'Paran kadar sağlık' dönemi pandemide ikiye katlandı

Kamu hastanelerinin pandemi hastanesine dönüşümü ile birlikte yaşlılardan kronik rahatsızlığı olanlara kadar büyük bir kitle özel hastanelere mecbur bırakıldı.

'Paran kadar sağlık' dönemi pandemide ikiye katlandı

Kamu hastanelerinin pandemi hastanesine dönüşümü ile birlikte yaşlılardan kronik rahatsızlığı olanlara kadar büyük bir kitle özel hastanelere mecbur bırakıldı.

Covid-19'luları tedavi edenler dışında hastane kalmadığı için de kronik hastalığı bulunanlardan yaşlılara, ameliyatı ertelenemeyecek hastalardan rutin kontrole gitmesi gerekenlere kadar milyonlarca insan için ‘tek seçenek’ yüzde 200'e kadar fark ücreti alma hakkına sahip olan özel hastaneler oldu.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyeleri Doç Dr. Deniz Erdoğdu ve İbrahim Akkurt, bu durumun sağlık sisteminin yanlış planlanmasından kaynaklandığını belirtti.

Doç. Dr. Erdoğdu, sağlık hizmeti sunumuna ilişkin iyi bir planlama yapılmadığının altını çizerek, “Parası olan yurttaşlar özel hastaneye giderek tedavi olabilirken yoksul yurttaşlar ise hastaneye gitmemeyi tercih etti. Sağlık alanında yaşanan eşitsizlik arttı ve hep eleştirdiğimiz ‘paran kadar sağlık’ dönemi pandemi ile ikiye katlandı” dedi.

HASTALAR MAĞDUR

Covid-19 dışındaki hastaların mağdur olduğunu belirten Erdoğdu, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bunun sebebi sağlık sisteminin yanlış planlanması. Bütün hastaneler pandemi hastanesine dönüştürülmemeliydi. Bazı kamu hastaneleri salgın süreci dışında tutularak diğer hastalıkların tedavisi için hizmet sunmaya devam etmeliydi.

Bu yapılamadı çünkü şehir hastanelerinin açılması ile şehir merkezlerinde farklı semtlerde bulunan birçok kamu hastanesi kapanmıştı. Kapanan kamu hastanelerinin tekrar açılması çağrıları karşılıksız kaldı.

TTB olarak yapılması gerekeni yedi aydır ifade ediyoruz. Kapanan kamu hastaneleri açılmalıdır. Pandemi hastanelerinin dışında diğer hastaların da başvurabileceği hastaneler hizmete sunulmalı. İnsanlar özel hastaneye mecbur olmaksızın temiz kalan hastanelerde tedavilerini alabilmeli.”

Prof. Dr. Akkurt da Türk Kardiyoloji Derneği'nin verilerine göre, pandemi döneminde kalp krizi geçiren hastaların hastaneye müracaatlarında yüzde 47 oranında azalma olduğunu belirterek, “İnsanların güven içinde sağlık hizmeti alabileceği hastaneler bir an önce hayata geçirilmelidir” dedi ve ekledi: “Özel hastaneler bir alternatif gibi gösterildi. Kamu hastanelerinin pandemi hastanesine dönüşümü ile birlikte Covid-19 korkusu yaşayan insanlar özel hastanelere başvurmaya başladı.”

Etiketler
Koronavirüs Türkiye Hastane Para