İktidarın getirdiği kısıtlamalara tepki yağdı
Koronavirüs ile mücadele kapsamında getirilen yeni yasaklara esnaf emekçi ve hekimlerden eleştiri yağdı.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Kovid-19 salgını ile mücadele kapsamında açıkladığı yeni kısıtlamalara yurttan sesler yükseldi.
Pandeminin ilk zamanlarında koronavirüsün yayılmasının önlenmesi için yeterli önlemleri almayan ve bu süreci yürütürken şeffaflığı sıkça sorgulanan Sağlık Bakanlığı'nın yeni kısıtlamalarına emekçiler, esnaflar ve hekimler tarafından birçok eleştiri yapıldı.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) yeni yasaklar için yaptığı açıklamada Türkiye’de adı konulmadan sürdürülen sürü bağışıklığının temel strateji olarak uygulandığını iddia etti. TTB'nin salgınla mücadelede yapılması gerekenleri açıkladığı maddelerden bazıları şu şekilde:
4 hafta boyunca ülkeye giriş çıkışlarda çok sıkı tedbirler uygulanmalıdır.
4 hafta boyunca sağlık, belediye temizlik ve gıda satışı dışındaki tüm faaliyetler durdurulmalıdır.
Güvenlik adına yürütülecek faaliyetler cezalandırıcı bir perspektifle değil sosyal hizmetler ve destek kapsamında yerel yönetimlerin de katılımıyla yürütülmeli, başta sindemide belirlenen kuralların denetimi, özellikle ev içinde başta kadın ve çocuklara yönelik olmak üzere şiddet, vatandaşların can ve mal güvenliğini korumaya yönelik tedbirlerle sınırlı olmalıdır.
Kamuda çalışan işçi memur vb tüm çalışanların maaşı kesintisiz ödenmelidir. Gündelik işlerde ve özelde güvencesiz çalışan ve yoksulların tamamına 1 aylık ihtiyacını karşılayacak (en az 5000 TL) mali destek kamu bütçesinden karşılanmalı, esnafa bir aylık kira bedeli ve geçim giderleri desteği (en az 5000 TL) verilmelidir.
Vatandaşların zorunlu harcamalarının (su, elektrik, ısınma, vb.) faturaları devlet tarafından ödenmeli, kredi borçları vb. ertelenmelidir.
Ülkenin kaderinin patronların çıkarları uğruna heba edildiğini savunan yurttaşlardan bazı açıklamalar şu şekilde :
''Önceliğiniz para değil insan sağlığı olsaydı bu tabloları görmezdik. Turizme verdiğiniz bu önemi keşke kurallara yasaklara ve eğitime de verseydiniz yazık.''
''Dün turizm baronlarının cebini doldurmak için, havayolları şirketlerini memnun etmekten vazgeçip #yasaklar 'ı uygulasaydınız bugün bu rakamları görmezdik. Turizmi düşündüğünüz kadar eğitimi düşünmediniz evlatlarımız perişan oldu. Allah nasıl biliyor ise öyle yapsın''
Bu süreçte eğitimdeki eşitsizliklerin yaratacağı vahim tabloya dikkat çeken başka bir kullanıcı ise yasakları şu şekilde yorumladı:
''Bu yasakların Türkiye’de hastalığın yayılmasını önlemeye etkisi SIFIRdır. Okulların kapalı tutulması özellikle yoksul öğrencilerin geleceği açısından bir felakettir. İktidarın gücü çocuklara, gençlere yetiyor. Fabrikaları kapatın hadi! Gücünüz patronlara yeter mi?''
Yeni yasakların pandemi döneminde zorda olan esnafları daha zor bir süreçle karşı karşıya bırakacağını yazan Beyoğlu Esnaf'ının açıklaması ise şu şekilde:
''Tüm esnaf arkadaşlarımıza geçmiş olsun. Zaten zordaydık, daha da zorlanacağız! Çoğu mekan batar! Uygulama için İçişleri Bakanlığı genelgesi bekleniyor. İşletmeler yarın saat 22.00’ye kadar açık. Genelge yarın yayınlanacak. 19 Kasım Perşembe günü itibariyle uygulama başlayacak. Kafe, var ve restoranlara dair mevcut tedbirlerin 45 gün kadar süreceğini 4 Ocak 2020’ye kadar mekanların açılmayacağını tahmin ediyoruz. Tüm esnaf arkadaşlarımıza geçmiş olsun. Herkes için zor süreç.''