Soma katliamı davasında 301 kez müebbetle yargılanan patron serbest!

Soma katliamı davasında Yargıtay, maden sahibi Can Gürkan’ın da aralarında bulunduğu 4 sanığın ceza almaları gerektiğine hükmetti. Ancak Can Gürkan 18 Nisan 2019’da yurtdışına çıkış yasağıyla tahliye edildi.

Soma katliamı davasında 301 kez müebbetle yargılanan patron serbest!

301 madencinin hayatını kaybettiği Soma Katliamı davasında işçi yakınlarının mücadelesi sonuç verdi.

Birgün'den Rıfat Kırcı'nın haberine göre; Yargıtay 12. Ceza Dairesi 37 sanık hakkında verilen beraat kararını onarken maden sahibi Can Gürkan’ın da aralarında bulunduğu 4 sanığın 301 kez ‘olası kastla öldürme’ ve 162 kez ‘olası kastla yaralama’ suçlarından ceza almaları gerektiğini hükmetti.

Yargıtay Ramazan Doğru, Akın Çelik ve İsmail Adalı’nın beraat taleplerini ise reddetti.

Faciada yaşamını yitiren Erdoğan Köse’nin kızı Nermin Köse “Acılar çektik, mücadele ettik karar bizi mutlu etti. Diğer isimler serbest bırakılmasaydı daha iyi olurdu” derken dava avukatlarından Evren İşler “Yönetim kurulu başkanı, genel müdür, işletme müdürü ve işletme müdür yardımcısının sorumlu tutulmuş olması, sorumluluğun da olası kastla insan öldürme olarak belirlenmiş olması çok önemli ve bir ilk” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Patronların sorumlu tutulmuş olması bir ilk

Dava avukatı Sosyal Haklar Derneği’nden avukat Evren İşler kararın yargı tarihi açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak şöyle konuşu:

“Sorumluların yönetim kurulu başkanı, genel müdür, işletme müdürü ve işletme müdür yardımcısı olarak belirlenmesi ve olası kastla insan öldürmeden sorumlu tutulmuş olmaları bir ilk. Birçok eksiğe işaret edebiliriz elbette. Ama bu aşamada işaret etmemiz gereken esas hususun olumlu bir yer olduğu düşüncesindeyiz. Çünkü bu tarz katliamlarda sorumluların yargılamadan kaçırılmasıyla karşı karşıya kalırız, alışkın olduğumuz durum budur. Ama bu sefer sonuçları o denli ağırdı ki kaçamadılar yargıdan.”

Can Gürkan’ın “Bize olası kasttan ceza verirseniz maden işletecek kimse bulamazsınız” sözlerini hatırlatan ve bu açıdan Yargıtay’ın kararını cesurca bulan İşler: “Can Gürkan sözleriyle bir gerçeğe işaret ediyordu. Çünkü tüm madenler benzer koşullarda işletiliyor, insan hayatı önemsenmiyor, önlemler bir maliyet kalemi olarak değerlendiriliyor. Can Gürkan’ın bir gerçeğe işaret eden beyanına rağmen böyle bir karar verilmiş olması gerçekten çok önemli” dedi.

Soma katliamı davasında 301 kez müebbetle yargılanan patron serbest! - Resim : 1

Çok acılar yaşadık ama mücadelemiz sonuç verdi

Katliamda yaşamını yitiren işçilerden Erdoğan Köse’nin kızı Nermin Köse ise Yargıtay kararına ilişkin şöyle konuştu:

“Haberi alınca çok mutlu olduk. Çünkü 4-5 sene boyunca Akhisar’a davaya gidip geldik. İşçi yakınları, avukatlarımız, sağ olsunlar desteğe gelen birçok insan davayı takip etti, ilgilendi. Biz çok acılar yaşadık. Katiller geldiler, gözümüzün önünde onlarla davalara girdik. Her şey avukat abiler, ablalar ve bizim mücadelemiz sayesinde. Biz olmayacağını düşündük, pes ettik ancak avukatlar bize güç verdi. Diğerleri de ceza alsaydı daha iyi olacaktı, Yasin Kurnaz, Mehmet Ali Günay Çevik gibi isimler mesela serbest olacak. Benim başıma şöyle bir olay geldi: Mehmet Ali Günay Çevik Soma’da oturuyor. Elini kolunu sallaya sallaya karısıyla çocuklarıyla geziyor. Annem ‘kızım seslenme, bir gün işin gücün olacak boş ver’ diye uyarıyordu beni. Şimdi böyle bir karar çıktı ama o dışarıda geziyor maalesef.”

Can Gürkan tutuklu yargılanmalı

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Soma davasıyla ilgili kararı düzenlediği basın toplantısında değerlendirdi. Özel, madenci ailelerinin verilen karardan dolayı mutlu olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Şimdi burada atılması gereken en önemli adım Can Gürkan’ın tutuklu yargılanmasıdır. Yargıtay’ın kararı birlikte artık 301 kişinin ölümünden ‘olası kastla’ yargılanacak olan Can Gürkan’ın dışarıda gezmesi, hatta maden işletmesi kabul edilebilir değildir. Korkumuz kendisini yurtdışına kaçmasıdır.”

***

Serbest bırakılması skandaldı

Soma katliamında yakınını yitiren işçi aileleri Yargıtay kararı üzerine basın açıklaması düzenleyerek Can Gürkan’ın derhal tutuklanmasını talep etti. Basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “O gün ilk duruşma başlarken adalet arayışımıza ‘çocuklarımızın, eşlerimizin, babalarımızın katilleri ne diyeceklerse gözlerimizin içine bakarak söylesinler’ diyerek başlamıştık. Bugün ise Yargıtay’ın bu kararından sonra, çocuklarımızın, eşlerimizin, babalarımızın katillerinin gözlerinin içine bakarak bu kez biz diyeceğiz ki, ‘peşinizi bırakmadık, gözlerimizi üzerinizden bir saniye bile ayırmadık, adalet diye attığımız çığlığımızdan belki saklanmaya çalıştınız ancak kaçamadınız!’ Ancak Yargıtay’ın bu kararının gerçek, elle tutulur bir sonucu olmalı: 301 canın hayatını kaybetmesinden sorumlu patron Can Gürkan, yarın çok geç olmadan derhal tutuklanmalı.”

***

Davanın seyri

► 13 Mayıs 2014’te Manisa’da faaliyet gösteren Soma Holding’e bağlı Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin işlettiği maden ocağında 301 madenci yaşamını yitirdi.

► Katliamın ardından patron Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik’in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı.

► İddianamede yer alan bilirkişi raporunda, 20 başlıkta asli veya tali kusur tespit edildi.

► 13 Nisan 2015 tarihinde Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava başladı.

► 25 Aralık 2015 günü görülen 5. duruşmada 8 tutukludan ikisi adli kontrol şartı ve yurt dışı çıkış yasağı ile tahliye edildi.

► 11 Temmuz 2018 günü karar duruşmasında maden sahibi Can Gürkan 15 yıl, genel müdür Ramazan Doğru 22 yıl 6 ay, işletme müdürü Akın Çelik 18 yıl 6 ay, teknik müdür İsmail Adalı 22 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Şirketin patronu Alp Gürkan’ın da aralarında yer aldığı 37 sanık ise beraat etti.

► Can Gürkan 18 Nisan 2019’da yurtdışına çıkış yasağıyla tahliye edildi.

Etiketler
Yargıtay Maden Tahliye