Sendikalı olan 46 işçi ücretsiz izne çıkarıldı!
Kocaeli’ndeki Systemair HSK Fabrikası’nda 46 işçi, sendikalaştığı için ücretsiz izne çıkarıldı.
Kocaeli’ndeki Systemair HSK Fabrikası’nda 46 işçi, sendikalaştığı için ücretsiz izne çıkarıldı. Fabrikanın önünde direnişe geçen işçilerden Halil İbrahim Biber: Bizi ücretsiz izne gönderip yerimize taşeron işçi getiriyorlar. Devlete karşı da suç işliyorlar.
Birgün'den Rıfat Kırcı'nın haberine göre, Kocaeli Dilovası’nda havalandırma sistemleri üreten Systemair HSK Fabrikası’nda, Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye olan 40’tan fazla işçi, geçen cuma günü ücretsiz izne çıkarıldı. İşçiler dün sabah fabrikanın önünde direnişe başladı.
Ücretsiz izne çıkarılan işçilerden Halil İbrahim Biber, “Fabrikada üretim artmasına rağmen patron bizi ücretsiz izne çıkardı. Dışarıdan taşeron işçiler getirildi. Bu devlete de zarar” derken Okan Sarıkaya ise “Pandemi bahane edildi. Oysa geçen haftaya kadar fazla mesai yapıyorduk” şeklinde konuştu.
PATRON SENDİKAYI HAZMEDEMEDİ
Dilovası’nda 150 çalışanı bulunan Systemair HSK Havalandırma Endüstri Sanayi Fabrikası’nda 108 işçi bu ayın başında DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlendi. Sendika fabrikada gerekli çoğunluğu sağlayarak bakanlıktan çoğunluk tespiti belgesi aldı. Patrona bu yazı perşembe günü iletildi. Bunu hazmedemeyen patron, yazı geldikten hemen sonra onlarca işçiyi ücretsiz izne çıkardı.
Fabrikada üretimin artmasına rağmen sırf sendikalı oldukları için ücretsiz izne çıkarıldıklarını belirten Halil İbrahim Biber, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Korona döneminde bizim firmamız şehir ve sahra hastanelerine klima santralları yaptı. Bizim mesai saatlerimiz de artmış oldu. Mayıs ayında yapılacak zamların ise eylüle ertelendiği ve maaş farklarının eylülde ödeneceği söylendi. Eylül gelince patron maaşlarımızın üzerine yattı ve sadece 2 aylık zam farkını verdi. Zaten zamlar orantısız ve düşük yapıldı. Biz de kendi aramızda hep konuşuyorduk, toplanıyorduk. Artık insanlar nasıl bıktılarsa hem şahıs olarak hem arkadaş topluluğu olarak hızla örgütlenmeler gerçekleşti.”
YERİMİZE TAŞERON İŞÇİ ALDILAR
Firmanın 4 şehirde toplam 192 çalışanının olduğunu söyleyen Biber, “Dilovası’nda beyaz yakalılarla birlikte 150 çalışan var. 108’i sendikaya üye olunca çoğunluk sağlandı. Perşembe günü işverene yazı geldi. O gece işçiler teker teker arandı, kimlerin üye yapıldığı soruldu. Ertesi gün 42 kişi ücretsiz izne çıkarıldık. Daha önceden de patronun beğenmediği 4 işçi ücretsiz izne çıkarılmıştı, onlar da sendikalı. Şu an ücretsiz izindeki işçi sayısı 46” dedi.
Kendilerini ücretsiz izne gönderen patronun dışarıdan taşeron işçi getirdiğini de kaydeden Biber, “Firma bizim içeride yapmamız gereken işi, bizi ücretsiz izne çıkartarak dışarıdaki taşerona yaptırıyor. Ücretsiz izin uygulaması üretiminin yüzde 60’ını kaybetmiş, salgında zedelenmiş olan firmalar işçileri kovmasın diye başlatıldı. Bu firma şu anda aslında devlete de saldırıyor. Devletin kasasından bu ay 46 işçiye ayrı ayrı biner küsur lira para çıkacak. Oysa burada aşırı bir üretim var” ifadelerini kullandı.
Halil İbrahim Biber, "Anayasal hakkımıza saygı duyulmasını, ücretsiz izne gönderilen personelin işbaşı yapmasını, toplu sözleşme masasına oturulmasını istiyoruz. Direnişimiz toplu sözleşme noktasına gelene kadar devam edecek" diye konuştu.
Direnişteki işçilerden Okan Sarıkaya ise şunları söyledi: “Pandemi bahane. İşveren sendikayı istemedi ve bizi ücretsiz izne çıkardı. Hâlbuki biz geçen haftaya kadar fazla mesaiyle çalışıyorduk. Hepimizin çoluk çocuğu, borçları, kredileri var. Ayda bin 100 lirayla kimse geçinemez. Muhtemelen birçoğumuza haciz gelecek. Sigortamız devam ettiği için başka işe de giremeyeceğiz. İşten ayrılsak tazminat yanacak. Büyük zararı olacak bize.”
ADIM ATILMAZSA ÜRETİMİ DURDURURUZ
Birleşik Metal-İş Gebze Şube Başkanı Selçuk Çiftçi, işçilerin ücretsiz izne çıkarılmasının hukuksuz olduğunu belirterek şunları söyledi: “İsveç ortaklı bir firma. Biz de İsveç’le ve buradaki yöneticilerle bağlantıya geçip bunun kabul edilemeyeceğini söyledik. Onlar ise yasanın onlara böyle bir hak tanıdığını ve bunu kullanacaklarını söylediler. Biz de ücretsiz iznin ancak pandemi koşullarında üretimin sonlanması durumunda kullanılabileceğini belirterek direnişe geçtik. Herhangi bir adım atılmazsa üretimi durdurma kararımız var. Şu an beklemedeyiz.”