CHP'li Budak sordu: Yerli ve milli test kitlerin fiyatı neden avroya endeksli?

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, yurtdışına çıkan vatandaşlara uygulanan Covid-19 testi ücretinin 15 avrodan bir anda 30 avroya yükseltilmesini Meclis gündemine taşıdı. Budak, ücretin dövize endeksli olmasının nedenini de sordu.

CHP'li Budak sordu: Yerli ve milli test kitlerin fiyatı neden avroya endeksli?

Budak, “Yurtdışına çıkacak vatandaşlarımıza yapılan testlerin ücretleri 15 avrodan bir anda 30 avroya yükseltildi. Önceden vatandaşımıza 110 lira karşılığı yapılan test, şimdi 260 liraya yapılıyor. Test kitleri yerli ve milli de fiyatları neden avroya endeksli?” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi sunan Budak, test ücretlerinde yaşanan ani fiyat artışının akıllara farklı sorular getirdiğini belirtti. Budak önergede, şu ifadelere yer verdi:

“Avro bazında yüzde 100 olarak yapılan zam, kurlardaki dalgalanma nedeniyle vatandaşlarımıza yüzde 136 olarak yansımaktadır. Kitin kendisi yerli ve milli, ama fiyatı avroya göre belirleniyor. Böyle bir şey olabilir mi? Ya tanı kitleri yerli değil, ithal olduğu için fiyatları artıyor ya da birileri pandemiyi fırsata çevirmeye çalışıyor.

“TESTLERE NEDEN ZAM YAPTINIZ?”

Zaten Sağlık Bakanlığı kademeli olarak test yapılmasını zorlaştırdı. Yurtdışına çıkanlar haricinde Covid-19 testi uygulanmıyor. Bakanlığın test ücretlerine neden zam yapıldığı sorusuna yanıt vermesi gerekiyor.

Ayrıca şehir hastanelerine de verilen garantiler döviz üzerinden. Hükümet, kurların bu kadar dengesiz olduğu bir ortamda sağlık hizmetlerine döviz cinsinden neden zam yapıyor? Artık sağlık hizmetleri örtülü olarak dövize mi endekslendi vatandaşın bilmeye hakkı var.”

Budak, önergede şu sorulara yer verdi:

“Yurtdışına çıkış yapacak vatandaşlarımıza uygulanan test fiyatlarındaki fahiş fiyat artışının nedenleri nelerdir? Pandemi süresince yerli ve milli tanı kitlerinin kullanıldığına dair kamuoyuna yetkililer tarafından defalarca açıklama yapılmıştır. Bu kitler yerli ve milli ise, bu testlerin fiyatları neden avro bazında belirlenmektedir? Kullanılan kitlerin ne kadarı yerli üretimdir? Bir tanı kitinin maliyeti nedir? Dünya Sağlık Örgütünün test sayılarının artırılmasına yönelik tüm çağrılarına rağmen, Bakanlığınız test yapma kriterlerini kademeli olarak zorlaştırmaktadır. Bu fiyat artışı da bunun için midir? Şehir hastanelerine verilen garantilerin de döviz üzerinden ödendiği kamuoyunca bilinmektedir. Bakanlığınız sağlık hizmeti fiyatlarını örtülü olarak dövize mi endekslemiştir?”

Etiketler
Antalya Ordu Milletvekili Vize Çetin Osman Budak