Durakoğlu'ndan AYM'ye çağrı: 'Barolar kurulmadan yürütme durdurulmalı'
Artı TV’de Nazım Alpman’ın sunduğu Gün başlıyor programına katılan İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, TBMM’den geçen çoklu baro düzenlemesine ilişkin açıklamalarda bulundu.
AKP ve küçük iktidar ortağı MHP, baroların yapısını hedef alan 'çoklu baro' teklifini, avukatların ve yurttaşların tüm ısrarlarına rağmen TBMM'den geçirdi. İstanbul Barosu Başkanı Avukat Mehmet Durakoğlu, Artı TV'de katıldığı Nazım Alpman’ın sunduğu Gün başlıyor programında çoklu baro düzenlemesine dair değerlendirmelerde bulundu.
Yasa değişikliğinin Anayasa Mahkemesi’ne götürüleceğini hatırlatan Durakoğlu, mahkeme kararlarına dair dikkat çeken bir hatırlatmada yaptı. AYM’nin, kararını çoklu baroların kurulması ardından vermesi halinde kurulan baroların ortadan kalkmayacağını söyleyen Durakoğlu, bunun önüne geçmek için yürütmenin durdurulması kararı alınmasının önemine işaret etti.
'İPTAL DAVASININ AÇILMASI ÖNEMLİ'
Çoklu baro yasasının Anaysa Mahkemesi’ne taşınacağını söyleyen Durakoğlu, yasa değişikliği ile ilgili tartışmaların artık tamamen hukuki alanda yürüyeceğini söyledi ve “İptal davasının açılması bizim açımızdan son derece önemli. Bizim en güçlü olduğumuz alan burası. Şu ana kadar işin içinde yasama olduğu için, doğal olarak siyaset sürecinin hukuki düzenleme yaptığı gerçeği ile karşı karşıya kaldık. Şimdiye kadar gerçekleşen tartışmalar pür hukuk zemini yerine siyasal ve hukuki zemininde yaptık. Şimdi ise pür hukuk zemininde değerlendirme yapacağımız aşamaya gelmiş olacağız. Mahkemenin hukukçulardan oluşacağı için değerlendirmeler siyasal zeminden koparak hukuk zemine oturacak. Bundan dolayı bu bizim en güçlü olduğumuz alandır. Anayasanın birkaç maddesine aykırı olduğunu düşündüğümüz bir değişiklik ile karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.
'MAHKEME KARARLARI GERİYE YÜRÜMÜYOR'
Anayasa Mahkemesi’nin yasayı iptal etmesi halinde kurulacak baroların kapatılamayacağına dikkat çeken Durakoğlu mahkeme kararlarının geriye yürümediğini hatırlattı. Anayasa Mahkemesi’nin kararını açıklayana kadar yürütmenin durdurulması kararı vermesinin önemli olduğunu ifade eden Durakoğlu değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:
“Anayasaya göre anayasa değişikliği ile ilgili açılan iptal davaları geriye yürümüyor. Davayı açmış olmanıza rağmen, bu yasanın ön gördüğü gibi ikinci veya üçüncü baro kurulursa, mahkemenin vereceği iptal kararı kurulmuş olan baroları ortadan kaldırmıyor. Sadece onların anayasaya aykırı olarak kurulmuş olacağı ortaya çıkıyor. Ancak mahkeme kararları geriye yürümediği için bu barolar varlıklarını hukuki olarak devam ettirecektir. Bu nedenle AYM’den yürürlüğün durdurulması kararı alınabilirse, anayasaya aykırılık nedeniyle ortaya çıkabilecek bir iptal kararı da amacına ulaşmış olacaktır. Aksi durumda anayasaya aykırılık kararının da amacına ulaşamayacağı gerçekliği ile karşı karşıya kalacağız. Bizler de barolar olarak davaya kendi açımızdan katkı verebileceğimiz çalışmalar içindeyiz.”