LC Waikiki çalışanlarından mektup: Çalışırken ölmek istemiyoruz
LC Waikiki işçileri yazdı: “Yönetim beyaz yakalı idari personelin evlerden çalışacağı yönüne karar alırken, biz ise tıklım tıkış depolarda eski düzen çalışmaya devam ettik.”
LC Waikiki işçileri yazdı: “Yönetim beyaz yakalı idari personelin evlerden çalışacağı yönüne karar alırken, biz ise tıklım tıkış depolarda eski düzen çalışmaya devam ettik.”
LC Waikiki işçileri, mektup yazarak yaşadıklarını anlattı.
LC Waikiki işçileri, Evrensel’e gönderdiği mektubunda “Tüm işçilere test yapılmalı ve bu uygulama belirli periyodlarla yapılarak hastalıkla ilgili etkin tedbir alınması için çaba harcanmalıdır. Tüm işçilere enflasyon karşısında eriyen ücretleri düşünüldüğünde ek zam verilmelidir” ifadeleri yer aldı.
İşte o mektup…
Kovid-19 salgını nedeniyle depo ve mağazalarda arkadaşlarımız koronavirüse yakalandı. Bugünlerde de vakalar yine hız kesmeden devam ediyor. Her gün depolardan bir bölümden pozitif vaka haberleri alıyoruz. Bugün 3 kişi, bugün 5 kişi yakalandı diye konuşuluyor, konuşuyoruz. Hayatını kaybeden arkadaşlarımız oldu.
Birçok arkadaşımız okullar kapalı olunca çocuklarına bakmakta zorlandı ve sırf bu nedenden dolayı işten ayrıldılar. Yıllarca ‘Fabrikaya kreş kurulsun’ dememize kulak tıkayanlar bu tabloya hiç ama hiç dönüp bakmadı!
“Aynı gemideyiz”, “Biz bir aileyiz” gibi söylemler ne yazık ki gerçekten uzak, koca bir aldatmaca olarak durdu, duruyor karşımızda.
Neden mi?
“Çalışırken ölmek istemiyoruz, ücretli izin uygulansın” dedik, bu talebimize bu koşullarda sadece iki ay olumlu cevap verildi. Yönetim beyaz yakalı idari personelin evlerden çalışacağı yönüne karar alırken, biz ise tıklım tıkış depolarda eski düzen çalışmaya devam ettik. Üstelik ücretli izin döneminde internet satışlarında görevli arkadaşlarımız çalıştı ve LC Waikiki kârına kâr kattı. 2020 şubat ayında, yani dünya koronavirüs ile boğuşurken, yurtdışında 1000. mağaza açıldı.
LC Waikiki’nin 2019 cirosu 21.2 milyar TL iken, 2019’daki büyüme oranı da yüzde 30 oldu. Ayrıca 2020 yılında da bu büyümenin devam ettiğini söyleyebiliriz. LC Waikiki yöneticilerinin açıkladığı rakamlara göre yurt içinde dakikada 1539 ürün, yurt dışında dakikada 730, e-ticarette ise dakikada 33 ürün satılıyor. Toplamda dakikada 2 bin 302 ürün satılıyor.
Alın teri akıtıyoruz ve tek istediğimiz alın terimizle var ettiğimiz bu markanın yetkililerinin biz işçilerin taleplerini görmesidir. Milyar dolarlar kazanılırken, biz çalışanlar ay sonunu getirememektir. Aldığımız maaşlar enflasyon karşısında erimiştir. Kovid-19 döneminde kendimiz de çocuklarımız da yeteri kadar beslenememekte ve ihtiyaçlarımızı yeteri kadar temin edememekteyiz. Bu kadar kazançtan elde edilen gelirin küçük hem de çok küçük bir kısmı ile tüm işçilere belirli periyodlarla test yapılması mümkünken, bu talebimiz de görmezden gelinmektedir. Bir bölümde virüse yakalanan arkadaşlarımız olduğunda hemen aynı serviste gelenlerin yıllık izne çıkarılması ile sınırlı bir tedbir alınması kabul edilemez!
Bu yüksek rakamlar, büyük kârlar biz işçilerin alın teri sayesindedir ve Kovid-19 gibi ölümcül bir salgında kaderimize terk edilmemeliyiz!
Taleplerimizi bir kez daha haykırıyoruz.
- Çalışırken ölmek istemiyoruz!
- Bu nedenle yeniden tüm çalışanlara ücretli izin uygulanmalıdır.
- Çalışması gereken bölümlerde çalışan sayıları düşürülmeli ve vardiya saatleri azaltılarak vardiya sayıları arttırılmalıdır.
- Fazla mesai uygulamaları sonlandırılmalıdır.
- Servislerde sosyal mesafe kuralına uygun düzenlemeler yapılmalı ve servis sayıları arttırılmalıdır.
- Tüm işçilere test yapılmalı ve bu uygulama belirli periyodlarla yapılarak hastalıkla ilgili etkin tedbir alınması için çaba harcanmalıdır.
- Tüm işçilere enflasyon karşısında eriyen ücretleri düşünüldüğünde ek zam verilmelidir.
- Okulların kapalı olması nedeni ile aciliyeti bir kez daha ortaya çıkmış olan kreş uygulaması gerçekleştirilmelidir.
LC Waikiki işçileri kardeşler; bu taleplerimizin hayat bulması için birlik olmaktan başka çaremiz yoktur. Biz ne zaman bir araya geldik ve yüksek sesle taleplerimizi haykırdıysak o zaman kazandık. Ancak ne zaman sessiz kaldıysak, o zaman hiçbir hak elde edemedik.
Bugün “Acaba virüs kimde var, bana bulaşır mı?” korkusuyla çalışmak ve bile bile tedbirsiz ortamlarda çalıştırılmak kaderimiz değildir! Biraz maske, biraz dezenfektanla bu tedbirlerin alınması mümkün değildir. Tam da bu nedenle onlarca arkadaşımızın vakaya yakalanması engellenememiştir. Bu nedenle başta yaygın test ve ücretli izin olmak üzere, insanca çalışabileceğimiz bir ortam ve insanca yaşayabileceğimiz bir ücret için harekete geçmeliyiz. Depolarımızda bölüm komitelerimizi yeniden hayata geçirmeli ve tek ses tek yürek olmalıyız. Çünkü çalışırken ölmek istemiyoruz. Virüse kontrolsüz yakalanmak istemiyoruz, yarı aç yarı tok bir hayat sürmek istemiyoruz!