İktidar e-duruşmayı övdükçe övüyor: Savunmasız yargı hayali

Baro başkanları, Adalet Bakanı’nın övünerek duyurduğu e-duruşma uygulamasının avukatları adliyeden uzaklaştıracağına ve savunmaya zarar vereceğine dikkat çekti: İktidarın savunmasız yargı hayali.

İktidar e-duruşmayı övdükçe övüyor: Savunmasız yargı hayali

Baro başkanları, Adalet Bakanı’nın övünerek duyurduğu e-duruşma uygulamasının avukatları adliyeden uzaklaştıracağına ve savunmaya zarar vereceğine dikkat çekti: İktidarın savunmasız yargı hayali.

Adalet Bakanlığı, e-duruşma uygulamasını başlattı ancak uygulamanın hukuka uygunluğu tartışma yarattı. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün, “Artık 5 adliye ve 47 mahkemede faaliyette. Bu hizmeti tüm adliyelerde, avukat meslektaşlarımızın ve vatandaşlarımızın istifadelerine sunmaya kararlıyız” diyerek duyurduğu e-duruşma uygulaması, hukukçuların tepkisine neden oldu. Uygulamanın, hukukun doğrudanlığı ilkesine aykırı olduğunu söyleyen pek çok avukat, savunmanın da engellenmeye açık olacağına dikkat çekti.

BirGün’e konuşan Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan ile İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, uygulamanın avukatlara ve savunmaya zarar getireceğine vurgu yaptı.

ADLİYEDEN UZAKLAŞTIRIR

Uygulamaya olumlu bakmadığını söyleyen Polat Balkan, AKP’nin yargıyla ilgili çözüm adı altında sunduğu hiçbir önerinin avukatların işlerini kolaylaştırmadığını aktardı. Yurttaşların hak aramalarının temsilcisi olan avukatların adliyeden uzaklaştırıldığına vurgu yapan Balkan, “Hukukun temellerinden olan doğrudanlık ilkesine aykırı buluyorum. Siyasal iktidar öteden beri savunmasız yargı hayalleri kuruyor. Yaptıkları her düzenleme iyiymiş gibi parlatarak kamuoyuna sundukları her düzenlemenin arkasından başkalarıyla da karşı karşıya kalıyoruz” dedi.

Adliyelerin, avukatların iş alanı olduğunu ancak burada bin bir sorunla karşılaştıklarını dile getiren Balkan, şu ifadeleri kullandı: “Daha önce de kısıtlı alan uygulaması başlatılmıştı. Bu ‘avukatlara’ kısıtlı alana dönüştü. Mahkemelere ulaşamıyoruz, kalemlere ulaşamıyoruz. Cezasını çektiği için adliyelerde çalıştırılan mahkûmların olduğu koridorlara avukatlara giremiyor. Adliye girişlerinde avukatlara ‘terörist’ muamelesi yapılıyor. Özel güvenlik, savcılar, polisler, diğer çalışanlar adliyelerden elini kolunu sallaya sallaya geçiyor ama avukatların geçmesinde zorluk çıkarılıyor. Bu anlayışın temsilcisi olan bir siyasal iktidardan bahsediyoruz. 18 yıldan bu yıla tek parti tarafından yönetiliyoruz. Bunca zamandır avukatların hiçbir sorununa kalıcı bir çözüm getirmediler. Avukatların sorunlarına duyarsız olduğu gibi savunmayı ayak bağı gördükleri için savunmasız bir yargı hayali kuruyorlar.”

SEGBİS’TEN FARKI YOK

“E-duruşma uygulaması avukatlığın yargı içerisindeki konumu anlamında son derece sakıncalı ve öngörülemeyecek yeni başka sorunların nedeni de olabilir” diyen Balkan sözlerini şöyle sonlandırdı: “Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi’ne (SEGBİS) de doğrudan olmadığı için karşı çıkıyoruz. Bu uygulama da SEGBİS’ten farklı değil.”

SAĞLIKLI YAPILAMAZ

Duruşmaların yüz yüze yapılmasının öneminin altını çizen Özkan Yücel ise “Kamera üzerinden karşınızdakinin davranışını ve duruşunu bilemeden sağlıklı bir duruşma yapılamayacaktır” diye konuştu. Avukatların adliyelerden uzaklaştırmaya çalışıldığını söyleyen Yücel, “Gerekçe olarak ileri sürdükleri ‘basit işler için adliyeye gitmek zorunda kalıyorlar’ bahanesinin de samimi bir karşılığı yok. Avukatlar, adliyeye gidemedikleri zaman zaten mazeretlerini bildiriyorlar. Raporlu hâkimler ya da savcılar da bildirirse sorun çıkmayacaktır” ifadelerini kullandı.

Uygulamanın getireceği sorunlar

Uygulamanın pek çok sorunu da beraberinde getirebileceğine dikkat çeken baro başkanları, bunları şöyle sıraladı:

■ Avukatlar, adliyeden uzaklaştırılır, adliyeye gelmeleri engellenebilir.

■ Avukatların duruşma sırasında sesi kesilebilir, görüntüsü gidebilir. Bu da savunmayı engeller.

■ Giderek yaygınlaşırsa yurttaşların ve avukatların bir süre sonra adliyeye gelmesi gereksiz hale gelecek.

■ Yüz yüze tarafların bir araya gelerek savunmasını yaptığı bir organizasyon olan davalarda mahkeme heyeti tarafları göremeyeceği için kanaati oluşmayacaktır.

■ Sağlıklı duruşmalar yapılamaz.


Etiketler
Adalet Bakanı Uygulama Zarar