CHP'den korkutan bebek ölümleri raporu: Son 9 yılda...
CHP tarafından hazırlanan bebek ölümleri raporuna göre son dokuz yılda 134 bin bebek, bir yaşını göremeden yaşamını yitirdi. 18 bin bebek bir gün bile yaşayamadı.
CHP tarafından hazırlanan bebek ölümleri raporuna göre son dokuz yılda 134 bin bebek, bir yaşını göremeden yaşamını yitirdi. 18 bin bebek bir gün bile yaşayamadı.
Siyasi müdahaleler sonucunda doğruluğu tartışılan TÜİK verilerine göre düşme eğilimindeki yenidoğan ölüm hızının kaygı verici boyutlarda olduğunu tespit eden CHP, bu konuda bir rapor hazırladı.
Raporda, son dokuz yılda bir yaşını bile göremeden 130 binden fazla bebeğin yaşamını yitirdiği bildirildi. Rakamlarda belirgin bir düşüşün de gözlenmediği kaydedildi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi tarafından hazırlanan “Geri kalmışlık göstergesi olarak bebek ölümleri” isimli rapora göre, 2010 ve 2019 yıllarını kapsayan dönemde bir yaşını dolduramadan hayatını kaybeden bebek sayısı 134 bin 741 olarak kayıtlara geçti. Aynı yıllar arasında 1-4 yaş arası 31 bin 704, 5-9 yaş arası 18 bin 31, 10-14 yaş arası 16 bin 695 ve 15-17 yaş arası 16 bin 975 çocuğun hayatını kaybettiği ifade edildi.
Bir gün bile yaşayamadan ölen bebek sayısının 18 bin olduğu kaydedilen raporda ayrıca şu tespitlere yer verildi: “Türkiye’de 2010-2019 yılları arasında 17 yaş ve altındaki toplam 218 bin 146 çocuk çeşitli nedenlerle hayatını kaybetti. Bir başka ifadeyle 17 yaş ve altı çocuk ölümlerinin toplam ölümler içindeki oranı da yüzde 5 oldu. Öte taraftan açıklanan veriler, hayatını kaybeden yenidoğan sayısının Avrupa standartlarının çok üzerinde seyrettiğini gösteriyor. Türkiye, yenidoğan ölüm hızı bakımından AB üyesi 27 ve aday 7 ülke arasında Kosova’nın ardından binde 9,3’lük ölüm oranıyla 2’nci sırada yer alıyor.”
ÖNLENEBİLİRDİ
Raporunda yaşanan ölümlerin önlenebileceğinin altını çizen İlgezdi, şunları belirtti: “Yoksulluğun en ağır düzeyde yaşandığı ve düşük gelirli yurttaşların sefalet düzenine mahkum edildiği Türkiye’de meydana gelen bebek ölümlerinin çok büyük bir bölümü önlenebilirdi. Ne yazık ki önlenmedi. Öncelikle sağlık alanını piyasanın emrine terk eden dönüşüm programı acilen terk edilmeli ve kamu kaynakları, kamu yararına kullanılmalıdır. Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de bebek ölüm hızı gibi çok önemli bir göstergeyi kamuoyuna şeffaf biçimde açıklamalı, TÜİK tarafından kamuya sunulan verilerdeki tutarsızlıklar giderilmeli ve istatistik yönetiminin ciddiyetten uzak yaklaşımından vazgeçilmelidir.”