ÇED'i protesto ettiler: Evrakta sahtecilik ve usulsüzlük var
Bartın halkı, Katırova Regülatörü ve HES projesine ilişkin ÇED toplantısını “sahtecilik ve usulsüzlük” yapıldığı gerekçesiyle protesto etti. Toplantı, halkın tepkisi nedeniyle yapılamadı
Bartın’ın Ulus ilçesine bağlı Uluköy Köyü sınırları içerisindeki Katırova Deresi üzerinde Has Enerji tarafından yapılması planlanan “Katırova Regülatörü ve Hidroelektrik Santralı” projesi ile ilgili ÇED Halkın Katılımı Toplantısı, yurttaşların protestosu üzerine yapılamadı. Projenin hayata geçirilmesinin üç köyün içme ve kullanma suyunun kesilmesine yol açacağını ifade eden köylüler, toplantı salonuna girmedi. Bunun üzerine toplantı, yapılamadığına ilişkin tutanak tutulduktan sonra başlamadan bitti. Uluköy, Zafer, Akörensöküler ve Üçsaray köy muhtarları ile CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu da ayrı bir tutanak tutarak halkın tepkisi nedeniyle ÇED Halkın Katılımı Toplantısı’nın yapılamadığını bir kez daha tescilledi.
ÇED sürecinin usulsüz olduğu gerekçesiyle iptal edilmesini isteyen Bartınlılar, sahte evrak düzenlediği gerekçesiyle Has Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş. ile ÇED sürecini usulsüz başlattığı belirtilen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevlileri hakkında işlem yapılmasını talep etti.
Bu alanda HES yasak!
Köylülerin şikâyetlerini dinleyen CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, “HES yapılmak istenen alan, çok değerli bir orman ekosistemi barındırıyor. HES’e ait regülatör, göl alanı ve cebri borunun 1500’lik bir kısmı yaban hayatı koruma sahası içinden geçiyor. Kara Avcılığı Kanunu’na göre, bu alanda HES gibi tesislerin inşa edilmesi yasak” dedi.
Bu toplantı hukuksuz
ÇED Komisyonu Başkanlığı’na dilekçe veren Bartın Orman Fakültesi Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Atmış, HES projesine ait ÇED başvuru dosyasının usulsüz hazırlandığını ve evrakta sahtecilik yapıldığını belirtti. ÇED sürecinin başlatılmadan sona erdirilmesi gerektiğini vurgulayan Atmış, dilekçesinde usulsüzlük iddialarına ilişkin şu ifadelere yer verdi:
“Yapılan bu toplantı hukuksuzdur. Orman ve Su İşleri Bakanlığı X. Bölge Müdürlüğü’nün 29.12.2016 tarihinde verdiği görüşte, ‘HES’e ait regülatör, göl alanı, cebri boru, katı atık depolama yeri gibi tesislerin Bartın Ulus Sökü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası Yönetim Planı’nda Hassas Koruma Alanı ile Sürdürülebilir Kullanım Bölgesi’nde yer aldığı, Hassas Koruma Alanı olarak belirtilen bölge içerisinde su yataklarının yapısını değiştirecek müdahalelere izin verilemeyeceği gerekçesiyle Katırova HES ve tesislerine izin verilemeyeceği’ belirtilmişti. Bu olumsuz görüş dikkate alınmayarak ÇED süreci hukuksuz şekilde başlatıldı. Buna gerekçe olarak Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın ‘Bartın- Ulus- Sökü Vadisi Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’ veriler çerçevesinde Katırova Regülatörü ve HES Projesine ait maksimum su seviyesi ve kuyruksuyu seviyesinin korunarak ve iletim hattı güzergâhının sol sahilden sağ sahile alınarak basınçlı boru ile yapılması halinde projenin hayata geçirilebileceği’ belirtilmiştir. Orman Bakanlığı’ndan gelen ÇED görüşü niteliğinde ve ‘projenin hayata geçirilebileceği’ şeklinde bir izin yazısı değildir, Sökü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’na yönelik coğrafi verilerin paylaşılması yönünde bir yazıdır. Proje de yapılan değişikliklerden sonra Orman Bakanlığı X. Bölge Müdürlüğü’ne tekrar sorularak yeni bir ÇED görüşü alınmamıştır. ÇED Başvuru Dosyasının 27’nci sayfasında verilen Korunan Alanlar Haritası sahtedir ve evrakta sahtecilik yapılmıştır. Bu haritada Katırova HES ve tesisleri Sökü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nın sınırları dışında gösterilmiştir. Oysa Katırova HES’e ait tesislerle Sökü Yaban Hayatı Sahası’nın koordinatları karşılaştırıldığında; projede yapılan değişiklikten sonra bile, Katırova HES’e ait Regülatör alanı, gölalanı Cebri borunun 1500 metrelik kısmı Sökü Yaban Hayatı Geliştirme sahası sınırları içinde kalmaktadır.”