İlaçta rüşvet iddialarıyla gündeme gelen Eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ'dan açıklama

ABD’li ilaç firması Alexion’un Sağlık Bakanlığı’nda 1,3 milyon dolar rüşvet dağıttığı iddiasıyla ilgili haberlerde adının geçmesi üzerine suç duyurusunda bulunan Eski Sağlık Bakanı Akdağ, “Töhmet altında bırakmaya çalışıyorlar” dedi.

İlaçta rüşvet iddialarıyla gündeme gelen Eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ'dan açıklama

ABD’li ilaç firması Alexion’un Sağlık Bakanlığı’nda 1,3 milyon dolar rüşvet dağıttığı iddiasıyla ilgili haberlerde adının geçmesi üzerine suç duyurusunda bulunan Eski Sağlık Bakanı Akdağ, “Töhmet altında bırakmaya çalışıyorlar” dedi.

Semranindefteri.com'da yer alan haber şöyle:

Alexion firmasının rüşvet dağıttığı öne sürülen ülkelerden biri olmasına rağmen Türkiye’de konuya yönelik resmi bir açıklama yapılmadı. Prof Cankat Tulunay ile yaptığım söyleşinin ardından eski bakanlar Recep Akdağ ve Mehmet Müezzinoğlu, Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdular.

Bunun üzerine rüşvet iddialarıyla ilgili haberlerde adı geçen Recep Akdağ ile görüşmek istedim. Telefonumu hemen açtı, sorularım olduğunu ifade ettiğimde de yanıtladı. Töhmet altında kaldıklarını söyleyerek söze girmiştim ki, itiraz etti ve “Töhmet altında değilim, töhmet altında bırakılmaya çalışılıyorum” diyerek anlatmaya başladı:

“Bakanlığın Komisyon üyelerinden en azından birinin bir danışman aracılığıyla bu işleri yaptığına dair haberler çıktı, Amerika’daki bu kurumu referans göstererek. Bunun dışında orada hiç kimse suçlanmamasına rağmen haberi yapanların ısrarla Akdağ’ın dönemi, Müezzinoğlu’nun dönemi diye başlıklar atması bana göre basın etiğine hiç uymayan bir şey.

Bizim isimlerimiz sürekli tekrarlanarak bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. ABD’deki raporda bakanlarla ilgili en ufak bir husus var mı? Bu kurumun ilgili kararında Recep Akdağ ya da Mehmet Müezzinoğlu ile ilgili en ufak bir şey var mı, yok. Bu haberleri yapanlar solcu geçiniyorlar. Ama bir Amerikan kuruluşunun kararını sanki Türkiye’de mahkemeler karar vermiş gibi tepe tepe kullanmaktan imtina etmiyorlar. Bunu Türkiye’deki kurumlar, bakanlığın kendisi, savcılık, soruşturup bir karara varılmış değil üstelik.”

Hedefe koydukları bakanım

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanlığını yürüten Akdağ, uluslararası ilaç şirketlerinin hedefinde bir bakan olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“2003 yılından itibaren ilaç konusunda yaptığımız yeni düzenlemeler yeni kararnameler, referans fiyat uygulamalarıyla Türkiye’de ilaç fiyatları nerelerden nerelere indi. Şimdi Recep Akdağ’ın ismi zikredilirken bu bilinerek konuşulmalı. O günleri hatırlayan kişilerin doğru yorum yapabileceğine inanıyorum. Çünkü uluslararası firmalarla bu kadar mücadele eden, onların hedefe koyduğu, Türkiye’yi milyarlarca dolar israftan koruyan, tasarruf yaptıran bir bakanla konuşuyorsunuz.”

Akdağ, “Sağlık Bakanı bu konuda kamuoyunu bilgilendirmiyor, açıklama yapması gerekmez mi” sorusuna “Bu polemik bir soru. Ben üzerime düşeni yaptım. Savcılığa suç duyurusunda bulunmanın dışında ne yapabilirim?” yanıtını verdi. Akdağ, “Bakanlıkta soruşturma açıldı mı, bilginiz var mı” sorusuna ise “Benim şu ana kadar ne yapıldığına dair bir bilgim yok. Sadece kendi yaptığımı biliyorum” diye yanıtladı.

ABD’li ilaç firmasının Türkiye’de ilaç satışını arttırmak için “Bazı kamu çalışanlarına rüşvet dağıttığı” iddialar için üzerine düşeni yaptığını vurgulayan Akdağ, “Ben üzerime düşeni yaptım, şimdi savcılık ne yapıyor, bekleyip görelim” ifadesini kullandı.

Suç duyurusu

Akdağ, bir süre önce Cumhuriyet Basavcılığına yaptığı suç duyurusunda şu görüşlere yer vermişti: “ABD’de Alexion ilaç şirketinin, Soliris isimli ilacının ülkemizde yaygın kullanımını sağlamak için, Türkiye’de Alexion İlaç Tic. Ltd. Şti.’ni kurduğu, Türk mevzuatına göre bu ilacın kullanımının Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan komisyonların onayına bağlı bulunduğu, şirketin başlangıçta Soliris için bu onayları almakta zorlandığı, daha fazla hasta onayı almak hususunda yardımcı olması için bir danışman kiraladığı, danışmanın üst düzey Sağlık Bakanlığı yetkilileriyle bağlantılarının bulunduğu, 2010-2015 yılları arasında Alexion Türkiye’nin Danışmana 1,3 milyon doların üzerinde ödeme yaptığı, dolayısıyla, kamu görevlilerine usulsüz ödemelerde bulunularak Alexion isimli ilaç şirketinin 6.6 milyon doların üzerinde kazanç sağladığı, bu haksız kazançta Türk yasalarına göre suç işleyerek katkıda bulunan kamu görevlileri ve diğer kişilerin bulunduğu iddia edilmiştir.

Soliris isimli ilacın yaygın olarak kullanımını sağlamak için haksız menfaat temini durumu varsa, kamu görevlilerinin ve buna aracılık eden diğer kişilerin Cumhuriyet Başsavcılığınızca resen yürütülecek soruşturma ile kimliklerinin tespit edilmesini ve ceza kanunlarının ilgili maddeleri uyarınca tecziye edilmeleri için gerekli davaların açılmasını arz ederim.”

Rüşvet soruşturması

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca rüşvet iddiaları ile ilgili sorulara dün yanıt verdi. Koca, “Konu bakanlığımızca soruşturulmaktadır. İstifaların rüşvet iddialarıyla ilgisi yoktur” dedi. Akdağ ve Müezzeinoğlu, suç duyurusunda bulunmuş olsalar da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kamuoyuna bilgi vermekte gecikmesi soruları artırdı. Ayrıca yargının bu gibi konularda iktidarı zor durumda bırakacak bir karar almasının pek de mümkün olmadığını düşünülüyor. Nitekim daha önce Lockheed skandalında da ABD’de, Türkiye’de uçak alımında rüşvet verildiği iddiaları ortaya atılmış ama yargı ve siyaset marifetiyle üzeri örtülmüştü. Dolayısıyla endişeleri giderecek olan, rüşvet soruşturmasının şeffaf yürütülmesi ve kamuoyunun bilgilendirilmesi.

Etiketler
Rüşvet Sağlık Bakanlığı Recep Akdağ