Uzmanlar vakaların artış nedeni olarak 1 Haziran'ı işaret etti: Tehlike kapıda!
Tedbirlerin gevşetilmesinden sonra vaka sayılarında artış meydana geldi. Uzmanlar, artışın nedeni olarak 1 Haziran’ı işaret ederken ‘sıcaklık virüsü öldürür’ algısının bir yanılgı olduğuna değindi.
Ülke 1 Haziran ile birlikte koronavirüs tedbirlerini büyük oranda kaldırıp ‘normalleşme’ sürecine girse de vaka sayıları hâlâ bin civarında. Henüz ilk dalga atlatılmamışken başlatılan hızlı açılma süreci nedeniyle yurttaşlar diken üstünde.
Öte yandan havaların giderek ısınması da ‘sıcak hava virüsü nasıl etkiler, etkisini azaltır mı’ sorularını beraberinde getirdi. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman ve İstanbul Tabip Odası (İTO) Üyesi Dr. Güray Kılıç, 1 Haziran’dan sonra vakaların artış gösterdiğini ve sıcak havanın virüsü azaltmada bir etken olmadığını BirGün’e anlattı.
1 Haziran’dan sonra ‘normalleşme’ kararıyla birlikte vakaların arttığına dikkat çeken TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Adıyaman, vakaların artmasını yurttaşların üzerine yıkılamayacağına değindi: “Ankara’da geçen cuma günü pandemi boyunca ilk defa yeni teşhis konulan vaka sayısı 190 oldu. Muğla, Artvin, Tekirdağ, Mersin, Antep ve daha birçok ilde vaka sayıları arttı. Bugünler biraz erken ama önümüzdeki hafta daha da kötü olmasından çekiniyoruz. Vatandaşları suçlamak doğru değil. ‘Vatandaş kurala uymuyor o yüzden salgın sönümlenmiyor’ denilemez. Vatandaşlarınızı tanıyacaksınız ona göre açılım yapacaksınız.”
SICAK HAVA VİRÜSÜ ÖLDÜRMEZ
Prof. Dr. Adıyaman, sıcaklıkların virüsün üzerindeki etkisini de şu sözlerle değerlendirdi:
“Sıcak hava virüsü öldürür diye bir şey yok. Virüsün azalmasındaki sebep insanlarfiziksel mesafeye uyarak açık havaya çıkıyor. Ancak Türkiye üzerinden gördüğümüz gibi yeniden açılımdan sonra ülkede hiç salgın yokmuş gibi eski haline dönüldü. Fiziksel mesafeye dikkat edilmeden oturuluyor. Dolayısıyla sıcak havanın virüsün bulaşmasında birazcık etkisi var ama kurallara uymazsanız tekrar artmaya başlar. Örneğin Brezilya’da şu an salgın korkunç bir şekilde aldı başını gidiyor.”
TEHLİKE KAPIDA GİBİ GÖRÜNÜYOR
İTO Üyesi Dr. Güray Kılıç, önlemleri gevşetmekte erken davranıldığını söyledi:
“Bize gelen bilgilere göre ve izlenimlerimize göre vaka sayılarında artış var. Hastanelere yatan hasta sayılarında artış gözlemlendi. Sıcakların virüsün hızını azaltmakta önemli bir katkısı olmayacak. Virüsün son görüldüğü yerlere baktığımızda sıcaklar az değil. Avustralya, Brezilya, İran gibi örnekleri verebiliriz. Sıcaklık virüsü yok eder gibi bir umut içinde olmayalım.
Önlemleri gevşetmekte erken davranıldığını görüyoruz. Maalesef bulaşma hızı arttı, tehlike kapıda gibi görünüyor.”
***
Vakalara yetişemez duruma geldik
Diyarbakır’da son bir haftalık süreçte koronavirüs tanısı konulan hasta sayısı 300’ü geçti. İkinci dalga endişesi yaşanan kentteki iki pandemi hastanesinde bire düşürülen klinik sayısı Beşe çıkarıldı. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Recep Tekin, “Diyarbakır’da artan koronavirüs vaka sayılarına baktığımızda ikinci dalgaya yakın bir durum söz konusu şu an için. Bu hızla devam edersek Diyarbakır ikinci dalgayı da aşacak gibi görünüyor. Nerdeyse vaka sayılarına yetişemez duruma geldik” dedi.