DİSK Gıda-İş'ten test talebi: 'Virüs işçiler arasında yayılıyor'
DİSK Gıda-İş, "Fabrikalardan gelen haberler işçilerin kendi ifadeleriyle virüsün hızını kaybetmediği ve işçiler arasında toplu bir bulaş oluşturduğu şeklinde. Bütün işyerlerinde yaygın test uygulansın" açıklaması yaptı.
Pandeminin başladığı ilk günlerden beri üretimin devam ettiği gıda başta olmak üzere birçok işkolunda işçiler virüse yakalandı.
Konuyla ilgili DİSK Gıda-İş'ten yapılan açıklamada, "Defalarca raporlar yayımladık ve açıklamalar yaptık; yaygın test yapılsın, koruyucu önlemler arttırılsın, ücretli izin verilsin diye yaptığımız çağrılar ve uyarılar yanıtsız kaldı. Hiçbir tedbir alınmadığı gibi yeni normal denilenin aslında eskisinin devamı olduğu anlaşılmıştır" denildi.
DİSK/Gıda-İş Genel Sekreteri Olcay Ozak imzalı açıklamanın bir bölümü şöyle:
"Salgının ülkemizde görüldüğü ilk zamanlardan bugüne kadar hiç aralıksız üretimine devam eden fabrikalarda patronlar kârlarını arttırırken, fabrikalarda çalışan işçiler alınmayan tedbirler yüzünden hayatlarını kaybetmeye devam ediyor. 1 Haziran itibarı ile 'yeni normal' çalışma sürecine geçildiği ancak işyerlerinde temizlik ve fiziki mesafe kuralı başta olmak üzere hiçbir düzenlemenin yapılmadığı, çalışma bantlarının dip dibe olduğu, çalışma sürelerinin, üretimin arttığı bir dönemin başladığını söylemek mümkün.
Gıda sektörü pandemi sürecinde en fazla üretimin yapıldığı, ihtiyacın da en yoğun olduğu işkollarından biri oldu. Gıda işçileri de bu süreçte hem artan üretimin getirdiği fazla çalışmadan dolayı hem de buna bağlı olarak virüse yakalanma sıklığı açısından en riskli grubu oluşturdu. Krizi fırsata çevirmek isteyen patronlar zorunlu ihtiyaç olsun olmasın üretimi artırmaya devam ettiler. Fabrikalarda alınan tek önlem sabah işçilerin ateşini ölçmenin ötesine geçemedi. Bunun sonucu olarak da işkolunda çok fazla vaka ve can kaybı meydana geldi ve gelmeye de devam ediyor. Fabrikalardan gelen haberler işçilerin kendi ifadeleriyle virüsün hızını kaybetmediği ve işçiler arasında toplu bir bulaş oluşturduğu şeklinde.
- İşlenmiş et üretimi yapan Namet fabrikasında 50 den fazla işçide covid-19 çıktığı,
- Beyaz et üretimi yapan Banvit’te çok fazla işçide covid-19 pozitif olduğu ve 120 işçinin de evinde karantinaya alındığı bilgisi var.
- Adana’da Beyza piliçte 80 işçide covid-19 pozitif bilgisi mevcut.
Bütün bu vakalar ufak bir kısmı daha pek çok işkolunda çok fazla vaka haberi var. Hal böyleyken vaka çıkan fabrikalarda bile üretim kesintisiz devam ediyor. Virüs tespit edilen işçiler işe çağrılarak ölümüne çalıştırılıyorlar. Çalıştırdığı işçisine yeterli maske temin etmeyen, maskesini yıkayarak kullanmak zorunda kalan işçiye 'hastalanırsanız siz sorumlusunuz' diyen patronlar ölümüne çarklar dönsün istiyorlar.
Sürü bağışıklığı yöntemini açıktan hayata geçirenler işçi ölümlerinden sorumludurlar. İşyerlerinde yeterli tedbirleri almayanlar bu ölümlerden sorumludurlar. Bu tedbirlerin alınıp alınmadığını denetlemeyenler bu ölümlerden sorumludurlar. Sendikaların, tabip odalarının, bilim kurullarının önerilerine kulak tıkayanlar sorumludurlar.
- İşçileri olduğu kadar işçi ailelerini de olumsuz etkileyen bu tutuma karşı şu taleplerimizde ısrarcıyız: Bütün işyerlerinde yaygın test uygulansın,
- İşyerlerinin fiziki koşulları yeniden düzenlenerek fiziki mesafe kuralına göre dizayn edilsin
- Koruyucu temizlik ve sağlık malzemesi işverence temin edilsin,
- İşyerleri işçi sağlığı ve iş güvenliği uzmanlarının sendikaların ve tabip odası görevlilerinden oluşan komisyonlarca kontrol edilerek denetlensin,
- Vaka tespit edilen işyerleri en az 15 gün süre ile üretime ara verilerek hijyen ve kontrolleri yapılsın,
- Covid-19 iş kazası olarak sayılsın."