'Sağlık çalışanları semptomları olmasına rağmen çalışıyor'

Covid-19 salgınıyla en önde mücadele eden hemşireler, çalışma koşullarının ağırlığı ve adaletsizliklerden şikâyetçi.

'Sağlık çalışanları semptomları olmasına rağmen çalışıyor'

Covid-19 salgınıyla en önde mücadele eden hemşireler, çalışma koşullarının ağırlığı ve adaletsizliklerden şikâyetçi. Türk Hemşireler Derneği İzmir Şube Başkanı Ebru Melek Benligül, "Test sonuçları geç çıktığı için semptomları olmasına rağmen çalışmaya devam eden meslektaşlarımız var" dedi.

Türkiye'de Covid-19 salgınıyla mücadelenin en ön safında hemşireler mücadele ediyor. Hemşireler hastalarla sürekli yakın temasta bulunurken, Covid-19 yoğun bakımlarındakiler ise çok daha ağır şartlarda çalışıyor.

Birgün'den Berkay Sağol'un haberine göre; İzmir’de bir hastanenin yoğun bakım servisinde görev yapan Türk Hemşireler Derneği İzmir Şube Başkanı Ebru Melek Benligül, salgında yeterli sayıda hemşirenin çalışmadığını belirterek, "100 binden fazla hemşire şu anda atama beklerken biz hala kurumlarda istihdamla ilgili çok ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Bununla birlikte hastanelerde hemşirelik hizmetleri idare hizmetlere devredildi ve hemşireleri şu anda hemşire olmayan kişiler yönetiyor ve sorunlara çözüm bulunamıyor. Biz başhemşirelerin tekrardan göreve başlamasını istiyoruz" dedi.

SEMPTOMLARI OLUP ÇALIŞAN ARKADAŞLARIMIZ VAR

Pozitif vakaların artmasına rağmen sağlık çalışanlarına hala periyodik test yapılmadığını dile getiren Benligül, hemşirelerin yaşadıklarını şu şekilde anlatıyor: "Biz zaten riskli bir grubuz. Periyodik test yapılmadan çalışmaya devam etmemiz hem kendimiz, hem ailemiz hem de toplumun diğer kesimleri için ayrı bir risk. Bu şekilde de sağlık çalışanları arasında Covid-19 bulaşma riski de artıyor. Şu ana kadar kaç sağlık çalışanına tanı konuldu bilmiyoruz. Güncel rakamları bilemiyor olmak süreci yönetme açısından öngörülerimizi engelliyor. Test sonuçları geç çıktığı için semptomları olmasına rağmen çalışmaya devam eden meslektaşlarımız var. Sağlık çalışanlarının yeterli tecrübeye sahip olmadığı konusunda da çok fazla geri dönüş alıyoruz. Yeni göreve başlayan hemşirelerin bu kliniklerde yoğun görevlendirmeler yapılıyor. Defalarca dile getirmiş olmamıza rağmen 24 saat tutulan nöbetlerle ilgili hala bakanlık tarafından bir düzenleme yapılmadı. Hemşireler tükendi, umutsuz, mutsuz ve biz yetiştirdiğimiz nitelikli hemşireleri de kaybetme noktasına geldik."

HEM VİRÜSLE SAVAŞIYORUZ HEM DE GEÇİM SIKINTISI YAŞIYORUZ

Hemşirelerin güven ve adalet duygularının sarsıldığını ifade eden Benligül, "Pandemi sürecinin başında özellikle emeklilikleri gelen hemşireler hızlı bir şekilde emekli oldular. Hemşireler şu anda çok mutsuz. Gelecek konusunda çok umutsuzuz. Biz Türk Hemşireler Derneği olarak bugüne kadar 8 adet rapor hazırladık. Bunların hiçbirine yanıt alamadık. Meslektaşlarımız bu yanıtları görmek istiyor. Bilim Kurulu ve il pandemi kurulunda yer almıyoruz. Biz 200 bin hemşireyi temsil ediyoruz ve bu kurullarda yer almamamız çok büyük yanlış. Hemşirelerin sorunlarını çözümleriyle beraber kurullarda paylaşmak istiyoruz. Ancak bu konudaki işbirliği talebimiz hiçbir şekilde karşılık bulmadı. Hemşire arkadaşlarımızın arasında bu artmış yorgunlukla umutsuz bir tablo var" diye konuştu.

"3600 EK GÖSTERGE SÖZÜ TUTULMADI"

Ek ödemelerle ilgili beklenti oluştuğunu ve ona rağmen ödemelerin adaletli gerçekleşmediğini söyleyen Benligül, "Hem virüsle savaşıyoruz hem de geçim sıkıntısıyla uğraşıyoruz. 3600 ek gösterge sözü de tutulmadı. Sağlık çalışanlarının güven duygusunu bakanın açıkladığı rakamlar sarsıyor. Tüm bunların dışında birde hastanelerde yönetici baskıları çok ciddi şekilde yaşanıyor. Bu konuda meslektaşlarımız endişe yaşıyor. Bazı sorunlarını sırf bu baskı ve mobbing yüzünden dile getiremiyorlar. Bunları açıklayan hemşirelerde hemen yer değiştirme tehdidi veya kendilerine açılan soruşturmalarla karşı karşıya kalıyorlar. Covid-19 rehavetini görmek, alınan önlemlerin yetersiz olduğunu görmekte bizim yaptığımız işe olan inancımızı azaltıyor. Biz neden bu kadar emek harcıyoruz noktasına geliyoruz. Sağlıkçılara en büyük destek alınması gereken tedbirlere sıkı bir şekilde uyulması" ifadelerini kullandı.

Etiketler
Koronavirüs Türkiye Salgın