Soğuk savaş yolda: 'Pfizer bu aşamada Sağlık Bakanlığı’nı bugünden sıkıştırmaya başlamış...'
Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, bugünkü köşe yazısında, koronavirüs aşısının soğuk savaşa neden olabileceğini yazdı.
Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, bugünkü köşesinde koronavirüs aşısına dair önemli bir yazı kaleme aldı.
Sarıkaya, aşının soğuk savaşa neden olabileceğini aktarırken, Türkiye'de denemelerine izin verilen iki aşı firması Pfizer ve Sinovac'ın aşı konusunda öncelik tanıyacağını ancak bunda bir sınır olduğunu yazdı. Sarıkaya, "İşte Pfizer bu aşamada Sağlık Bakanlığı’nı bugünden sıkıştırmaya başlamış..." dedi.
Sarıkaya'nın yazısının ilgili bölümü şu şekilde:
SOĞUK savaşın tüm şartları hayata geçiyor.
Hem de ondan çok daha acımasız bir halde sürdüğünü söyleyebilirim.
Bu da gösteriyor ki “koronavirüs aşı savaşı” çok çetin geçecek…
En büyük tarafları da öyle soğuk savaş dönemindeki gibi ABD-Rusya değil; uzun süredir Washington’un hedef tahtasında olan Çin…
Her iki firma da birçok ülkeyi bugünden kendine bağlamak istiyor.
Özellikle ABD müttefiklik içinde bulunduğu ülkelerin Çin’den aşı almasını engellemek için elinden gelen çabayı gösteriyor.
ABD bunun yerine, Türk bilim insanları Prof. Dr. Uğur Şahin eşi Dr. Özlem Türeci’nin kurduğu BioNTech laboratuvarında geliştirilen, Pfizer firmasının üretimini ve dağıtımını üstlendiği aşının alınmasını istiyor.
PSİKOLOJİK ALIM BASKISI
Ankara, koruyuculuğu %90 olduğu kanıtlanan aşı ile ilgili alım bağlantılarının biran önce yapılması konusunda psikolojik baskıya uğruyor hissediyor.
Çünkü Türkiye, hem Pfizer’ın üreteceği aşının hem de Çin firma Sinovac’ın geliştirdiği CoronaVac’ın Faz-3 çalışmalarına onay verdi ve uygulaması da devam ediyor.
Hatta Çin aşısının Faz-3 uygulanmasında Pfizer’a göre farkı var, iki ülke arasında yapılan anlaşmaya dayalı yürütülüyor.
Hatta Çin’in ürettiği aşının ilk aşaması tamamlandı, şimdi ikinci aşı aşamasına geçiliyor.
Bunun nedeni de önce bilinmeyen bir şekilde aşı yapılan kişilerin yarısına içinde gerçek aşı bulunan enjeksiyon yapıldı, yarısına da aşı olmayan verildi.
Herhangi bir semptomla karşılaşılmadığı görülünce bilgisayar şifreleri kırıldı, şimdi içinde aşı olmayanlara da gerçek aşı yapılması aşamasına geçildi.
Pfizer ise Faz-3 çalışmasının Türkiye’de de yapılabilmesi için Sağlık Bakanlığı’na başvurdu, Etik Kurul onayı alındıktan sonra da Faz-3 çalışmalarını kendisi başlattı.
Her iki aşı firması da talep olması halinde Faz-3 çalışmasına katkı verdiği için Türkiye’nin alımına öncelik tanıyacak.
Ancak bunun da belirli bir sınırı var.
İşte Pfizer bu aşamada Sağlık Bakanlığı’nı bugünden sıkıştırmaya başlamış...
Nitekim Prof. Dr. Uğur Şahin’in, “Sağlık Bakanlığı ile işbirliğine başlayabilirsek 2021 Ocak, Şubat ve Mart aylarında Türkiye’ye aşı dozları getirme imkanı olur” mesajı da Bakanlık’ta bu kapsamda yorumlanmış.