Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 'bir haftadır artış var' dedi, kritik 5 ili saydı!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Bilim Kurulu toplantısı sonrası koronavirüs vakaları hakkında açıklama yaptı.
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu, korona virüs gündemiyle toplandı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca toplantının ardından basın açıklaması düzenledi.
Koca, "Son 1 hafta içinde İstanbul'daki vakaların tüm vakalara oranı yüzde 51.16'dır. Son bir hafta içinde Ankara, Gaziantep, Bursa, Konya ve Diyarbakır'da dikkat çeken bir artış var." dedi.
Fahrettin Koca, okulların açılmasıyla ilgili gelen soruya "Okulların açılmasına daha zamanımız var. Bilim Kurulu'nda gündeme gelmemiş oldu. Salgının seyri belirler. Rakamların seyrine göre tartışılır. Okulların açılmamasına yönelik yaklaşım olmadı. Okulların dijital eğitime yönelik çalışmalarının olduğunu biliyorum. Salgına yönelik değil genel anlamda diyorum" yanıtını verdi.
Koca 65 yaş üstü sokağa çıkma yasağı ile ilgili "Büyüklerimizle ilgili kısıtlamanın devam etmesi gerektiğini Bilim Kurulumuz da söylüyor. Rakamlar yoğun bakım ve entübe sayısının yaş ortalamasının giderek arttığını gösteriyor.Bu kısıtlamanın şu an devamından yanayız" diye konuştu.
Koca, "Salgın boyunca nüfusa kıyasla vaka sayılarının en düşük olduğu iller Gümüşhane, Tunceli, Kars, Burdur ve Bartın. İstikrarlı şekilde azalma gösteren 5 ilimizi anmak istiyorum; Tekirdağ iki hafta içinde yüzde 31.35 oranında azaltmıştır. Balıkesir yüzde 21.72, Samsun yüzde 20.42, Kırşehir yüzde 20.27, Düzce yüzde 19,91 oranında azaltmıştır. Gümüşhane’de iki hafta hiç vaka görülmemiştir" dedi.
Türkiye'de koronavirüsten hayatını kaybeden kişi sayısı 5 bin 150'ye yükseldi
Fahrettin Koca'nın konuşmasından satır başları;
Bu mücadele iyimserlerin küçük zorluklardan yılmayanların, özverili insanların mücadelesidir. Salgına karşı mücadele ortak iyiliğimiz için verilen mücadeldir. Emek verenleri camiamız adına kutluyorum.
Hastalığın gündemden düşmesi mevcut şartlarda mümkün görünmüyor. Bütün dünya için makul ve ortak çözüm yolu günlük önlemlerle bir düzene kavuşturmaktır. Asıl olansa artık hayatın içinde elde edilecek sonuçtur.
Türkiye 83 milyon nüfusuyla süreç içerisinde takdir toplamıştır. Dünyaya örnek olan başarıyı kaldığımız yerden sürdürmeliyiz. Vaka sayılarındaki artışlar kolaylıkla kontrol altına alınabilecek artışlardır. Yapmamız gereken gündelik hayatımızda tedbire uygun seçenekleri aramaktır.
Bulaşmanın önünü keserek hayat kurtaran kahramanlar arasında yer almalıyız. Güvence altına alınan hayatlardan biri de kendi hayatımızdır. Alınacak üç tedbir: Maske, mesafe temizlik. Hem sağlığımızın hem hürriyetmizin koruyucusudur. Uymazsak vaka sayılarının tedavi gören hastaların artması ortak hayatımızı geriletecektir. Sizleri hem sağlığımıza hem de ortak hayatımıza sahip çıkmaya davet ediyorum.
Virüsün yayılma hızının azaldığı yanlıştır. Bilim Kurulu'muzda doğrulanmadıkça bu tip haberlere itibar etmeyin. Umutlarınızı kesinleşmemiş bilgilerle yıpratmayın. Maske ve mesafe kuralı konusunda yanlış kanılar bulunmaktadır. Virüsü belirtisiz bir şekilde taşıyorsak bunu bilemeyiz. Haberimiz olmadan biz de başkalarına bulaştırırız. Büyüklerimizi tehlikeye atmış oluruz.
MASKE UYARISI
Bildiğiniz gibi maske mecburiyetinin getirildiği il sayısı 60'ın üzerindedir. Uygulama destek bulmuştur, uyumsa aynı düzeyde değildir. Maske kullanan kişilerin bir kısmının da dikkatli olmadığı görülmektedir. Günlük kullanılan maskeler ertesi gün koruyuculuğunu kaybetmektedir. Maskemizi takarak kazandığımız üstünlüğü mesafeden ödün vererek kaybetmemeliyiz.
Dün itibariyle 1 Mart'tan bir yana ülkemizde toplam vaka sayısı 99 bin 906'dır.
Son 1 hafta içinde İstanbul'daki vakaların tüm vakalara oranı yüzde 51.16'dır. Son bir hafta içinde Ankara, Gaziantep, Bursa, Konya ve Diyarbakır'da dikkat çeken bir artış var.
Salgın boyunca nüfusa kıyasla toplam vaka sayılarının en düşük olduğu 5 il ise şunlardır; Gümüşhane, Tunceli, Kars, Burdur ve Bartın'dır.
İstikrarlı şekilde azalma gösteren 5 ilimizi de anmak istiyorum;
Tekirdağ 2 hafta içinde günlük ortalama vaka sayısını %31.35 oranında azaltmıştır. Balıkesir günlük ortalama vaka sayısını 2 hafta içinde %21.72 oranında azaltmıştır. Samsun günlük ortalama vaka sayısını 2 hafta içinde 20.42 oranında azaltmıştır. Kırşehir günlük ortalama vaka sayısını 2 hafta içinde 20.27 oranında azaltmıştır. Düzce günlük ortalama vaka sayısını 2 hafta içinde 19.91 oranında azaltmıştır. Gümüşhane'de ise 2 hafta içinde hiç vaka görülmemiştir.
Toplum Bilimleri Kurulu'muz salgınla mücadelede toplumsal eğilimleri anlamaya yönelik analizler yürütüyor. Kurulda üzerinde durulan şu düşünce dikkat çekici olmuştur: Salgın toplumuzda travmatik etkiye yol açmıştır. İzole bireysel yaşam ruhsal gerilimi artırmıştır. Mücadelenin bu döneminde iyimserliğimizi, yapıcılığımızı korumalıyız. Sağlığın bir bütün olduğunu unutmamalıyız. Kendi ruhsal hayatımızın da bir normali olduğunu onu korumak gerektiğini bilmeliyiz.
Mecbur kalmadıkça toplu tören ve kutlamalardan uzak kalmalıyız. Düğün törenleri, hasta ziyaretleri ve asker uğurlamaları tavizsiz bir şekilde tedbirlere uyularak düzenlenebilir. Son bir ayda covid pozitif vakalarının yaş eğiliminde düşüş göze çarpıyor. Hareketlilik arttıkça daha fazla gencimizin taşıyıcı olduğu fark ediliyor. Büyüklerimizi evde izole ederek korumayı başarmıştık. Ancak bugün dünden daha fazla risk altındalar. Salgın boyunca vefat edenlerde 60 yaş üzeri ve bir alt hastalığı olanların oranı yüzde 72'Ye yakındır. Entübe hastalarımızın yaş oranı 67.4'e yükseldi.
Bu bize yaş arttıkça daha dikkatli olmamız gerektiğini gösteriyor. 1 aylık süre içinde zatüre gelişen vakaların ortalama yaşlarını göstermiş oluyor. Baştan yaş ortalaması 36 iken giderek daha yaşlı gruba çıktığını görüyoruz.
OKULLAR AÇILACAK MI?
Okulların açılmasına daha zamanımız var. Bilim Kurulu'nda gündeme gelmemiş oldu. Salgının seyri belirler. Rakamların seyrine göre tartışılır. Okulların açılmamasına yönelik yaklaşım olmadı. Okulların dijital eğitime yönelik çalışmalarının olduğunu biliyorum. Salgına yönelik değil genel anlamda diyorum.
65 YAŞ ÜZERİ SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI VE DÜĞÜNLER
Büyüklerimizle ilgili kısıtlamanın devam etmesi gerektiğini Bilim Kurulumuz da söylüyor. Rakamlar yoğun bakım ve entübe sayısının yaş ortalamasının giderek arttığını gösteriyor.
Bu kısıtlamanın şu an devamından yanayız. Düğünlerde ise Bilim Kurulu'nun önerisi olmuştur. Genelge yayınlanmıştır. Takı takılmaması, sayının düşürülmesi... Kurallara bağlanan düğünü vatandaşımızın kurallar çerçevesinde yapılıyor olması önemli. Bulaşın bu tür bir araya gelmelerle olduğunu biliyoruz.
ANTİKOR AÇIKLAMASI
Toplam 153 bin kişi üzerinde bu çalışma yapılıyor. Çalışmanın yapıldığı kişi sayısı 133 bine (?) ulştı. Toplam pozitiflik taşıyıcılık oranı yüzde 0.24. Aynı kişilere antikor taraması yapıyoruz aynı kişilere eliza ile birlikte. Koruyuculuk 0.84. 153 bin haftaya bitmiş olur.
Taşıyıcılığın yüksek olmadığını, koruyuculuğun da yüksek olmadığını, toplumsal bir bağışıklığın olmadığını, beklememiz gerektiğini, yüzde 60-65 oranını bulmak için 50-60 kat benzer bir salgın yaşamamız gerekiyor. İllerle ilgili çalışma gelecek hafta bitmiş olur.
AVRUPA BİRLİĞİ'NİN TÜRKİYE KARARI
Şu an Avrupa'nın yapmaya çalıştığıyla bizim vatandaşımıza uyguladığımız yaklaşımın daha ileri bir noktada olduğunu söylemek istiyorum. Avrupa semptomu olan hasta grubuna tarama yapıyor. Avrupa bizde olduğu gibi hava alanlarında, yeri geldiğinde askerlerin celp durumlarında taramalarını yapmadığını görüyoruz. Testlerimiz vaka düşmesine rağmen 50 binin altına düşmediğini görüyoruz. Ölüm oranıyla da hepsinin altında olduğumuzu görüyoruz.
Şeffaf olmaya gayret gösteriyoruz. Bütün vatandaşlarımızın tedavilerini ücretsiz yapma gayreti içindeyiz. Hastane yoğunluğumuz da Avrupa'nın altında. Avrupa Birliği Direktörü yakında Türkiye'ye gelmiş olacak. Neler yaptığımızı paylaşmış olacağız. Biraz dahaa anlatmamız gerektiğini düşünüyor. Farklı bir yaklaşımları yoksa anlayacaklarını düşünüyoruz.
TIP KONGRESİ AÇIKLAMASI
Sayıların istediğimiz düzeye inmemiş olması dolayısıyla kongrelerin ötelenmesini, seyrin takip edilmesi gerektiği yönünde çalışma yapılması gerektiğine karar verildi.
ÇİN'DE YENİ PANDEMİ İDDİASI
Domuz gribi soyundan gelen YH1N1 olarak adlandırılan insana bulaştığı ortaya konan bir virüsten bahsediliyor. İnsandan insana geçtiği yönünde bilgi yok. Mutasyonla insandan insana geçme potansiyeli olduğu biliniyor. Yakın takip içindeyiz. Farklı durum söz konusu olursa bunu da açıklamış olabilir.
CİZRE İDDİASI
Cizre özelinde çok yakından takip içinde olduğumu söyleyebilirim.İstismar edilmeye açık olduğunu düşünerek yakın takipteyim. Cizre ve Şırnak özelinde vaka sayılarının arttığını, komşu ülke nedeniyle Hakkari'de de artış olduğunu, eksiklikleri tamamlamak üzere gayret içerisinde olduğumuuzu, sağlık kuruluşlarımızın da ihtiyacı karşılayamacak durumda olmadığını, bahsedilen şekli ile sorun olmadığını söyleyebilirim.
Yakın birlikteliklerin, sosyal kültürel etkinliklerle bunun daha da arttığını görüyoruz. Fiiliyasyon çalışmasını da sahada yoğun bir şekilde yapmaya, anlatmaya gayret ediyoruz.