11 milyon fidan 'şov'dan sonra unutuldu! 200 milyon lira harcanmıştı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2019 yılında “11’inci ayın 11’inde, saat 11’de, 11 milyon fidan dikilecek” çağrısıyla dikilen fidanlar hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulunurken fidanların büyük bir bölümünün kuruduğunu iddia etti.

11 milyon fidan 'şov'dan sonra unutuldu! 200 milyon lira harcanmıştı

Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaklaşık 200 milyon TL masraf edilerek, ülke çapında aynı gün 11 milyon adet dikildiği iddia edilen ve çoğunluğu kuruduğu ileri sürülen fidanlarla ilgili kampanyanın ülkeye ve topluma ne kazandırdığının belirlenmesi için Meclis Araştırması açılmasını talep etti.

Gürer, geçtiğimiz yıl, “11. Ayın 11’inde, saat 11’de, 11 milyon fidan dikilecek” denilerek başlatılan ve tüm ormancılık teşkilatı ile kamu kurum ve kuruluşlarının talimatla seferber edildiği kampanyada dikilin fidanların büyük bir bölümünün kuruduğunu, yeniden dikili yapılan fidanların ise tutmadığını ifade etti.

Adeta bir şova dönüştürülen ve yaklaşık 200 milyon TL masraf edilen bu kampanyanın ülkemize ve topluma ne kazandırdığının belirlenmesi için geniş çaplı bir analiz yapılması gerektiğini anlatan Gürer, bu konuda hazırladıkları Meclis Araştırma Önergesini, TBMM Başkanlığına sunduklarını açıkladı.

Gürer, 2019 yılında İzmir'de meydana gelen orman yangınından sonra toplumun duyarlı kesimlerinin tepkisine karşılık başlatılan kampanya ile 11.11.2019 saat 11:00 de 11.000.000 fidan dikilerek bu alanda bir rekor kırılmasının hedeflendiğini hatırlatarak, “Aynı gün 11.000.000 milyon adet fidan dikimi yapılması için tüm Ormancılık teşkilatı ile kamu kurum ve kuruluşları talimatla seferber edilmiş ve büyük masraflarla fidan dikim etkinlikleri gerçekleştirilmiştir. Ancak ülke çapında yapılan, büyük emek ve masrafa karşılık dikilen fidanların büyük bir bölümü kurumuş ve yeniden dikimi yapılmış, fidan tutturma başarısı sağlanamamıştır. "1 saat içinde en fazla fidan dikme" rekoruna dönüştürülen kampanyanın ülkemize ve topluma ne kazandırdığının ortaya konulması iyi bir analiz ile mümkün olacaktır” ifadelerini kullandı.

11 milyon fidanın aynı gün toprakla buluşturulması hedefinin teknik olarak mümkün olmayacağı sonradan anlaşılınca, kampanyanın Endonezya'ya ait olan "1 saat içinde en fazla fidan dikme" rekorunun (232 bin 647 adet fidan dikimi) kırılmasına dönüştürüldüğünü anımsatan CHP Milletvekili Gürer, “ Nitekim Çorum'da, 1 saat içinde 303 bin 150 fidan dikilerek rekor Türkiye’ye geçtiği açıklanmıştır. Bunun ülkemize ve topluma ne kazandırdığı tartışmalıdır. İş bununla sınırlı kalmamış aynı gün 11.000.000 milyon adet fidan dikimi yapılması için tüm Ormancılık teşkilatı ile kamu kurum ve kuruluşları talimatla seferber edilmiş ve büyük masraflarla fidan dikim etkinlikleri gerçekleştirilmiştir. Bu arada 11 Kasım tarihi Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile "Milli Ağaçlandırma Günü" ilan edilmiştir” hatırlatmasında bulundu.

Fidan dikim etkinliği, fidan bağış kampanyaları, Ağaçlandırma törenleri vb. faaliyetlerin iki temel amacının olduğunu belirten Gürer, “ Birinci ve en önemli amacı; toplumda orman sevgisini artırmak, fidan dikim alışkanlığı kazandırmak, orman ve çevre bilincini geliştirmektir. İkinci amacı ise dikilen fidanların tutma başarısıdır. Burada da amaca ulaşmak zorundayız. Çünkü etkinliğe katılan kişilerin önemli bir bölümü diktikleri fidanın tutup tutmadığını kontrol etmektedir. Fidan dikiminde başarı sağlarsanız birinci amaca daha kolay ulaşırsınız” diye konuştu.

Gürer, ülke çapında yapılan büyük emek ve masrafa (tahmini harcama 200.000.000 TL) karşılık dikilen fidanların büyük bir bölümü kuruduğunu ve yeniden dikimi yapılmasına rağmen tutturma başarısının sağlanamadığını söyleyen Gürer, “Gerçekleşmesi mümkün olmayan bir hedef konduğu ve etkinliklerin gösterişe dönüştüğü ve bir günlük etkinlikle sınırlı olduğu için "toplumda orman sevgisini artırmak, fidan dikim alışkanlığı kazandırmak, orman ve çevre bilincini geliştirilmesi" bakımından da başarısızdır” sözleriyle kampanyadaki eksikliklere dikkat çekti.

Gürer, ağaçlandırma işi ve fidan dikiminin özel ilgi ve bilgi gerektiren bir çalışma olduğunu, rastgele acele ile yapılan fidan dikiminde başarı elde edilemeyeceğini vurgulayarak, “Fidan dikim işini teknik olarak yarışma usulü ile yapmanız olanaksızdır. Yörenin iklim ve toprak koşullarına göre bilgi beceri ve özenle yapılması gereken bir iştir. Usulüne ve tekniğine uygun olarak yapılmaması halinde başarısız olunur yapılan masraf verilen emeğin karşılığını alamazsınız” dedi.

Aynı gün yapılan ve gösterişe dönüşen fidan dikiminin başarısızlığın nedenlerini de açıklayan Gürer, “Fidan dikim sezonu özellikle yağış rejimi düzensiz ve coğrafi koşulları bakımından çok farklılık gösteren ülkemizde kesin bir tarihle başlatılamaz. Yıldan yıla farklılık gösterebilir, ancak Kasım ayının başları dikim sezonu için birçok yörede teknik olarak erken bir tarihtir” diye konuştu.

Etiketler
Niğde Ağrı Milletvekili Ömer Fethi Gürer