LPG'li araçlara izin çıktı: 'Bu halde araçlara izin vermek hayati risk'
LPG’li araçların kapalı otoparklara girebilmesine ilişkin yapılan düzenlemeye tepki gösteren MMO Başkanı Yener, “Gaz sızdırmazlık kontrolü firmaların inisiyatifine bırakılmış durumda. Bu halde araçlara izin vermek hayati riskler taşıyor” dedi.
BirGün'ün haberine göre, LPG’li araçların kapalı otoparkla girebilmesine ilişkin yapılan düzenlemeye Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makine Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Yunus Yener tepki gösterdi. Düzenlemenin hayati riskler taşıdığını belirten Yener, acilen durdurulması çağrısı yaptı.
LPG'li araçların alışveriş merkezlerinin otoparklarına girmesine izin veren yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair yeni yönetmeliğe göre, alışveriş merkezi (AVM) otoparklarına, belirlenen şartların sağlanması halinde LPG'li araçların girmesine izin verilecek. Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan MMO Başkanı Yunus Yener, araçların denetiminin firmalarının beyanına bırakıldığını ve yeni düzenlemenin yapılmasının gerekli olduğunu belirtti.
DENETİM FİRMALARIN ELİNDE
2017 yılında değiştirilen yönetmelikle LPG’li araçların gaz sızdırmazlık kontrolünün araç tadilatını yapan ya da araç yakıt sistemini değiştiren firmaların inisiyatifine bırakıldığını hatırlatan Yener, “TÜİK’in 2019 yılı Ocak ayı motorlu kara taşıtları istatistiklerine göre trafiğe kayıtlı 12 milyon 437 bin 250 adet otomobilin yüzde 37,8’ini oluşturan 4 milyon 703 bin 163 LPG’lidir.
2017 yılında değiştirilen yönetmelikle araçların kontrol ve denetimi ortadan kaldırılmıştır. Böylelikle LPG’li araçların bağımsız kurum ve kuruluşlarca yapılan gaz sızdırmazlık kontrolü tamamen iptal edilmiş ve o günden beri bu araçlar denetimsiz bırakılmış, halkın mal ve can güvenliği tehlikeye atılmıştır” ifadelerini kullandı.
Yener, acilen yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
■ Sanayi ve Teknoloji ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlıkları üzerlerine düşen görevi yerine getirmeli, önceki dönemlerde olduğu gibi LPG’li araçların yılda en az bir kez olmak üzere Sızdırmazlık Kontrollerinin akredite kurum ve kuruluşlarca yapılması yeniden sağlanmalıdır.
■ Bu koşul sağlanmadıkça ve otoparklarda gerekli teknik düzenlemeler yapılmadıkça LPG’li araçların kapalı otoparklara alınmasına yönelik Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yapmak istediği düzenlemeden vazgeçilmelidir.
■ LPG’li araçların periyodik bakımlarının yapılmasını sağlayacak bir takip sistemi oluşturulmalıdır.
■ Yetkili ve görevli kılınan kurum ve kuruluşların yapacağı düzenlemelerde halkın can ve mal güvenliği mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.