Fahrettin Koca yoğun bakım doluluk oranını ve salgında kritik illeri açıkladı!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Türkiye genelinde yatak doluluk oranımız şu an yüzde 51, yoğun bakım yüzde 68, solunum cihazı doluluk oranı ise yüzde 31." ifadelerini kullandı.

Fahrettin Koca yoğun bakım doluluk oranını ve salgında kritik illeri açıkladı!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca; Mardin, Şanlıurfa, Batman, Siirt, Şırnak ve Diyarbakır'da COVID-19 salgınını değerlendirme toplantıları gerçekleştirdi.

Koca, gerçekleştirilen görüşmeler sonrası açıklamalarda bulundu:

Bayramlarımız, eş dost ziyaretleri, nişan ve kına törenleri, düğünler, asker uğurlamaları, taziyeler maalesef mesafenin unutulduğu, maskelerin takılmadığı ortamlar oldu.

Bunun yansımalarını da gördük. Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgemizde daha fazla yaşadık. Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Batman ve Şırnak illeri var. Yatak ve yoğun bakım doluluklarını her an izlemekteyiz. Türkiye genelinde sorunuz olmadı. Bazı illerimizde hasta akışı açısından sorunlar yaşadık.

Alınması gereken tedbirleri il il değerlendirdik. Gönüllü tedbirler yetersiz kalınca kolluk kuvvetlerimizin denetimini almak zorunda kaldık. Bu sıkıntının yaşandığı illerin sağlık ihtiyaçlarına hızla müdahale ettik. Hastane planlarımızı hızla gözden geçirdik. İlaç, test kiti, malzeme ihtiyaçlarını karşıladık. 6 ilimizle ilgili detaylı bilgileri paylaşmak istiyorum.

Batman

Hasta yatak ve yoğun bakımı değerlendirdiğimizde Batman'da 440 yataklı hastanemizi bu ay sonu hizmete alıyoruz. Yoğun bakım yatak sayımız Mart ayında 116 idi. Ayrıca 103 yatak ilavesiyle kapasitemizi 236 yatağa çıkarmış olacağız. Batman'da yoğun bakım doluluk oranı yüzde 79.

Diyarbakır

Diyarbakır'da yoğun bakım yatak sayımız Mart ayında 370 idi. Bu süreçte 44 yoğun bakımı hizmete sunduk. 106 yatak ilavesiyle kapasitemizi 520'ye çıkarmış olacağız Yoğun bakım yüzde 66, solunum cihazı ise yüzde 17,5. Mardin'de 139'dan 42 yatak ilavesiyle 182 yatağa çıkarmış olacağız. Yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 81'dir.

Siirt

Siirt'te mevcut 63 yoğun bakım yatağına 20 yatak ilavesiyle 83 yatağa çıkarmış olacağız. Yoğun bakım doluluk oranı yüzde 62'dir.

Şanlıurfa

Şanlıurfa ilimizde yoğun bakım yatak sayımızı 33 yeni yoğun bakım yatağını hizmete aldık. 110 yatak ilavesi ile yoğun bakım kapasitemizi 710 yatağa çıkarmış olacağız. Şu an yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 74.

Şırnak

Şırnak'ta geçen ay 125 yataklı kadın doğum ve çocuk hastanemizi hizmete aldık.

69 olan yatak sayımızı bu süreçte 47 ekleyerek 108'a çıkardık. Bu ay kapasitemizi 122'ye çıkaracağız. Yoğun bakım oranı yüzde 58. Türkiye genelinde yatak doluluk oranımız şu an yüzde 51, yoğun bakım yüzde 68, solunum cihazı doluluk oranı ise yüzde 31.

Önceliğimiz hasta sayısının artışını durdurmak. Aksi durumda bu tedbirlerin yetersiz kalma ihtimali olabilir. Diyarbakır'da salgın başında 118 olan filyasyon ekip sayımızı 385'e yükselttik. Her ekip 3 kişiden oluşmakta. Birkaç gün içinde 450'ye ulaşacak. Batman'da 100'e çıkardık. Mardin'de şu an 110 oldu. Siirt'te ise şu an 80 ekiple filyasyon çalışması yapıyoruz Şanlıurfa'da bugün 330'a çıkardık. Şırnak'ta şu an 54 ekiple filyasyon çalışması yapıyoruz.

Diyarbakır'da temaslılara ulaşma süremizi 12 saate kadar düşürdük. Hasta sayılarındaki artış durduruldu, aktif hasta sayıları düşmeye başadı. Bu düşüşü sürdürebilmek için dikkat etmemiz gereken bazı örnekler vereyim. Diyarbakır'da temaslı kişilerin yüzde 91'nin aile içinde bulaştığını tespit ettik. Temaslıların vakaya dönüşme oranında ise düşüş var. Bu veri bize sosyolojik faktörlere dikkat edilmesi gerektiğini gösteriyor. Filyasyon için adresinde bulunamayanların oranı yüzde 9,7. Temaslı ve şüpheliler kendilerini mutlaka izole etmeli.

Artışa karşı yapılan çalışmalar sayesinde yeni hasta sayısındaki artışlar kontrol edilebilir seviyeye çekildi. Şanlıurfa'da vaka sayımızda yüzde 34, Diyarbakır yüzde 49, Siirt'te yüzde 37, Şırnak'ta yüzde 42 azalma oldu. Bir tek hasta kalmayıncaya kadar mücadelemize devam edeceğiz. 6 şehre hastane yapacağız. Şanlıurfa, Diyarbakır, Şırnak, Batman, Siirt ve Mardin. En yüksek standartta en ileri teknolojinin kullanıldığı merkezler olarak hedefliyoruz.

Yatak kapasiteleri ile nitelikli personelle şehir hastanelerinin ne kadar önemli ve kritik yatırımlar olduğu salgın döneminde bir kez daha anlaşılmış oldu. Sayın Cumhurbaşkanımızın hayalim dediği projeleri hayata geçirmek ve halkla buluşturmak bizim görevimiz. Şanlıurfa şehir hastanemizin inşaatına en kısa sürede başlıyoruz. Diyarbakır 1000 yataklı şehir hastanesi için arsa yeri belirlendi, proje ihalesini bu ay içinde yapıyoruz. Şırnak'ta 500 yataklı devlet hastanesi, Şırnak-Cizre arasında bir arazi tahsis edildi, projelerin tamamlanmasından sonra bu yıl yapım ihalesini gerçekleştireceğiz.

Batman'da 500 yataklı devlet hastanesi için arsa tahsis işlemleri yapıldı. Siirt'te ise 500 yataklı hastanenin arsa tahsis işlemleri devam ediyor. 750 yataklı Mardin şehir hastanemizi ise 2020 yılı yatırım programına alacağız. Bu yatırımlarımızın genel bütçeden karşılanarak yapılacağını özellikle belirtmek istiyorum. Bu önemli adımların tüm vatandaşlarımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. 6 ilimizde 3 ilimizin hastaneleri şehir hastanesi diğer 3 ilimizde 500 yataklı devlet hastanesi yapılıyor olacak.

Salgının başından beri sağlık personelimiz hepimizden daha fazla risk altında. Çok fazla hastalanımız oldu, kayıplarımız oldu. Sağlıkçılarımız fedakar ve özverilidir, ancak bu fedakarlığın dikkatsiz ve sorumsuzluklara feda edilmesini onlardan bekleyemeyiz. Vatandaşlarımızın tedbirlere ihmali bizi üzüyor ve şevkimizi kırıyor. Asıl görev vatandaşlarımıza düşmektedir, temizlik, maske, mesafeye ne kadar uyarsak virüs o kadar etkisiz kalacak, tehdit olmaktan çıkacaktır.

SORULAR VE YANITLAR

Vatandaşlarımızın bu dönemde izolasyon kurallarına pozitif olan ve de temaslı olan kişilerin hassasiyetle uymalarını çok önemsiyoruz. Salgında en büyük özellikle üzerinde durduğumuz konu. İl kurullarımızın bu anlamda aldığı kararlar, valilerimiz başkanlığında her ilde, uygulanması gereken cezalar da belli. Bu izolasyonların cezayla çözülmemesi gerekiyor. Bir başkasına virüsü bulaştırmamanın bir hak olduğunu bilmemiz gerekiyor. Kronik hastalığı ve belli yaşın üstünde olan büyüklerimiz veya alt hastalığı olan gençler dahil olmak üzere hayatını kaybedebiliyorlar. Buna sebep olamıyız, olmamalıyız, bunu cezayla önleyebilecek noktada olmamalıyız. Bunun gereğini kolluk kuvvetleri zaten yapıyor. Bunun son olarak devreye girmesini, karşılıklı birbirimizin hakkı olduğunu, bulaştırmama noktasında hassasiyet göstermemiz gerektiğini artık biliyor olmamız gerekiyor.

Etiketler
Koronavirüs Türkiye Fahrettin Koca Salgın Türkiye