E-Fatura programı ve avantajları

Teknolojinin gelişmesi ve internet işlemlerinin hızlanması ile birlikte hem işlemlerimizi daha güvenli, kolay ve hızlı yapabiliyor hem de doğayı koruyabiliyoruz.

E-Fatura programı ve avantajları

E-fatura sistemi aynı zamanda evrak düzenleme ve kayıt yükümüzü azaltırken masraflarımızın da azalmasını sağlayarak operasyonel ve finansal kolaylık imkanı tanıyor.

397 sıra numaralı VUK tebliğ ile 5 Mart 2010 tarihinde Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yasal bir format haline gelen E-fatura yeni bir sistem değildir. Fakat 2019 yılı itibariyle e-ticaret işlemlerinde ve diğer birçok ticari alanda yasal zorunluluk haline gelmiştir. Şirketleri de müşterileri de daha güvenli bir ticari alana taşıyan e fatura sisteminin detayları bu yazıda yer alıyor.

E-Fatura Nedir?

E-fatura nedir? sorusuna verilecek en sade yanıt, geleneksel faturanın elektronik ve dijital formu olacaktır. E-fatura aslında geleneksel fatura (matbu) sistemiyle benzerlik gösterir. Farkı ise elektronik alanlar üzerinde düzenlenerek alıcı kişiye ulaştırılmasıdır. Son yıllara kadar faturalar yalnızca el yazısı, yazıcı ve kağıt aracılığıyla düzenlenebiliyordu. Günümüzde ise elektronik ortamda fatura bilgilerinin girilmesi ile çok daha kolay düzenlenebiliyor.

E-fatura programı kullanarak müşteriye fatura teslimi elektronik olarak yapılan bu sistemde yazılı evrak gerekmiyor. Böylece faturalar internet ağında, bulut sisteminde muhafaza edilebiliyor. E–Fatura telefon, tablet ve bilgisayarlarda görüntülenebiliyor. Gerekli görüldüğü durumlarda e-faturanın çıktısı da alınabiliyor.

E-Arşiv Fatura Nedir?

e-Arşiv Fatura'da e-Fatura uygulamasına kaydı bulunan mükellefler için oluşturulan faturalar dışında kalan tüm faturalar e-Arşiv Fatura olarak adlandırılır.

509 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında; e-Fatura uygulamasına geçmek zorunda olan mükelleflerin aynı zamanda e-Arşiv Fatura uygulamasına da geçmeleri öngörülmüştür. e-Ticaret paydaşı olarak sektörde yerini alan internet satış platformları, internet ortamında ilan yayınlayanlar ve internet reklam aracıları e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına geçmek zorundadır. e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil edilmemiş olan mükellefler, 01.01.2020 tarihi itibarıyla düzenleyecekleri faturaların, vergiler dahil olmak üzere toplam tutarı 30 bin TL'yi aşması durumunda, söz konusu faturaların "e-Arşiv Fatura" olarak Başkanlık tarafından sunulan e-Belge düzenleme portalı üzerinden düzenlenmesi zorunlu hale getirilmiştir. e-arşiv fatura programı kullanarak internet erişimi olan her yerden e-arşiv faturanızı oluşturabilirsiniz.

E-Fatura Avantajları Nelerdir?

e-faturaya geçiş zorunluluğu olsun ya da olmasın e-fatura hem şirketler hem de müşteriler için avantaj sunmaktadır.

Şirketlerin kağıt, kartuş, yazıcı masrafı gibi yüklerini azaltırken müşterilerin de garanti ve satış ispatı için saklaması zorunlu olan evrakları rahatlıkla saklamalarını sağlıyor.

● E-fatura düzenlemeleri elektronik ortamda kolaylıkla yapılabilir.

● E-fatura evrakları dijital platformlar ile müşterilere anında ulaştırılabilir.

● E-Fatura kayıtları bulut sisteminde kayıt edilir ve internetiniz olduğu sürece kayda ulaşabilirsiniz.

● E-fatura kayıtlarına, kullanıcı tarafından silinmediği sürece, kolaylıkla ulaşılabilir.

● E-fatura düzenlemek için iş yerinde olmanız gerekmez, dilediğiniz zaman nerede olursanız olun telefon, tablet ve bilgisayarınız aracılığıyla düzenleyebilirsiniz.

● E-faturanızı gidip teslim almanız gerekmez. Dijital platformlar üzerinden teslim edilir.

● E-fatura sisteminde ticari hak ve sorumluluklar da tüketici hak ve sorumluluklar da geçerlidir.

● E-faturanın iptali ve iadesi yapılabilir.

● E-fatura yasal bir işlemdir.

E-Fatura Başvurusu Nasıl Yapılır?

E-faturaya nasıl geçilir sorusu işletme sahiplerinin en çok merak ettiği konuların başında gelmektedir. E-fatura sistemi 2019 yılı itibariyle kimi şirketler için zorunlu hale getirilmiştir. Zorunluluğu bulunmayan şirketler ise kendi başvuruları ile bu sisteme geçiş yapabilirler.

E-fatura sistemine başvurmak için Gelir İdaresi Başkanlığı’na müracaat etmeniz gerekmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığı sistemine kayıt yaptırarak, e-fatura aktivasyon sürecini tamamlayabilirsiniz.

Başvuru Adımları:

Mali Mühür Temini: Mali mühür Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenen ve dijital alanda ticari yetki sağlayan bir sertifikadır. Bu sertifikayı elde etmek için öncelikle Tübitak’a bağlı olan Kamu Sertifikasyon Merkezine başvurmalı ve gereken ücreti ödemelisiniz. 2020 yılında Mali Mühür başvurusu için belirlenen ücret gerçek kişiler için 155 TL+ KDV, tüzel kişiler için ise 245 TL + KDV’dir. Başvurunuzdan sonra 3 ile 10 iş günü arasında sertifikanızı teslim alabilirsiniz.

Online İşlemler: E-faturaya geçiş yapabilmek için 3 farklı yöntemi tercih edebilirsiniz.

● GİB portalı üzerinden e-fatura sistemine geçiş yapmak.

● GİB onaylı ve uyumlu programlar ile entegrasyon sağlayarak e-fatura kesmek

● Özel entegratörler aracılığıyla e-fatura kesmek

Gerekli pin işlemlerinizi Kamu Sertifikasyon Merkezi’nin internet sitesi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

E-fatura Başvurusu: Gelir İdaresi Başkanlığı’nın e-fatura portalında E-fatura Canlı Ortam Başvurusu Formu’ nu doldurarak başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Başvurunuzu sorgulama sayfasından takip edebilirsiniz.

E-fatura Aktivasyonu: Ticari işlemlerinde yasal olarak e-fatura kullanabilmeniz için son işlem e-fatura aktivasyonudur. GİB entegreli ve e-fatura kesimine uygun olan programlarda mali mührünüzü kullanarak aktivasyonunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Logo İşbaşı E-fatura Programı

Kolay Fatura Kesme Programı ve e-fatura programı olan Logo İşbaşı’nda e-faturalarınızı kolaylıkla kesebilir ve müşterilerinize anında teslim edebilirsiniz.E-faturaya geçiş sürecinde de danışmanlık hizmeti veren ve süreci kolaylaştıran Logo İşbaşı aynı zamanda GIB’e entegre olan yazılım sistemiyle yasal fatura kesim işlemi de yapmaktadır.

Online ön muhasebe programı olan Logo İşbaşı’nda e-faturalarınız otomatik olarak diğer veri ve evraklarınızla birlikte kayıt altına alınır. Böylelikle e-faturalarınızı muhafaza etmek için ayrı bir alan açmanız gerekmez.

Etiketler
Inter Teknoloji