Aile hekimleri koronavirüsle mücadelede yalnız kaldı: Gündüz poliklinik, akşam filyasyon

Ülkenin dört bir tarafında ‘tükendik’ diye seslenen sağlık çalışanları bir yandan koronavirüsle mücadele ederken bir yandan da her geçen gün eklenen yeni iş yükleriyle mücadele ediyor. Ülkenin dört bir tarafında ‘tükendik’ diye seslenen sağlık çalışanları

Aile hekimleri koronavirüsle mücadelede yalnız kaldı: Gündüz poliklinik, akşam filyasyon

Ülkenin dört bir tarafında ‘tükendik’ diye seslenen sağlık çalışanları bir yandan koronavirüsle mücadele ederken bir yandan da her geçen gün eklenen yeni iş yükleriyle mücadele ediyor.

Pandemide yedinci ay geride kalırken koronavirüs vaka sayıları artmaya devam ediyor. Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren sağlık çalışanlarının sayısı 100’ü geçerken hekimler ve sağlık çalışanları ülkenin dört bir yanında ‘tükendik’ diye sesleniyor.

Aile hekimleri de her geçen gün farklı iş yükleriyle karşılaşıyor. Ülkenin çeşitli illerinden aile hekimleri yaşadıklarını BirGün’e anlattı.

TAŞIYICI OLARAK POLİKLİNİĞE DÖNÜYORUZ

Gündüz poliklinikte 100’e yakın hasta baktıktan sonra akşamları da filyasyonda görevlendirildiklerini söyleyen Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Tokat Şube Başkanı Dr. Sercan Dere, uygulanan yanlış politikalar nedeniyle yurttaşların da riske atıldığına dikkat çekti: “Ayrıca biz aile hekimleri olarak vatandaşla temas halindeyiz. Yurttaşlar devlet hastanelerinde Covid riski olduğunu düşündüğü için aile sağlığı merkezlerine geliyor. Gün içerisinde yaklaşık 100 hastayla temas halindeyiz. Bir de akşam bizi devlet hastanelerinde sürüntü alma nöbetine yolluyorlar. Yeşil bölgede olsak yine tamam. Ama biz bu şekilde aile sağlığı merkezine gelen hastalarımızı da riske atıyoruz. Direkt sabah taşıyıcı olarak poliklinikte oluyoruz.”

‘AİLE HEKİMLERİNE EKİPMAN YOLLANMASIN’

Ordu’da Aile Hekimi Dr. Hazar Cırık ekipman sorununa değindi: “Covid-19 ‘un başında koruyucu ekipman eksikliği sorunumuz yoktu. Ancak süreç içerisinde bu soruna karşılaşmaya başladık. Yaklaşık iki hafta önce bakanlıktan yazı geldi. ‘Aile hekimlerine ekipman yollanmasın’, ‘kişisel koruyucu ekipmanlarını kendileri alsın’ dendi. Gün içerisinde çok fazla hastayla temaslıyız, ekipman yollanmaması bizleri riske sokuyor. Pandemi sürecinde ASM hasta sayısı arttı. Ve biz ASM’lerde randevulu çalışma yapmadığımız için hem hastalar hem bizler için temas ve bulaş ortamı yüksek.”

RİSK GRUBUNDA OLAN HEKİMLER İDARİ İZİNLİ SAYILMADI

Risk grubunda olmalarına rağmen çalışmak zorunda bırakılan hekimler olduğuna işaret eden Adana AHEF Şube Başkanı Dr. Yakup Şahin ise “Adana’da şu an yaklaşık 23 hekim Covid tedavisi görüyor, bunlardan yedisi aile hekimi ayrıca 100’e yakın sağlık çalışanı da pozitif. Bu riskli ortamda idari izinli sayılması gereken hekim arkadaşlarımıza ‘yeterli hekim yok’ diyerek izin verilmiyor. Gebe, astım, KOAH, kanser tedavisi gören hekimler de eleman yetersizliği bahanesi ile idari izinli sayılmadı” diye konuştu.

Etiketler
Koronavirüs Türkiye