Grip aşısında kriz kapıda

Son bir aydır zatürree aşılarında yaşanan sorunun önümüzdeki ay dağıtımı başlayacak grip aşılarında da yaşanması bekleniyor.

Grip aşısında kriz kapıda

COVID-19 salgını ile talebin arttığı zatürree aşısının temininde ciddi sorunlar yaşanıyor. Ekim ayı itibariyle dağıtımına başlaması planlanan grip aşısında da ciddi bir kriz beklentisi var.

Özellikle Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ), dünya geneli ‘grip aşısı yaptırma’ çağrısının ardından, kronik hastalığı bulunanlar ve 65 yaş üstü yurttaşlar eczanelere giderek, aşı için hazırlanan listelere isimlerini yazdırıyor.

Konuya ilişkin BirGün’e konuşan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, “Hali hazırda eczanelere birer ikişer zatürree aşısı geliyor. Bu miktar talebi karşılamıyor. Aynı sorunu grip aşılarında da yaşamayalım” uyarısında bulundu. Ülkede 7,5 milyon 65 yaş üstü, 25 milyon da kronik hasta olduğunu belirten Saydan, şunları söyledi: “Grip belirtileri Covid-19 belirtileri ile çok benziyor. Grip aşıları ne kadar erken yapılırsa bu hastalıkla ilgili semptomlar azaltılmış olacak ve Covid-19 teşhisi de kolay olacaktır. AB ülkeleri 200 milyon doz aşı aldı ve bu aşıları uygulamaya başladı. Bizim de bir an önce 30 milyon doz aşıyı temin ederek bunu uygulamaya başlamamız gerekiyor.”

TALEBİ KARŞILAMIYOR

Aşılamanın bulaşıcı hastalıklara karşı en önemli koruyucu sağlık hizmeti olduğunu belirten Saydan, “Zatürree aşıları halen eczanelere birer ikişer geliyor. Bu da artan talebi karşılamıyor. Yeterli aşı dağıtımı yapılarak vatandaşlar aşılanmalı” diye konuştu.

Saydan, ülkenin kendi aşılarını üretmesinin önemine dikkat çekerek, “Ülkemizdeki tıp ve eczacılık fakülteleri bu donanıma sahip. Devletin yerli ilaç sanayini desteklemesi hem dışa bağımlılığı azaltacak hem de fiyat avantajı getirecektir” dedi.

Zatürree aşısı için broşür

Kamuoyunun gündeminde yer alan zatürree aşısı ile ilgili olarak İstanbul Eczacı Odası’nca “Hasta Bilgilendirme Broşürü” hazırlandı. Broşürde aşılamanın, hastalıkların ve buna bağlı ölümlerin önlenmesi açısından en önemli toplum sağlığı hizmeti olduğu belirtilerek, aşı uygulamalarıyla toplumsal bağışıklık kazanılmasının hedeflendiği aktarıldı.