İTÜ, öğrencilere sınav için güvenli olmayan uygulamayı zorunlu tuttu!
İTÜ sınava girecek öğrencilere, ziyaret ettikleri web sitelerindeki tüm verileri okuma ve değiştirme yetkisi veren bir uygulama şartı koydu. Öğrenciler, karara isyan etti
İTÜ sınava girecek öğrencilere, ziyaret ettikleri web sitelerindeki tüm verileri okuma ve değiştirme yetkisi veren bir uygulama şartı koydu. Öğrenciler, karara isyan etti.
Birgün'den Meral Danyıldız'ın haberine göre, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) sınava girecek öğrencilere, onay verildiği takdirde ‘ziyaret ettiğiniz web sitelerindeki tüm verilerinizi okuma ve değiştirme’ yetkisini verecek olan Witwiser adlı uygulamayı yükleme şartı koydu.
Söz konusu uygulamayı kurmadığı takdirde sınava giremeyeceklerini öğrenen öğrenciler karara tepkili. Öğrencilerin verdiği bilgiye göre uygulama aynı zamanda ‘Bildirimleri görüntüleme, kopyaladığınız ve yapıştırdığınız verileri değiştirme, ekranınızın içeriğini yakalama, indirilen öğelerinizi yönetme, depolama cihazlarını tanımlama ve çıkarma’ yetkilerine sahip. Öğrenciler görüntü ve ses erişimine de izin veren bu uygulamayı kurmak istemiyor. Ayrıca sınav sürelerinin oldukça kısıtlı oluşu ve geçilen bir soruya geri dönememesi de öğrencilerin itirazları arasında.
KAMERASI OLMAYANA 'ALIN' DİYORLAR
Konuya ilişkin BirGün’e konuşan ismini vermek istemeyen bir İTÜ öğrencisi, bu durumun Kişisel Verileri Koruma (KVK) Kanunu’na aykırı olduğunun altını çizdi. Öğrenci, güvenli olmayan yazılımları kullanmaya mecbur bırakıldıklarını ifade ederek şöyle dedi: “İlk önce bize kamera ve mikrofon açma zorunluluğu getirildi, tepki gösterdik. Sonra bize Witwiser denilen başka bir uygulamayı zorunlu tuttular, indirmediğimiz takdirde giremeyeceğimizi söylediler. Kart şifrelerimiz, dosyalarımız, her şeyimize erişebilecek. Uygulamanın zaten sunucusu da yurtdışında. Kamerası olmayana ‘Alın. Bu gereksinimlerinizi edinin’ diyorlar. Olabilecek bir kesinti karşısında da öğrenciyi sorumlu tutuyorlar.”
UYGULAMA İLK GÜNDEN ÇÖKTÜ
Uygulamanın ilk kullanıldığı günden çöktüğünü kaydeden öğrenci, “Arkadaşlarımız sınava giremedi, mağdur oldular. Buna rağmen yine uygulama kaldırılmadı, dayatılmaya çalışılıyor. Bazı hocalar ayrıca dizüstü bilgisayar şartı da koydu. 18 sorumuza yalnızca 25 dakika cevap süresi verildi. Geçtiğimiz sorulara geri dönememe şartı koşuldu” şeklinde konuştu.
Bir başka öğrenci ise, uygulamanın yüz tanımı istediğinde göz kaşıma, herhangi bir hareket etme durumunda sınavı geçersiz saydığını belirtti. Öğrenci, mağduriyetlerini şöyle anlattı: “Kimse birkaç saatlik sınav için bunu eklemek istemedi.Sınava girebilenden çok giremeyen var. Çoğu kişide çökmüş. Yüz tanıma istiyor, yüz tanımada da anormal davranışlar (göz kaşıma gibi) saptanırsa kopya sayıyor. Bizim bugün, yarın hep havuz derslerimiz var ve geç olmadan sesimizi duyurmaya çalışıyoruz.”