Devasa dolgu projesine 1999 depremi hatırlatması
Bilirkişi, Tekirdağ’da Asyaport’un Milli Emlak’tan kiraladığı limanın 54 bin metrekarelik deniz dolgusuyla genişletilmek istenmesinde kamu yararı bulmadı.
TEKİRDAĞ’daki Asyaport Limanı’nın genişletilmesi ve ek iskele kurulması için hazırlanan imar planına karşı açılan davada gelişme yaşandı. Dosyaya giren bilirkişi raporunda, limanın 54 bin metrekarelik deniz dolgusuyla genişletilmek istenmesi kamu yararına aykırı bulundu.
Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesi Barbaros Mahallesi’ndeki Asyaport Limanı, 300 bin metrekarelik alanda kurulu. Asyaport Liman A.Ş.’nin Milli Emlak’tan kiralanarak kullandığı limana ilişkin, geçen yıl 26 Haziran tarihinde 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı hazırlandı.
Söz konusu planlarla, limanın genişletilmesi ve ilave ek iskele kurulması amaçlandı. Buna göre alana ek 135 metre genişliğinde ve 400 metre uzunluğunda iskele kurulacak. Toplam 54 bin metrekarelik deniz dolgusunun yapılacağı alanda, konteyner, genel kargo, dökme yük ve ro-r0 gemilerine hizmet verileceği öngörüldü.
ŞEHİRCİLİK İLKELERİNE AYKIRI
Ancak TMMOB Tekirdağ İl Koordinasyon Kurulu, söz konusu imar planları nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na karşı dava açtı. Tekirdağ 2. İdare Mahkemesi’nde görülen dava kapsamında, plana dair bilirkişi raporu hazırlandı.
Birgün'den Uğur Şahin'in haberine göre; 7 Ağustos tarihli raporda, söz konusu imar planlarının şehircilik ilkeleri, planlama esasları ile kamu yararına uygun olmadığı vurgulandı.
Bilirkişi raporunda, özetle şu görüşlere yer verildi:
■ DEPREM RİSKİ UMURSANMADI: Marmara denizi içerisinde var olan Kuzey Anadolu Fayı’nın 6,5 kilometre açıklatan geçtiği belirtilmiştir. Proje yapımcısı zemin sınıfı tespitini doğru belirleyememiştir. Tamamen risklerle dolu bir alanda daha detay ve yüksek önlemli projeler üretilmesi gerekirken eksiklerle dolu bir çalışma yapılmıştır. Tarihte bu yanlışlarla dolu 1999 Kocaeli Depremi örnekleri vardır. Yerleşim yerleri denize kaymıştır. Asyaport Liman İşletmeleri A.Ş.’ye ait yapılacak ek liman yapısı için ÇED ve gerekse deniziçi liman inşaatı zeminlerine ait birçok eksik ve hatalı kısmın oluştuğu sağlıklı ve ciddi bir zemin etüd raporu hazırlanmamış olduğu kanaati oluşmuştur.
■ EK LİMAN UYGUN DEĞİL: Tekirdağ Liman Yatırımları, Kuzey Anadolu Fay hattının yakın konumunda ve Jeolojik Sakıncalı Alan’da öngörülmesi, bu arazi kullanımı kararlarının verilmesi için ayrıntılı analizler yapılmasının gerektiği ve güvenli yapılabilirliğinin irdelenmemiş olması gerekçeleri ile Ek Liman uygun değil.
■ HALKIN KATILIMI SAĞLANMADI: Planlar güvenlik gerekçeleri ile kamu yararı amacı taşımıyor. Yörede yaşayan halkın planlama sürecine katılımı sağlanmadı. İnşaat aşamasında deniz ortamında planlanan kıyı yapıları için kazıkların çakılması esnasında olabilecek geçici çevresel etkiler, ‘gerek dolgu çalışmaları gerekse de kazıklarının çakılması sırasında özellikle balıklar, bentik omurgasızlar ve alglerin zarar görmesi’ şeklinde olacak.
DEPREM AÇISINDAN RİSKLİ
Konuya ilişkin BirGün’e konuşan TMMOB Tekirdağ İKK Sekreteri Cemal Polat, alanın yakınından fay hattının geçtiğine dikkat çekti. “Tekirdağ bölgesi deprem açısından riskli” diyen Polat, şöyle konuştu: “Limana bitişik Sit alanları mevcut. Özellikle bu bölgedeki tesisler, tam yerleşim alanı içinde. Bu proje, yaşam alanlarının ve bölgedeki balıkçıların geçim kaynaklarının yok olması anlamına geliyor.”