Manisa'da durum vahim: Sağlık çalışanları istifa etti
Manisa’da, vaka sayıları her geçen gün artmaya devam ediyor. Hastanelerde ve yoğun bakımlarda yer kalmadı, sağlık çalışanları tükendi. Kentteki son durumu yerinde inceledik.
Türkiye genelinde Covid-19 vakaları son bir ayda çok ciddi bir şekilde artış gösterdi. Manisa ise bu vaka artışlarında en çok dikkat çeken illerin başında geliyor.
Şehirde hastaneler tamamen dolu olduğu için yurttaşlar sağlık hizmeti alma konusunda zorluklar yaşıyor. Türkiye’nin en büyük sanayi merkezlerinden biri olan Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nden ise vakalar günden güne artmaya devam ediyor.
GÜNDE 200 POZİTİF VAKA
BirGün'den Berkay Sağol'un haberine göre, Manisa Tabip Odası Başkanı Dr. Şahut Duran, kentte ortalama günlük 200 pozitif vaka olduğunu ve sadece son bir ayda 6 bin civarında pozitif vaka çıktığını kaydetti:
“Sağlık Bakanı Manisa’da kontrollü vaka artışı derken sanıyorum Manisa’daki yatak ve yoğun bakım sayısının şu an için yeterli olduğunu belirtti. Şu anda Manisa’da yetiyor evet ancak bunun bir üst seviyesinde yetersiz kalacak çünkü hastaneler dolu durumda. Biz önceden vakaları bir nebze takip edebiliyorduk ancak geldiğimiz son dönemde karantina uygulamaları ve izlem süreçleri eskisi gibi sıkı tedbirlerle olmadığı için tam rakamlar bizimle de paylaşılmıyor.”
Sağlık çalışanlarında tükenmişlik ve ruhsal çöküntü yaşandığını belirten Dr. Duran, “Pandemi süreci herkesi yıprattı, stres altına soktu ancak bu dönemde en çok sağlık çalışanları yıprandı. 1 Haziran’a kadar hekimlere ve sağlık çalışanlarına psikolojik destek vardı ancak artık yok ve tükenmişlik sendromu arttı. Vakalar her geçen gün artamaya başlayınca sağlık çalışanlarında bir rapor alma istediği doğmaya başladı. İş yoğunluğunun artması, pandemi ile mücadele sağlık çalışanlarını hem fiziki olarak yıprattığı gibi, hem de ruhsal yönde de yıpratmış durumda.
Kimisi ailelerinden ve sevdiklerinden uzak, kimisi yeri geldiğinde mesaisinin üstünde çalışması sebebiyle ruhsal bir çöküntü içerisine girdi. Bizim daha önceden öngördüğümüz problem bunlardı. Bunun için uyarılarda bulunuyorduk. Eğer sağlık çalışanlarını bu yoğun tempoda ve bu koşullarda çalışmaya devam edelerse tükenmeye başlayacaklarını birçok platformda gündeme getirdik. Göğüs hastalıklarından birçok hekimin istifa ettiğini biliyoruz. Kent merkezindeki çeşitli hastanelerde 3 tane, Turgutlu ilçesinde 2, Salihli ilçesinde 1 hekim bu süreci kaldıramayarak istifa etti. Bu ayrılmaların en temel nedenleri sürecin yönetilme biçimi” diye konuştu.
OLAĞANÜSTÜ SÜREÇ
Ekim ve kasım aylarında vaka sayılarında daha büyük patlamalar yaşanacağını söyleyen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Tur Yıldız Biçer, şunları söyledi:
“Sağlık sistemini çökertmeden bu süreci atlatmalıyız. Önümüzdeki aylarda gribal enfeksiyon ve pnömokok enfeksiyonu dediğimiz zatürrenin yoğun olarak görüleceği aylar. Bunlar yaşanmaya başladığında hastanelerde kapasite konusunda daha büyük bir yoğunluk yaşanacak. O yüzden 6 aydan büyük herkese grip aşısı yapılmalı. Bu şekilde halkı koruyabiliriz. Zatürre aşısını da 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan herkesin olması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı bu sene pandemi koşullarında aşılama ile ilgili daha büyük bir bütçe ayırmalı. Özellikle aşılar bu yıl herkese ücretsiz olarak yapılmalı çünkü çok olağanüstü bir pandemi sürecinden geçiyoruz.”
KORKUMUZ ARTTI
Birleşik Metal İş Sendikası Manisa Bölge Sorumlusu ve Örgütlenme Uzmanı Kemal Alım ise, asıl problemlerin sendikasız fabrikalarda olduğunu dile getirirken, SES Manisa Şube Eş Başkanı Figen Pehlivan Demirel ise sağlık sisteminin çok ciddi bir çıkmaza girdiğini dile getirdi:
“Bizim temel taleplerimiz periyodik test, çalışma koşullarının düzenlenmesi temel ücret ile fiili hizmet zammı. Pandeminin biteceğine inanıyorduk ancak geldiğimiz dönemde kaygılarımız ve korkularımız arttı. Manisa öznelinde rapor alanlar ve ücretsiz izne çıkan sağlık çalışanı sayısında artış var” dedi.