer bir hazırlığın 2009 yılında, “FETÖ projesi” olarak yapıldığını anımsattı. İktidarın, avukat ve baroları kendisine bağlamaya çalıştığını dile getiren Balkan, “Buna karşı bir direnç örmek, eylemlilik iradesini ortaya koymak gerektiği düşüncesiyle de 1 Haziran’da TBB toplantısındaki metne imza koymadık” diye konuştu. Polat, TBB’nin planladığı müzakere sürecini ise “karanlık bir tünel” olarak değerlendirerek, Antalya Barosu’nun bu sürecin karşısında olacağını söyledi.

Adana Baro Başkanı Veli Küçük ise müzakere sürecine katılacaklarını ancak teklife tümüyle karşı olduklarını vurguladı. Küçük, 19 Mayıs ve 1 Haziran’da konuya ilişkin yayımlanan bildirideki tavırlarını sürdüreceklerine işaret ederek, “Pandeminin yarattığı olumsuz ve negatif dönem içerisinde başka acil sorunlar üzerinden gidilmesi gerekiyor” dedi.

İKTİDARIN DAYATMASI

Avukatlık kanununda bir değişikliğe gerek olmadığını, baroların seçim sisteminin demokratik olduğunu belirten Küçük, şunları söyledi:

“Baroların hukuksuzluklara, adaletsizliklere bakış açısını tasnif etmeyen iktidar, tepeden inme dayatmayla baroları kontrol altına almaya çalışıyor. Bunu doğru bulmuyoruz. Son dönemde yurttaşlarda da ‘yanlışa yanlış diyen bir barolar kaldı’ fikri var. ‘Çoklu baro temsili’ gibi baroları işlevsiz kılacak bir düzenlemeyi kabul etmiyoruz. TBB’nin TBMM'de grubu bulunan partileri ziyaret etmek ve bu düşünceleri anlatmak noktasındaki çalışmasına her bölgeden iki değil de tüm baro başkanlarının katılması gerektiğini düşünüyoruz. Umutlu değiliz ama bakış açımızı ortaya koymadan doğrudan reaksiyonel bir yaklaşımın da eksik kalacağını düşünüyoruz. Bütün bu çabalara rağmen eğer sonuç alamazsak tüm avukatları Ankara’ya davet etmek ve avukatların sesini ortaya koymak gibi planlarımız var.”

Etiketler
Antalya Seçim TBMM