Sosyal medyada yeniden #TurkTelekomBoykot kampanyası
Türkçe bilmeyen 65 yaşındaki kadının oğlundan yardım almasını kabul etmeyen, işlemini yapmayı da ‘Ya Türkçe ya da Arapça öğrenip öyle iletişime geçin’ diyerek reddeden Türk Telekom’a boykot çağrısı yapıldı
Twitter'da #TurkTelekomBoykot etiketi gündemde ilk sıralara yerleşti. Kullanıcılar Türk Telekom'u neden boykot ediyor? İşte sebebi...
Sosyal medya platformu olan Twitter'da #TurkTelekomBoykot etiketi gündemde ilk sıralara yerleşti.
Sosyal medyada dolaşan bir iddiaya göre Kürtçe konuşuyan bir kadının Türk Telekom aboneliğini iptal etme talebi "Anneniz Türkçe öğrensin" denilerek geri çevrildi.
Söz konusu iddiaya göre çalışanlar iptal için başvuran kadını "Türkçe veya Arapça öğren öyle gel o zaman hizmet veririz" diyerek geri çevirdi.
Bu iddianın sosyal medyada paylaşılması üzerine Twitter'da #TurkTelekomBoykot etiketi gündemde ilk sıraya yerleşti. Ortaya atılan bu iddia ile ilgili şirketten henüz resmi bir açıklama gelmedi.
Türk Telekom’un Kürtçe bilmeyen yaşlı bir kadına yönelik ırkçı yaklaşımının ardından sosyal medya hesabından, konuya ilişkin paylaşım yapan Ömer Başaran adlı kullanıcı, yaşadıklarını şu şekilde anlattı:
“Dün 65 yaşındaki anneme ait Türk Telekom telefon hattını kapatmak istedik. Müşteri hizmetlerini aradım. Anneme ait hattın kapatılmasını belirttim. Müşteri hizmetleri bana ‘anneniz konuşmalı’ dedi. Annem Türkçe bilmediği için bu sefer ben ve annem beraber telefon üzeri Türk Telekom müşteri hizmetleri ile konuştuk. Ben Türkçe söyledim annem de beni tekrarladı. Görevli kişi “annen hür iradesi ile konuşmuyor, annenin kendisi Türkçe konuşmalı” dedi.
Annem Türkçe bilmediği için hattını da kapatmadılar. Tekrardan kendilerini arayıp annemin sadece Kürtçe bildiğini ve bu yaştan sonra Türkçe öğrenme imkanı olmadığını belirttim. Onlar da bana ‘ülkemizin dili Türkçe’dir. Hattı kapatmamız için annenizin Türkçe bilmesi gerek’ dedi. Ne yaptıysam annemin hattını kapatmadılar. En son müşteri hizmetleri ‘Anneniz Türkçe öğrenmez ve bizimle Türkçe konuşmaz ise hattı kapatma imkanımız yok’ dediler. Ben de kendilerine ‘Arapça prosedürünüz var ama Kürtçe yok öyle mi’ dedim.
Bunun üzerine Türk Telekom müşteri hizmetleri ‘Anneniz ya Türkçe ya da Arapça bizimle iletişime geçebilir’ diyerek hattın kapatılma talimatını uygulamadılar. Annem sadece Kürtçe biliyor ve Türkçe öğrenmesi mümkün değil. Son olarak; ülkenin dili Türkçe diyorsunuz ama Arapça ve Türkçe hizmet verip sadece Kürtçe bilen 65 yaşındaki anneme ‘git Türkçe ya da Arapça öğren’ diyerek ırkçılık yapıyorsunuz. Bu ırkçı davranışınızı dava edeceğim.
Kimse onurumuz ile oynayamaz. Hiç kimsenin benim anamın dili üzerinden ırkçılık yapmaya hakkı ve hukuku yoktur. 65 yaşındaki Kürt anama ‘Türkçe öğrenmezsen hattını kapatma isteğini yerine getirmeyiz’ diyemezsiniz. Yarın geç hemen bugün…!”
Türk Telekom'dan açıklama
"Halkımızı ve paydaşlarımızı bilgilendirme sorumluluğumuz çerçevesinde, 22 Ağustos 2020 Cumartesi gecesi sosyal medya platformunda bir kullanıcının şikâyeti üzerine gündeme getirilen iddialara dair açıklama yapma gereği doğmuştur.
Söz konusu iddialar bizi derinden üzmüştür. 180 yıldır Türkiye’nin 81 ilinde din, dil, ırk ayrımcılığı yapmadan hizmet veren Türk Telekom, çalışmalarını büyük bir hassasiyetle, herhangi bir ayrımcılığa yer vermeden sektörel yasal düzenlemeler doğrultusunda sürdürmekte kararlıdır.
Yaşanan hadisede kullanıcımızın saat 22:11’de sosyal medyada paylaştığı şikâyetine sosyal medya müşteri destek ekiplerimiz 22:52’de yanıt vermiş, kendisinden iletişim bilgilerini istemiş, bilgilerin gece saatlerinde ulaşması nedeniyle, 23 Ağustos Pazar sabahında kendisiyle irtibat kurulmuştur.
Bahse konu şikâyetle ilgili ivedilikle yapılan araştırmalarla, gündeme taşınan iddiaların gerçek dışı olduğu ve hiçbir vatandaşımızı rencide edecek bir yaklaşımın yaşanmadığı tespit edilmiştir.
Yapılan incelemede, annesi adına işlem yapmak isteyen müşterimize, yasal düzenlemeler nedeniyle hat açma ve kapama işlemlerinin, diğer telekomünikasyon operatörlerinde olduğu gibi, ıslak imza ile bayiden ve hat sahibi tarafından yapılması zorunluluğunun ifade edildiği görülmüştür. Bu yönlendirmenin yapılmasına rağmen müşterimiz sürecin telefonda çözümlenmesini talep etmiştir. Kişisel verilerin güvenliği gereğince, müşterimize, annesine ait hatla ilgili talepte bulunmasının da yine yasal prosedürün dışında olduğu aktarılmış, müşterimizin annesi ile birlikte en yakın bayiye gitmesi konusunda da yardımcı yönlendirme yapılmıştır.
Ayrıca ekiplerimiz, esas müşterimiz olan şikâyet sahibinin annesi ile hat kapatma işlemlerini başlatmak üzere temasa geçmişlerdir.
34 bin kişilik personeli olan Türk Telekom, müşteri şikâyeti operasyonlarını 10 bine yakın çalışanı ile sürdürmekte, Türkiye’nin 26 ilinde 38 lokasyonda çağrı merkezlerinde her dil, din ve ırktan çok dilli çalışanı ile bu süreçleri hiçbir ayrımcılığa yer vermeden, kanun yapıcıların belirlediği düzenlemeler çerçevesinde yürütmektedir.
Türk Telekom ekiplerinin ve halkımızın bu konuda tahrike kapılmamaları ve itidal içinde hareket etmeleri önemle rica olunur.
Kamuoyunun bilgisine sunarız."